fbpx

Lantliga kaféer och utflykter i naturen

Strax utanför
Publicerad 2020-09-22 / Uppdaterad 2021-07-08
Ut och njut - av både natur och godsaker strax utanför Örebro! Här är våra tips på utflykter som både passar de fikasugna och de naturnyfikna.

Vandra runt Rusakulan och fika på Tant Grön

250 meter ovanför den flacka Närkeslätten bjuder Rusakulan på majestätisk utsikt. Är det Örebros svar på Lejonklippan i Disneyfilmen kanske? Är det klart väder, sägs det att du kan se hela 21 kyrktorn från Rusakulan. Ser du inte alla torn behöver du inte deppa för det! Naturen runtomkring är också sevärd och upplevs med fördel om du vandrar rundslingan runt Blankhult på 9 kilometer. Vill du gå lite kortare finns Skogatorpsklinten på 3 kilometer.

Avsluta vandringsturen med att fika på Tant Grön. Här finns mat och sötsaker i en grön, skön oas som fyller på energin efter utflykten.

Tant Gröns gröna oas

Runda sjöar i Dovrasjödalen och picknicka lokalt

Strax söder om Örebro ligger Karintorps, där familjen Groenewegen odlar tomater och andra grönsaker och frukter i säsong. I den säsongsöppna gårdsbutiken kan du köpa härodlade, ekologiska råvaror och produkter som marmelad, dressing och annat gott. Köp med picknick härifrån och ta sikte på vandringsleden runt Dovasjöarna – vill du gå runt en, två eller kanske alla tre sjöarna? Låt dagsformen och vädret avgöra!

Psst! Kolla upp gårdsbutikens öppettider i förväg.

Två äldre kvinnor är höstklädda och går i skogen.

Cykla Dyltaslingan och fika på Smultrongården

Norr om Örebro finns Smultrongården, ett riktigt smultronställe skulle många örebroare säga! I 1700-tals huset samsas inredningsprylar, kläder, porslin och annat fint med ett kafé och restaurang. Adams lyxiga räkmacka är Smultrongårdens mest populära rätt – vi förstår varför!

Kombinera en lunchpaus på Smultrongården med att cykla Dyltaslingan, en vacker cykeltur på 38 kilometer. Då får du uppleva den böljande landsbygden i Närke och se Axbergs kyrka som har medeltida rötter.

Ett cykelstyre i motljus på en asfaltsväg.