fbpx

5 utflykter i vårsolen

Strax utanför
Publicerad 2021-02-26 / Uppdaterad 2021-03-15
Dagsutflykter strax utanför Örebro för dig som gillar fika och shopping!

Hembakat och historia i väster

Bakom det kluriga namnet Cafelins magasin döljer sig ett litet café med riktig hemkänsla och en butik med alla möjliga – och säkert en del omöjliga – prylar. Allt inrett i en gammal lada i pyttelilla Käxle utanför Fjugesta. Lador finns det gott om även på Berga gård inte långt därifrån. I en nybyggd sådan ligger en av Örebrotraktens främsta butiker för lokalproducerade läckerheter. Inhandla din månadskonsumtion av ekologiska ägg och avnjut den hemlagade glassen i vårsolen på gårdscaféet. Eller köp med några godsaker och avsluta med en picknick bland ruinerna av Riseberga kloster strax intill.

Ett rött hus med skylten Cafelins magasin.
Hembakat på Cafélins Magasin.

Kul och kulinariskt i Kumla

Den nyöppnade inredningsbutiken Bruket i Kumla har redan fått många fans. Innanför den gamla ladans rödmålade väggar ryms det mesta som du behöver för att sätta guldkant på såväl hem som vardag. Fortsätt till Goda Rum, ett av Kumlas populäraste utflyktsmål, och koppla av med fika eller lunch med utsikt över Kumla sjöpark. Missa inte Närkes minsta affär, Egastronomis lanthandel i Åbytorp. Fyra välfyllda kvadratmeter med mumsigheter från både när och fjärran.

Förpackningar med kex och kakor står på ett hyllplan.
Lokala godsaker i Egastronomis lanthandel.

Växter och vildmark i väster

Snart är det hög tid att ta tag i den slumrande trädgården. Varför inte kombinera det med en mysig fikastund? Och kanske också se till att uppdatera åtminstone några av de där dammiga gamla prylarna inomhus. Hos Tant Grön i Vintrosa kan du kombinera allt detta. Inte så konstigt att det är ett ställe det är lätt att bli kvar länge på. Räcker fikat inte till för den hungrande magen? Sikta då på lunch i Ånnaboda. Smält maten med en riktig Örebroklassiker; en vårpromenad runt Ånnabosjön.

En grön assiett med en tårtbit toppad med en blomma. Bredvid står en kopp te med mjölk.
Fika på Tant Grön

Nostalgifika och nödvändigheter i Pålsboda

Trött på trendiga caféer med kaffemeny längre än telefonkatalogen? Sussies kafé i Pålsboda är garanterat befriat från allt detta. Äkta folkhemskänsla med inredning från sextiotalet, kryddat med prylar från ännu längre tillbaka i tiden. Allt toppat med planscher som väcker kraftiga nostalgikänslor hos alla som växte upp på åttiotalet. Titta gärna in i Blomsterhörnan intill med både blommor och alla möjliga inredningsprylar.

Tre gammeldags tavlor hänger på en vit vägg. Under står en skylt med texten Rökning förbjuden
Nostalgiskt på Sussies kafé i Pålsboda.

Stil och slott i söder

Även om ståtliga Stjernsunds Slott strax söder om Askersund alltjämt ligger i vinterdvala är de vackra omgivningarna värda en utflykt. Stjernsunds gårds förnämliga gårdsbutik säljer både gårdens egna ägg och andra närproducerade godsaker.

Nära slottsområdet hittar du ännu en av alla dessa gamla lador som blivit välbesökta utflyktsmål. Stockshammar köksdesign och inredning har allt från sprillans nya kök till små inredningsprylar. Visste du förresten att Askersund har flest caféer per invånare i hela Närke? Fortsätt utflykten till klassiska Café Tutingen och slink in på en fika. Där du kan försöka klura ut historien bakom det märkliga namnet!

Askersund har flest caféer per invånare i hela Närke.

Fler utflykter strax utanför Örebro