SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

Offentlig konst i Örebro

Publicerad 2021-06-15
Ute är det nya inne – i alla fall när det gäller hur vi umgås i år! Ta med dina närmaste på en konstrunda i stan och njut av målningar, skulpturer och installationer på Örebros gator och torg. Här kommer tre smakprov på färgstark konst i city – och fikatips som förgyller konstrundan!
Taggar:
#konst

”Catch of the Day” by ROA

På husgaveln på Järnvägsgatan 8 breder en narval ut sig. Dess storlek och uttryck framstår lätt surrealistiskt, men symboliken är snarare sorglig. Konstnären ROA kommenterar sitt eget verk såhär:

”Narvalen är ett av de få havslevande däggdjuren, en unik art med tanke på deras horn. På det viset är de mytiska havsdjur, man skulle kunna säga att de är havets enhörningar. "

Citat från konstnären ROA på OpenARTs webbsida

Konstnären fortsätter att berätta att narvalen har fastnat i en fiskekrok, vilket är en symbol för att de har fallit offer för jakt och miljöförstöring.

”Catch of the Day” by ROA

”Bird House” by Roadsworth

Konstverket Bird House visar tre gigantiska fåglar som har tagit över en hel husfasad. De har bott in sig i en fågelholk som är lika stor som en hel husvåning. Småfåglarna är för en gångs skull stora – och det är precis vad konstnären vill berätta. Här vänds perspektiven: naturen får ta plats och människan får vara den lilla. Bird house invigdes 2013 och finns på parkeringen vid Stortorget.

”Bird House” by Roadsworth

”Inframundo” by SEGO

Inframundo är en stor muralmålning av den mexikanska konstnären SEGO. Namnet är spanskt betyder ”underjorden” eller ”dödsriket” på svenska. Konstverket finns på en vägg i korsningen Drottninggatan/Änggatan i centrala Örebro. På nära håll ser man att målningen är väldigt rik på detaljer och att många, små bilder skapar en större helhet. Muralmålningar är vanliga i Latinamerika och utvecklades under modernismen till det viktiga, konstnärliga uttrycket som det är idag

”Inframundo” by SEGO

Gå din egen street art-guidning!

Örebro konsthall kan du hämta en broschyr i postlådan utanför entrén och upptäcka konst i stan på egen hand. Det finns två olika informationsmaterial:

  • ”Konsten att upptäcka i Örebro” riktar sig till vuxna och är ett urval av konstverk längst ett promenadstråk genom Örebro.
  • ”Ge dig ut på konstäventyr” riktar sig till barn och är ett urval av konstverk runt Slottet, Järntorget och Stortorget. Här finns också en ordfläta och plats för att rita ditt eget konstverk!

Tips! Varför inte köpa med en rykande het kaffe eller värmande kopp te som take away? Köper du kaffe på Kaffemästaren, får du det lokala rosteriet Pennybridge roasters kaffe i koppen. Köper du kaffe från restaurangerna Mojo, Gro och Amano får du dessutom lokalrostat specialkaffe från Cozo Coffee i koppen.

Du kanske också gillar...

En kvinna med brunt hår i hästsvans och rosa huvtröja sitter på en klippa och tittar ut över utsikten med skog och ängar.
Natur

5 fina ställen som får dig att tappa hakan

Vandra runt Amboberget    Den 9 kilometer långa vackra vandringsslingan runt Amboberget  bjuder på mystiska grottor och fina utsiktsplatser. Grottan Frihetsportalen har en spricka som du till och med kan gå igenom –…
Örebro och Svartån i glittrande kvällsljus.
Mat & dryck

Influencern Adaras matresa genom Örebro

En höstig helg i bästa skördetid besökte influencern Ida Eriksson, som driver Adaras Blogazine, Örebro med omnejd. Här fick hon ta del av lokala smaker och matupplevelser hos områdets kreativa…
En tjej med krona i tyg står framför Örebro slott.
Staden

Selfieguide till Örebro

1. Kunglig selfie vid slottet En selfie med slottet i bakgrunden är en självklarhet i Örebro! För den bästa bilden finns olika alternativ. Trädäcket på Storgatan är en klassiker, här…
En röd, gammal byggnad i trä med en skolklass framför på det gröna gräset.
Utflykter

Gör en tidsresa i Bergslagen

Psst... Kolla gärna öppettiderna hos besöksmålen innan, då flera av dem enbart är öppna på helger eller sommartid. Järle station Börja turen i Järle, en liten by med mycket fint att se: Järleån som älskas av…
Processed with VSCO with au1 preset
Staden

Topp 10 sevärdheter i Örebro

Tinnar och torn, en randig svamp och ett silverskimrande kulturmecka. Här är listar vi Örebros klassiska sevärdheter som du absolut inte får missa!