SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
För barn

12 tips till barnens bästa Örebro

Publicerad 2020-08-21 / Uppdaterad 2022-06-27
Semesterdags med familjen i Örebro? Lek, bus och upplev samtidigt Örebros klassiska sevärdheter. Perfekt för barn med spring i benen! Här kommer tips på roliga saker för barn att se och göra.

1. Spöket Laban på Örebro slott

I Örebro finns ett riktigt slott med vallgrav mitt i staden. Omgiven av Svartån, som skulle stoppa fienderna att komma in, har slottet stått stadigt sedan 1300-talet. Idag finns varken riddare eller Törnrosor på slottet – men Spöket Laban har flyttat in!

Öppettider och mer information om när Spöket Laban är på plats finns på Örebro slotts hemsida.

En blond flicka kramar en figur som är utklädd till spöke. De står framför en port till slottet med stora kolonner på vardera sida.
Hälsa på Spöket Laban på Örebro slott!

2. Tidsresa för barn i gamla kvarteren i Örebro 

Wadköping är inte bara en resa tillbaka i tiden – det är också ett roligt ställe för utomhuslek. Här finns Lekladan där du är välkommen att prova på olika sysslor som de gjordes ”förr” – tova ull, kärna smör, mala kaffe, tvätta med tvättbräde och klappträ, hugga ved, piska och skura trasmattor, spela kula, rulla tunnband och mycket mer. I Cajsa Wargs museum kan ni lukta på hemliga kryddor och börjar orken tryta är Wadköping även en perfekt plats för glassfika.

Program, evenemang och tips på saker att göra finns på Wadköpings hemsida

Två röda timmerhus och två cyklister.
Wadköpings vackra kvarter är en resa i tiden.

3. Bad och bus på Gustavsvik

Lost city är badäventyret i djungeln med anakondor och orkaner som ger pirr i magen på hela familjen – vi lovar! Äventyrsbadet på Gustavsvik har flera stora åkattraktioner, roliga skattjakter och kluriga uppdrag som passar alla åldrar. Gustavsvik bjuder även på äventyrsgolf, sommarbad, restaurang och många andra roliga saker. Öppettider och priser för äventyrsbadet finns på Lost citys webbplats.

Är du nyfiken på andra saker att göra på Gustavsvik? Titta in deras hemsida.

En gul vattenrutschkana och en hängbro av rep syns ovanifrån. Två barn leker och springer.
Upplevelser i vattenvärlden på Lost City.

4. Experimentverkstad på Tekniska kvarnen

I närheten av den fina herrgården Karlslund ligger Tekniska kvarnen, ett experimentcentrum för barn som vill testa och lära sig mer om elektricitet. Museet ligger i en gammal kvarn och har stora grönområden runtomkring. Perfekt utflykt för alla barn med myror i brallan!

Mer information om öppettider hittar du på Tekniska kvarnens hemsida.

Ett sandfärgat hus med röda detaljer på fönstren. Huset ligger intill en väg med träd och buskar runtomkring.
Tekniska kvarnen i Karlslund.

5. Det gröna Örebro för barn

Väl vid Karlslunds herrgård med trädgård, låt barnen upptäcka barnens trädgård. Här får alla springa av sig och leka kurragömma i långa tunnlar eller gå på upptäcktsfärd i den långa häcklabyrinten. Perfekt sätt att uppleva Örebro för både barn och vuxna!

Herrgården i Karlslund med höstlöv i förgrunden.
Herrgården i Karlslund

6. Cykla downhill på Kvarntorpshögen 

Här finns leder för alla nivåer av downhillcyklister och med ankarliften kommer du upp de 100 höjdmetrarna utan att trampa. Det finns även leder för barn och nybörjare, där man utan lift kan ta sig fram över hinder och kurvor i egen takt. Läs mer på deras hemsida eller känn gravitationskraften genom denna video!

Två mönstrande handskbeklädda händer håller om ett rött cykelstyre.

7. Satsa högt i Sörbybacken

I Sörbybacken kan du utmana kompisarna i höghöjdsbanan, som kombinerar klättring, lek och äventyr. Du kan också susa fram genom trädtopparna i zipline-banan, spela fotbollsgolf eller varför inte paintball? Läs mer om Sörbybackens utbud och öppettider på deras hemsida

Foto: Stefan Källström

8. Gå Lilla vandringsslingan vid Ånnabodasjön

Här får de allra minsta äventyrarna vara med och upptäcka skogsmulles barnvagnsvänliga vandringsslinga med massor av roliga frågor och tips om naturen längs vägen. Slingan ligger i nära anslutning till vattnet, och när ni är färdiga kan ni slå er ner för en grillkväll eller dopp i sjön.

En skylt med information om barnvandring i skogen.

9. Äventyra i Varbergaskogen och VOX-parken

Varbergaskogen och VOX-parken kan du ta med hela familjen på en händelserik promenad i skogen. En sagostig, tarzandjungel och klättervägg är bara några av de äventyrliga aktiviteter ni kan upptäcka. I skogen kan man kolla efter målade stenar och träskulpturer och annat kul.

10. Maxa action på Jumpyard

Jumpyard är en stor trampolinpark med utmaningar för alla. Förutom trampoliner finns klättring, gokart, SkyRider, Ninjabana, Wipe Out och massor av andra roligheter. Här kan hela familjen leka loss tillsammans och få upp pulsen ordentligt!

11. Hoppa i trampolinparadiset Yoump

På trampolinparadiset Yoump finns bland annat foampit, slamdunk, hinderbanor, dodgeball och battlebeam i arenan. Superkul, studsigt - och garanterat träningsvärk dagen efter!

12. Testa olika aktiviteter på Barcade

Barcade har över 30 olika aktiviteter som passar olika åldrar. Vad sägs om bowling, skytte, biljard, basket, karaoke, arkadspel, on air, race room och shuffleboard? Passa på att utmana hela familjen med en 3-kamp och avsluta med god middag på Pitchers. Barcade ligger i Kompassenhuset på Stortorget och är en del av Pitchers.

Fler barnvänliga tips i Örebro

Stora Holmen_3

Thereses sommar med barn i Örebro - här är hennes bästa tips

Saker att göra i Örebro för barn Sommartid hittar hon gärna på saker utomhus med sina barn, som är i åldrarna från 3 till 13 år. I ett inlägg på…
Två barn, en flicka och en pojke, står med käpphästar mot en stenvägg.

48 timmar i Örebro för lekfulla småbarnsfamiljen

Ta tronen på Stora Holmens lekplats Stora Holmen är lika med stor lekplatsunderhållning. Här finns något spännande för alla barn, där klapphagen med fåren väntar ivrigt på att charma. Lekmiljön…
Headerbild artikelsida (3)

5 museer för nyfikna barn

1. Djur från hela världen på Biologiska museet Karolinska skolans biologiska museum är en guldgruva för dig som gillar djur. Möt en älg, vargar och det som en gång var…
alexandraodell14

Lustiga landet - utflyktsmål i naturen för barnfamiljen

Lustiga landet är en plats full av upplevelser, utmaningar och äventyr. Här finns hinderbanor, labyrinter, 5-kamp och andra roliga lekstationer för barn i olika åldrar. Det är utformat som en…
Ett miniatyrlok med vagnar står på spåret.

3 miniatyrvärldar i Örebrotrakten

Ett Hallsberg i miniatyr  När det handlar om tåg, var är då lämpligare att börja än i Hallsberg? I anslutning till Bergööhuset finns en jättelik miniatyrvärld av Hallsbergs bangård med…
Stora Holmen_3

14 roliga ställen för barn utomhus i Örebro

Barnens trädgård Barnens trädgård vid Karlslunds herrgård bjuder in till fantasifull lek och bus i det gröna. Passa på att ta en finfika på herrgården efteråt (öppet till den 22…

Inspiration från andra kategorier

För barn

Lustiga landet - utflyktsmål i naturen för barnfamiljen

Staden

Hemmaturista i Örebro

Örebroare tipsar

5 spöken på Örebro slott

Natur

Hjälmaren