Natur och äventyr

Johns vintertips i Kilsbergen

Publicerad 2022-01-13
På sociala medier kan vi följa John Tellestedts vinterutflykter i Örebro. Hans hjärta klappar för Kilsbergen och den fina naturen som bjuder in till friluftsliv, året om. Här berättar John mer om sina smultronställen och bjussar på sina bästa tips vintertid.

Hej John! Vem är du?

Hej! Jag heter John Tellestedt och är uppvuxen i Enhörna, som ligger utanför Södertälje. Efter några år i Abisko, Sälen och Falun flyttade jag till Örebro 1999 för att sedan bosätta mig i Garphyttan. Till vardags är jag anställd på Futurumfastigheter i Örebro och arbetar med värme och ventilation med stort fokus på energioptimering och miljön.

En man i blå kläder och långfärdsskridskor står på en is och håller en ispigg i handen.

Hur började din förkärlek för natur och friluftsliv?

Mitt intresse för friluftsliv startade som 17-åring med mycket klippklättring, dykning och kajakpaddling. Vid 18 års ålder gjorde jag min första solovandring rakt ut i Sareks nationalpark. Efter det har friluftslivet blivit en del av min vardag.

Hur spenderar du helst en vinterdag utomhus?

En vinterdag går jag gärna på tur med skidor, ibland åker jag långfärdsskridskor om isarna är bra. Jag vistas mycket i Kilsbergen där jag gillar alla skogssjöarna, den kuperande terrängen och fina naturen.

Vilka ställen åker du helst skidor på?

Är det en solig dag, eller sent om kvällen i månens sken, åker jag helst uppe på Karthälleömossen i Kilsbergen.  Annars gillar jag Bjurbäckslingan i Garphyttan, som är lättåkta skidspår i fin natur.

Var åker du helst skridskor på naturis?

Oj, ja här har jag många fina sjöar att rekommendera men Stora Ymningen med Stensjön och Långtjärn är några favoriter. Likaså Gilsåssjön i Kilsbergen. Men en tur mellan Rynningeviken och Lindholmen är heller aldrig fel!

En vandrare med röd ryggsäck står och tittar på en skylt i trä.

Vilka andra aktiveter sysslar du med utomhus på vintern?

Jag tog initiativ till ett skidspår här i byn, ”Bjurbäckslingan i Garphyttan” där jag sköter spårningen och underhållet. Det är helt ideellt arbete på min fritid, utan bidrag. Skidspåret ringlar sig mestadels på en gammal torvmosse, 4 km i underbar natur. Spåret är platt utan några större backar. Tanken är att det ska passa både barn och vuxna som helst ser skidåkningen som en naturupplevelse. Det finns några picknickbord en bit in som flitigt används bland barnfamiljer om dagarna. Detta skidspår kan jag verkligen rekommendera kvällstid med en liten pannlampa.

Ge oss dina tre bästa tips för att få en härlig vinterdag i Örebro!

En tur till Tomasboda i Kilsbergen är ett måste, på skidor eller till fots på Bergslagsleden. Packa ryggsäcken med fikabröd, varm choklad och en apelsin. Kan det bli bättre?

Tysslingesjön, är isen bra brukar den vara plogad för skridskor. Parkera vid Svalnässtugan och ta er ner till sjön därifrån. Underbar plats att vistas på, speciellt om våren när fåglarna kommer fram.

Vandra upp till Ullavi klint från Klockhammar och njut av utsikten. Kan du se spåren av jätten Killevigge? Det sägs att han bodde här och dessutom byggde tornet på Närkes Kils kyrka...

skidspar.se får du spårstatus och mer information om Bjurbäcksslingan.

Vill du få fler vintertips i Örebro?

Barnens favoriter

Pulkabackar i Örebro

Natur och äventyr

Hett med kallbad i Örebro

Natur och äventyr

Äntligen vinter!

Natur och äventyr

Åka skridskor i Örebro