fbpx

Hallå där Anders Johnsson

Fokus på
Publicerad 2020-10-13 / Uppdaterad 2021-03-01
Timjanstekt rödbeta på spett med ingefärsplommon och morot. Visst låter det som kulinarisk poesi i öronen? Men det är mer än en poetisk, och väldigt bildskön, maträtt. Det är nämligen Örebrokocken Anders Johnssons, från Slytevikens kreativ catering och matstudio, vinnarrätt i tävlingen Årets Ekokock.
Taggar:
#hallå där

Klassisk sportfråga: hur känns det?

- Det känns såklart jättebra och var kul att vinna! Jag hade en bra känsla under hela tävlingen och hade jag inte vunnit, hade jag i alla fall haft en jättekul dag.

Hur gick tävlingen till?

- Vi började tävlingen redan dagen innan med att gå igenom listan med tillgängliga råvaror och skrev varsitt recept utifrån det. På tävlingsdagen åkte vi ut till en gård och skördade grönsaker som vi skulle laga varsin varmrätt av.

Varför vann du, tror du?

- Jag skruvade kanske upp smakerna lite mer än vad de andra gjorde, tror jag. Rödbeta är en av mina favoritråvaror och jag använde den som huvudråvara. Jag hanterade den som en köttbit, genom att bland annat baka, semitorka och sedan glasera den. Den fick då en djup smak och konsistensen blev spännande. Såsen band ihop hela rätten och med lite hetta och garnityr blev det en riktigt bra rätt. Juryn kom tillbaka med renskrapade tallrikar – och då vet man att man har gjort något rätt!

Vad har du på gång framöver?

- Jag anordnar pop up-restaurangen Mull med ekobonden på Jannelunds gård, Adam Arnesson. Vi poppar upp vid några utvalda helger i år och det är fantastiskt nog redan fullbokat. I slutet av november kommer min kokbok ”Härifrån” ut, som fokuserar på råvaror, recept och relationerna till 8 ekologiska gårdar/producenter här i närområdet runt Örebro.

Tävlingen anordnades av Ekologiska Lantbrukarna, Föreningen Ekokockar på uppdrag av KRAV. ”Den riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar i Sverige som arbetar eller vill arbeta med sin matlagning för en bättre värld”, skriver arrangören på sin hemsida.

Kocken Anders Johansson med vitt förkläde.
Foto: Andreas Hylthén