Lokala smaker

"Det kan bli uppåt 15 koppar per dag"

Publicerad 2020-10-05 / Uppdaterad 2021-05-31
Det rostas, mals och bryggs i det före detta bruket. I en av de rustika byggnaderna står Oskar vid sin Giesen W15A, gjutjärnsrosten, och gör väldoftande kvalitetskaffe med namn som blinkar till hemstaden Örebro.

Några kilometer från centrala Örebro ligger Lindbacka bruk, en vacker bruksmiljö med stort kulturhistoriskt värde. Här slingrar Svartån sig fram och i den lummiga Karlslundsnaturen möts både ryttare, löpare, cyklister och kanotister.

CozoCoffees rosteri från utsidan med loggan på väggen.
Kafferosteriet CozoCoffee i Lindbacka bruk

Många örebroare tar gärna långpromenader från de västra stadsdelarna, förbi Karlslund och vidare över slätten - men inte så många av dem känner nog till Lindbacka bruks historia. Järnhantering, pappersbruk, gummifabrik och garveri är bara några av industrierna som har verkat här och bidragit till att forma Örebro till den stad den är idag. Nuförtiden har Lindbacka återuppväckts med nya verksamheter – och dofter!

Att promenera runt här är en resa tillbaka i tiden, tills man plötsligt måste stanna till för att det luktar så gott... Från en av de rustika bruksbyggnaderna letar sig doften av något rostat och kryddigt ut. Kanske också lite peppar, kardemumma?

Oskar Cedermalm på CozoCoffee i sitt kafferosteri.

Framtidens företag i historisk miljö

Källan till den goda doften är kafferosteriet CozoCoffee som ligger i en av byggnaderna på Lindbacka bruk. Här rostas specialkaffe dagligen, där epitetet ”special-” betyder att kaffet är av extra hög kvalitet. CozoCoffee flyttade in i lokalerna i februari 2020 och tillhör framtiden i brukets nya företagsby, där det också finns blomstermakeri, delikatessbutik, galleri och kombuchatillverkning. Konstrasterna mellan gammalt och nytt gör Lindbacka bruk till en särskilt spännande miljö.

CozoCoffee drivs av örebroaren Oskar Cedermalm vars goda smak för kaffe funnits med länge och tar upp stor del av hans liv idag:

- Jag är i mitt rosteri för det mesta dagtid och besökare är alltid välkomna förbi för en kopp kaffe eller kika på tillbehör som V60, kvarnar och vattenkokare.

Kaffeintresset började med turnélivet som musiker, när han turnerade runt i världen med sitt band Truckfighters.

Oskar Cedermalm på CozoCoffee.
Oskar Cedermalm äger och driver kafferosteriet.

Kaffeintresset började med turnélivet som musiker. När han turnerade runt i världen med sitt band Truckfighters saknade han riktigt bra kaffe och idéen att rosta sitt eget tog form. För några år senare köpte Oskar sin första kafferostmaskin och några kilo riktigt fina kaffebönor. Rostningen blev lyckad och uppskattad och försäljningen tog fart. Strax därefter införskaffade Oskar en större kafferost och nu har han en riktigt stor gjutjärnsrost i svart och guld som tronar inne på det mysiga rosteriet.

- Det kan bli uppåt 15 koppar kaffe per dag, säger Oskar, som själv är en stor kaffefantast även privat.

Rostmaskin för kaffe av äldre modell.
Bryggkaffe i en glaskanna.

Kaffesorterna som står uppradade i hyllan har fått namn från stadsdelar i Örebro, som Wadköping, Kilsbergen och Rynninge - men även mer exotiska platser är representerade såsom El Salvador och Etiopien. Också Svartån har fått en namne i en kaffesort och även om åns vatten inte lockar att dricka så ska du absolut testa kaffet. Fruktigt och milt, med en aning aprikos och honung, är verkligen Örebrosmaker som ger mersmak.

  • Du kan handla smått och gott i CozoCoffees lanthandel i Lindbacka bruk.
  • Bryggteknik, kaffeprovning och rostning är aktiviteter som du också kan boka hos CozoCoffee.
  • Sommaren 2021 öppnar Cozo Coffee caféet FIKA i Lindbacka bruk. Kolla in Instagramkontot för aktuella öppettider.
En svartvit meny med kaffedrinkar.

Fler tips för dig som gillar kaffe

Pennybridge Roasters rostar eget kaffe enligt slow roast-tekniken och tar bland annat fram ett eget Örebrokaffe.

Bara Vara Coffeeshop har fått utmärkelsen "Rekommenderad" i White Guide och beskrivs bland annat som "...stället för en bättre kopp kaffe under eller efter en shoppingtur."

Läs mer om kaffe och kaféer i Örebro

En ostkaka med gul blomma på toppen.
Staden

4 "coffice" i Örebro

Café Java Mitt på shoppinggatan i Örebro ligger Café Java, där många studenter brukar fika och plugga. På Java kan du hitta ett avskilt hörn om du föredrar lugnare miljöer…
Ett cykelstyre med en vit kasse i korgen. Framför cykel syns en stig där två damer cyklar.
Lokala smaker

Det ultimata picknickmyset

1. Picknick med fantastiska vyer Om ditt mål med picknicken är att njuta av fina utsikter, tipsar vi om att åka till Rusakulan i hjärtat av Kilsbergen. Från utsiktsplatsen, 250 meter…
Katrin27S
Lokala smaker

Gårdskaféer utanför Örebro

Att fika på ett gårdskafé är mer än bara kaffe, te och kaka. Det kan vara målet med en utflykt, en chans att smaka lokala råvaror och en stunds gemenskap…