SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

48 timmar i sommar-Örebro

Publicerad 2021-06-15 / Uppdaterad 2022-03-18
Ett slott med tinnar och torn, mysig växthusfika, glassig solsida och loppisrundor i stan. Det, och mycket mer, kan två livsnjutardagar i sommarstaden Örebro bjuda på! Här tipsar vi hur du kan lägga upp 48 timmars semester i Örebro.

Ett riktigt slott mitt i stan

Efter att du har checkat in på hotellet, är det dags att upptäcka Örebro. Byt om till promenadvänliga skor, för nu är det sightseeingtur! Börja med att besöka Örebro slott, det 700-åringen som ståtar mitt i staden. Här har både kungligheter, krigsfångar, tjuvar och häxor bott.

Växthusfika och kullerstensmys

Fortsätt promenaden längs Svartån så kommer du snart till den vackra Stadsparken. Här kan du ta ett fikastopp i Stadsträdgårdens växthus och sen fortsätta till Örebros ”gamla stan”, Wadköping.

Bland kullerstensgatorna och de gamla, röda trähusen i Wadköping möts dåtid och nutid. Besök Cajsa Wargs museum och titta in hos hantverkarna i kvarteret. På Gamla Örebro kan du äta husman med twist som och njuta av den tidstypiska miljön. Förmodligen känner du redan nu doften av nybakade bullar i Wadköping. Den ljuvliga doften kommer från Jeremiabageriet, som är vida känna för sina kardemummabullar. Men det finns mycket annat gott också. Livet är för kort för bara en fika om dagen!

En gul cheesecake med gul blomma på toppen.
Solgul cheesecake på Stadsträdgården

Relax innan drinkar

Väl tillbaka på hotellet, kan ni passa på att njuta i relaxavdelningen eller softa på rummet. Ladda batterierna inför kvällen – som börjar med drinkar på Makeriet!

Till Makeriet går många örebroare för deras goda cocktails och sköna stämning. Fortsätt sen till restaurang Mojo, som ligger på andra sidan torget. Menyn är en fusion av öst och väst som gör sig särskilt bra som smårätter. Beställ en plocktallrik att dela på och slå er ner under kristallkronorna eller på den blommiga uteserveringen.

Gin och tonic

Långfrukost med sött slut

Unna dig sovmorgon på hotellet och se Örebro vakna till liv utanför fönstret. Efter det väntar långfrukost på hotellet – glöm inte att ta en croissant eller två som efterrätt!

Dags att utforska Örebros shoppingutbud. I det mysiga kvarteret Stallbacken hittar du CE inne ute och Stallbacken design, som båda har fina inredningsdetaljer och produkter till hemmet. Fler butiker med heminredning, kläder och design:

Nu kurrar det kanske i magen? Lämna shoppingspåsarna på rummet och gå till Saluhallen. Här är det alltid tid för brunch, lunch, fika eller AW! Saluhallen är ett myllrande matmecka utan gränser mellan matställena.

Fisk och skaldjur och vinflaskor ligger på kylning i en disk.

Konst

Är konst din grej? Bra, då har du massor att uppleva i Örebro! Börja din konstrunda med ett besök på Örebro konsthall och kolla gärna in den offentliga konsten utomhus i stan. Fler upplevelser i konstens värld finns strax utanför Örebro. Har du bil, åker du på knappa 20 minuter till Sveriges märkligaste sevärdhet – Konst på Hög på Kvarntorpshögen i Kumla.

Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.
Konst på Hög utanför Kumla.

Solsida på Frimis

På Frimurarholmen ligger anrika Frimis, som förvandlas till en kombinerad trädgård, pergola och biergarten sommartid. Njut av middag här medan kvällssolen ännu är varm och härlig. Med utsikt över Örebro slott, maffiga Borgen och vackra Södra Strandgatan är det här verkligen Örebros ”solsida”!

Nästa dag kanske du vill ta frukosten upp på rummet? Tar du lång sovmorgon, kan en mjukstart passa bra. Om du råkar sova bort frukosten är det ingen fara, för på Sveas bistro vid mysiga Stallbacken finns en helgbrunch som du kan njuta av länge.

En stenfontän som sprutar vatten med blommor runt omkring.
Frimis Trädgård

Gårdsbutiker och lokala smaker

Charmiga butiker på landet och lokala godsaker finns det gott om utanför Örebro. Innan du åker hem, passa på att stanna till vid några av gårdsbutikerna och fynda såväl antikviteter, grönsaker, kläder och inredningsdetaljer. Norr om Örebro finns Vingeltorpets gårdsbutik och söderut ligger den välkända retrobutiken Linne och lump. Österut finns mysiga gårdsbutiken Boliders och den välsorterade loppisen Lilla Grodans loppis. Åker du västerut är Tant Gröns vackra, grönskande butik ett måste innan hemfärden. Psst! Kolla upp loppisarnas öppettider innan, då vissa av dem har varierande öppettider.

Lilla Grodans loppis i Stora Mellösa.

Fler tips på saker att göra i Örebro

En röd, inglasad rutschkana i ett vattenland som täcks av ett transparent tak.

9 tips till barnens bästa Örebro

1. Spöket Laban på Örebro slott I Örebro finns ett riktigt slott med vallgrav mitt i staden. Omgiven av Svartån, som skulle stoppa fienderna att komma in, har slottet stått…
En röd, gammal byggnad i trä med en skolklass framför på det gröna gräset.

Gör en tidsresa i Bergslagen

Psst... Kolla gärna öppettiderna hos besöksmålen innan, då flera av dem enbart är öppna på helger eller sommartid. Järle station Börja turen i Järle, en liten by med mycket fint att se: Järleån som älskas av…
Riseberga klosterruin

Riseberga klosterruin

Idag en spännade ruin. På medeltiden ett blomstrande kloster. När Riseberga var som störst ägde klostret 240 fastigheter i sex landskap. Gustav Vasa och en stor brand 1546 satte stopp…
Vattentornet Svampen med höstfärgade träd runtomkring.

Underbara utflykter

Lediga dagar är som gjorda för att åka på upptäcktsfärd och hitta nya smultronställen. Strax utanför Örebro finns många natursköna platser, mysiga kaféer och fina kulturskatter. För att ge dig…
Träskylt till Norra badet på Vinön.

Vinön - en pärla i Hjälmaren

Vinön är Hjälmarens största ö och ett populärt utflyktsmål. Hit kan du åka med Trafikverkets kostnadsfria färja som avgår dagligen från Hampetorp. Väl på Vinön kan du upptäcka öns trevliga…