SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Evenemang

IKONER – Fotografisk pophistoria på Örebro slott

Publicerad 2023-09-26 / Uppdaterad 2024-02-08
Från början av 1960-talet och fram till mitten av 1970-talet fotograferade Larsåke ”Skuggan” Thuresson över 300 utländska och svenska musikartister och grupper. Efter att ha varit dold för allmänheten i många år, har bildskatten nu blivit utställningen ”Ikoner”. Hösten 2023 kommer detta fantastiska stycke pophistoria till Örebro slott.

Fotografisk pophistoria från Larsåkes egen vind

Trots att många av bilderna publicerades, kom den allra största delen att ligga nedpackad i lådor på Larsåkes vind. Till slut mer eller mindre krävde hans döttrar att han skulle göra något med dem. Resultatet blev boken ”Ikoner” som gavs ut 2015. Boken innehåller 614 bilder på The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix, Frank Zappa, Tom Jones, Janis Joplin, Cher, Birgit Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Abba och Ted Gärdestad, för att bara nämna några.

Mick Jagger i logen i Kungliga Tennishallen 1966 Fotografi av Larsåke
Mick Jagger i logen i Kungliga Tennishallen 1966
Foto Larsåke Thuresson 
© T H U R E S S O N S P H O T O C O L L E C T I O N

Ackompanjerat av Skuggans egna berättelser

Vissa av motiven har kommit till som uppdrag, medan många rör sig i en privat sfär som knappast är möjlig för dagens fotografer att komma åt. Att få följa med Cher på shoppingrunda är förmodligen helt otänkbart för dagens fotografer. Att se Agnetha och Björn från Abba spexa framför kameran i det egna hemmet är också unikt.

Unik är också bilden där den smått osannolika kombinationen managern och Hylands Hörna-basisten Simon Brehm, det som skulle bli The Band och en leende (!) Bob Dylan har klämt in sig i Lill-Babs Mercedes! Tyvärr hamnade chauffören Lasse Berghagen utanför bild.

Förutom nära 200 bilder från boken omfattar utställningen även tidstypiska affischer, vinyler och tidskrifter. Bilderna ackompanjeras av Larsåkes egna berättelser och vi får också möta honom i en specialgjord porträttfilm.

Lars Forssell och Cornelis Vreeswijk på Den Gyldene Freden 1972 Fotografi av Larsåke
Lars Forssell och Cornelis Vreeswijk på Den Gyldene Freden 1972
Foto Larsåke Thuresson 
© T H U R E S S O N S P H O T O C O L L E C T I O N

Bra att veta

Utställningen pågår 7 oktober 2023 – 3 mars 2024
Biljetter köps i Slottsbutiken

Mer för den konstintresserade

JC013
Staden

48 timmar i Örebro av konst och kultur

Festivalyra på Open Art, kulturkvarter och mängder av konstutställningar. Här är tipsen för 48 timmar i Örebro med konst och kultur på menyn.
Staden

Upptäck konst i Örebro

Inspireras och fyll på med kulturell näring! Häng med och upptäck allt från hantverk i historisk miljö till nyskapande atjeljékollektiv i Örebro.
Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.
Utflykter

Den unika skulpturparken Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer.