SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Bike & bite

Publicerad 2021-02-22 / Uppdaterad 2022-02-01
Är du erfaren Vättern runt-are eller åker du hoj mest för skoj? Kanske är du en hurtig vardagscyklare? Vilken cykeltyp du är spelar ingen roll. Det viktigaste är att du tycker om cykelvägar med flow, lokal mat och mumsigt fika. För det har vi gott om i Örebro!

Bike & bites cykelslingor

Här får du förslag på cykelutflykter som innehåller både fina vyer, mysiga fikapauser, lunch med lokala smaker och härliga bad. Cykelslingorna går både på befintliga cykelleder och längs vanliga cykelvägar. De är inte uppmärkta med någon symbol, utan vi rekommenderar att du följer den markerade slingan i Bergslagen Cyclings webbkarta.

Här är tips på två längre turer och två lite kortare. Om du vill cykla en mellanlång tur kan du kombinera de kortare turerna för en lite längre sträcka längs Svartån.

Cajsas cityslinga

Cajsas cityslinga är 10 kilometer och tar dig genom Örebros centrala delar, från slottet och citypulsen till kullerstenskvarter och natursköna rastplatser. Wadköpings kafé och restaurangutbud erbjuder lokala godsaker i bästa Cajsa Warg-anda, medan Naturens Hus rofyllda läge gör matupplevelsen till något alldeles extra.

Röda timmerhus med gräsbeklädda tak. En vuxen kvinna och en liten tjej cyklar med ryggarna mot kameran.
Wadköpings mysiga kvarter är ett "måsteställe" att stanna till på under cykelturen.

Bönor och bruk

Cykelslingan Bönor och bruk är 17 kilometer och tar dig längs den slingrande Svartån och genom Karlslunds vackra herrgårdsmiljö. Vid det gamla bruket Lindbacka vänder slingan. Här finns en sjävbetjänad lanthandel med bland annat handrostat kvalitetskaffe och lokalproducerad kombucha. I Lindbacka finns även en delikatessbutik och ett blomstermakeri. Toppa turen med ett dopp i något av friluftsbadet Hästhagen längs vägen!

En flytbrygga i en sjö med grönskande träd runtomkring.
Bryggan i Hästhagen - perfekt för ett svalkande dopp mitt i cykelturen!

Bok och bestick

Cykelslingan Bok och bestick är 47 kilometer och följer till att börja med samma led som Bönor och bruk. Den fortsätter dock sedan ut på Närkeslätten och nosar på Kilsbergen. Slingan passerar två mysiga matställen – Tant Grön och Lanna bokkafé - planera in en fika på det ena och lunch på det andra, så har du energi för en hel dags cykelutflykt!

Cykelslingan Bok och bestick passerar bland annat Tant Grön.

Smultronslingan

Smultronslingan är 48 kilometer och perfekt för dig som gillar att cykla längs böljande fält och genom mysiga byar. I början av cykelturen passerar du även Svampen, där du kan fika på 58 meters höjd! Smultronsligan fortsätter sedan norrut ut på landsbygden och passerar Långensjöarna, där även bed & breakfast och kaféet Solliden ligger. Där slingan vänder söderut finns det mysiga kaféet Smultrongården.

Sötsaker från Smultrongården får energin att räcka hela vägen hem.

Turf Örebro

Är du nyfiken på att upptäcka mer av Örebro på cykel? Ladda ner Turf-appen och utmana dina kompisar och familj! På föreningen Turf Örebros webbplats kan du läsa mer och delta i sammankomster för att träffa andra turfare. Appen finns att ladda ner gratis där appar finns.

Turf är ett digitalt spel som använder GPS-teknik och där du som spelare tar dig till fysiska platser för att samla virtuella zoner. Försök att ta så många zoner som du kan för att få poäng, virtuella medaljer och klättra i ranking.  

Spelet Turf är ett utmärkt sätt att komma ut och röra på sig oavsett om du använder cykel eller går för att ta dina zoner. Du kan spela tillsammans med andra eller själv. Turf är ett roligt spel för alla oavsett ålder och ambitionsnivå. Många av Bike & bites cykeslingor finns som zoner i Turf, så passa på att samla poäng redan nu!

Tagga gärna dina cykelutflykter och fikapauser med #bikeandbite och dela med dig av dina upplevelser!

Fler cykeltips i Örebro

Cykel picknick (8)-webb

Cykla i city - här är tips på cykelturer nära stan

Cykla i Örebro och upplev stan från sadeln. Cykla i Örebro och upplev stadens natur längs fina cykelleder! Dessa slingor tar dig längs Svartån ut till Örebros vackra och citynära…
Vita blommor i förgrunden, en sjö och äng i bakgrunden.

Cykla i Örebro

Cykla med vind i håret och härligt flow i tramporna – ett perfekt sätt att upptäcka mer av Örebro! Cykelslingorna i och omkring vår stad tar dig ut i den…
Ett cykelstyre i motljus på en asfaltsväg.

Cykla i Östernärke

Cykla i Östernärke och upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk, naturen vid Kvismaren och fantastiska smaker på Katrinelunds sjökrog. Cykla i Östernärke och utforska områdets stora besöksmål. Katrinelundsturen: Örebro-Katrinelund (28…