Gårdskaféer utanför Örebro

Lokala smaker
Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2020-09-24
Strax utanför Örebro finns flera gårdskaféer för dig som gillar att fika gott och länge. Varför inte åka till ett gårdskafé som en dagsutflykt?

Att fika på ett gårdskafé är mer än bara kaffe, te och kaka. Det kan vara målet med en utflykt, en chans att smaka lokala råvaror och en stunds gemenskap i fina omgivningar. I Örebro med omnejd finns många smultronställen för dig som gillar att fika länge och lyxigt. Här är våra tips på kaféer som passar för en dagsutflykt!

Tips: Dubbelkolla öppettiderna innan du besöker kaféerna, då vissa har öppet varierande tider och dagar.

Rönne kapell, Askersund

I Rönneshytta ligger Rönne kapell, en restaurang och kafé med hembakta sötsaker och a la carte-rätter. Kapellets tomatsoppa är gudomligt god, så njut av en sen långlunch och kanske ta en vandringstur i Dovrasjödalen efteråt?

Smultrongården, Dyltabruk

Norr om Örebro, bland hästhagar och blomsterängar, ligger Smultrongården som både är butik och kafé. En cykeltur hit tar ungefär en timme. På Smultrongården finns sötsaker, matiga rätter och fina saker till hemmet och garderoben. Delägaren Adams lyxiga räkmacka har blivit vida känd – kan du ana vilken den hemliga ingrediensen i receptet är?

Tiveds kafferosteri och kafé, Tived

Ett stenkast från sjön Unden i trolska Tiveden ligger Tiveds Kafferosteri och kafé - ett gårdskafé med naturen precis runt hörnet. Pajer, fikabröd och de berömda våfflorna stillar sötsuget och ger energi att upptäcka mer av den fina naturen runt omkring. Tips! Deras outdoorkaffe är perfekt att köpa med sig och brygga själv över öppen eld.

Tant Grön, Vintrosa

Bland trädgårdsbuskar, prunkande pelargoner och kryddiga örter kan du njuta av en långfika med gröna inslag hos Tant Grön. Kaféet erbjuder inredning, ”utredning”, växter, fika och mat i sin gröna oas i Vintrosa utanför Örebro.

Lanna Bokcafé, Lanna

En riktigt bra bok kan vara det bästa sällskapet på en mysig fika! På Lanna bokcafé i Vintrosa kan du fika på godsaker av lokala råvaror och botanisera i det breda utbudet av böcker.

Foto: Lanna bokcafé

Vad andra säger om Örebro

Resebloggaren Fantasy Dining har testat restauranger i Örebro

"Vad sägs om att äta middag nära naturen vid en rofylld sjö, inne i ett slott, i en tortyrkammare eller kanske i ett kapell? I Örebro och i trakterna runt om finner man flera restauranger och matupplevelser utöver det vanliga."