Strax utanför

Utflykt med fine dining och vackra vyer

Publicerad 2020-10-01 / Uppdaterad 2021-03-04
Strax utanför Örebro finns klintar att bestiga, historiska bruk att upptäcka och kulinariska restauranger att njuta av. Här är våra tips på en helgutflykt i södra Närke!

Gillar du säsongsbaserad fine dining och vackra vyer? Då kommer ett tips till dig här: gör en utflykt i södra Närke!

Vackra utsikter från Skåle klint

Den som trodde Närke var platt, har inte varit på Skåle klint! 40 minuter från centrala Örebro ligger naturreservatet, ett klassiskt utflyktsmål med skogar att drömma sig bort i. Från klinten har man en fin utsikt - den når 195 meter över havet och hela 95 meter över Tisarens vattenyta.

Utsikten mellan tallarna skymtas en sjö. En tjej med blond hästsvans och lila jacka fotar utsikten.
Skåle klint

Lyxig mat och boende på Boo natur

Efter ett par timmars vandring i Skåle kommer du vara hungrig och sugen något gott. Se till att ha bokat bord på lyxiga Boo Natur, den White Guide-omskrivna restaurangen intill vackra Boo slott. Hur låter mjuk, söt saltbakad rotselleri skedad med granolja? Eller långbakad purjo, ostronskivling och tryffel? Läckert – och spännande! Boo Naturs meny varieras efter säsongens råvaror och experimentell lust.

De har även ett par rum för övernattande gäster, så vill du ha en helgupplevelse i herrgårdsmiljö gör du klokt i att bo över efter middagen. För morgonen därpå väntar ju frukosten som även den är en smakupplevelse utöver det vanliga.

Restaurangen Boo natur

Historisk miljö i Brevens bruk

Innan du rundar av hemesterdygnet kan du passa på att njuta av ännu en naturupplevelse i hemtrakterna. Brevens bruk, en välbevarad och vacker bruksmiljö, ligger bara en knapp kvarts biltur från Boo natur. Bruket påminner på många sätt om de uppländska bruken snarare än Bergslagens alla bruk. Här startar till exempel Ringsbergsleden som går längs Sotterns strand. Den går att göra till en rundslinga på 18 kilometer och bjuder på fina badplatser längs vägen.

Gulputsade byggnader i Brevens Bruk
Brevens bruk

Fler utflyktstips utanför Örebro

En kvinna i rött hår och en kvinna i svart hår har tekoppar i händerna och sitter tätt i en säng med brunt överkast.

En lyxig staycation på landet

Ta hand om dig själv och gå ner i varv. Njuta en mysig middag där den kulinariska upplevelsen tävlar med den härliga miljön om att fånga din uppmärksamhet. Här får…
Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.

Den unika skulpturparken Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark som ligger på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer. Kvarntorpshögen är…
En röd, gammal byggnad i trä med en skolklass framför på det gröna gräset.

Gör en tidsresa i Bergslagen

Psst... Kolla gärna öppettiderna hos besöksmålen innan, då flera av dem enbart är öppna på helger eller sommartid. Järle station Börja turen i Järle, en liten by med mycket fint att se: Järleån som älskas av…

Du kanske också gillar

Staden

Spektakulära Svampen

Strax utanför

Vinön - ett utflyktsmål i Hjälmaren

Lokala smaker

Hemligheten bakom kardemummabullarna