Örebro slott

slottet_vinter_mindre.jpg
slottet_domingo.jpg

Örebros mittpunkt

Örebro slott har varit stadens medelpunkt i över 700 år. Idag är den gamla försvarsborgen ett modernt och levande slott. Här kan du gå på guidade visningar, spökvandringar, teatervisningar, slottshistoriska utställningen, äta lunch eller middag och mycket annat. I slottet finns även en turistbyrå som är öppen lör-sön kl 11.00-15.00, samt dagligen under skollov.

Att Örebro slott är ett populärt besöksmål är lätt att förstå. Örebro slott är ståtligt beläget mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring.

En gång en enkel försvarsborg med fängelser men under vasatiden ombyggd till ett magnifikt kungligt slott. En kall plats för krigsfångar, tjuvar och häxor men även en praktfull plats åt kungligheter såsom Karl IX, och Karl XIV Johan.
Idag är slottet en levande attraktion med visningar, evenemang, utställningar och mässor. På slottet kan du äta en god middag i restaurangen, konferera eller ha fest. För alla barn finns många roliga visningar och möjligheten att hålla barnkalas.

Besök gärna några av årets alla marknader, mässor, konserter och andra fängslande arrangemang. Slottets mörka sida är svårare att komma åt, såvida du inte vågar utforska den förstås.

Är du intresserad av slottets historia?
Innanför Örebro slotts tjocka murar har det skrivits många kapitel i Sveriges historia. I dag har det forna kungaslottet blivit ett av Örebros största sevärdheter.

Den slottshistoriska utställningen i NV tornet på Örebro slott berättar dramatiska episoder ur det förflutna.  
Här kan du se modeller av slottet under olika epoker och kika in i tittskåp för att se hur vardagen på slottet såg ut för fyrahundra år sedan.

Öppet:
lör-sön kl. 11.00-15.00 samt under skollov.

Utställningen ligger i det nordvästra tornet, ingång från norra terassen.
Obs! Vägen till utställningen kräver att man går i flertalet trappor. Under vinterhalvåret har dessa ibland stängts av på grund av risk för halka.

Slottet visas endast med guide. Det är inte möjligt att besöka de flesta delar av slottet på egen hand.

Övriga året, visningar och aktiviteter på Örebro slott för allmänheten
Guidade visningar av Örebro slott - allmänvisningar.

Hör berättelser om Gustav Vasa, Engelbrekt och andra historiska figurer. Våra ordinarie slottsvisningar är öppna för alla. Guidningen är både på svenska och engelska och tar ca 1 timme.

Guidade slottsvisningar
Visning lördag och söndag kl. 13.00 under perioden september-maj.
(ej lördagen Annandag jul)

Under sommarperioden är det dagliga turer på slottet.
Biljetter säljs på turistbyrån, Örebro slott
Vuxen: 60 SEK 
Barn under 15 år: 30 SEK 
Barn under 6 år: fri entré 

Visningar & aktiviteter på Örebro slott vid gruppbokningar
Barnkalas på Örebro slott
Slottet för grupper

Turistbyrån Örebro Slott
Öppettider:
Lördagar och söndagar kl. 11.00-15.00
(samt dagligen under skollov)

2 juni - 14 september alla dagar kl. 10.00-17.00

Adress
Kansligatan 1
703 61

Tillgänglighetsguide