Redan några minuter efter att vi lagt ut från Hampetorp känns det annorlunda. Stad, slätt och skog byts mot något som snarare för mina tankar till kust, skärgård och salta bad. Den gula färjan tuffar målmedvetet på. Förbi små öar och ut på den vidsträckta sjön. På vissa platser så stor att jag inte ens kan se land på andra sidan.
En härlig sjöbris möter oss. För alla som njuter av sjölivet går de tjugofem minuterna fort. Även för de bofasta är båtresan en stunds avkoppling.
På färjan får man tid över. Man kan inte stressa. Det är så vackert! Om man åker på kvällen kan man ha solnedgången i väster och fullmånen i öster
Birgitta Åberg Andersson

"På färjan får man tid över. Man kan inte stressa. Det är så vackert! Om man åker på kvällen kan man ha solnedgången i väster och fullmånen i öster."
Den lyriska färjepassageraren är Birgitta Åberg Andersson. Hon är ordförande i kultur- och hembygdsföreningen och en av öns entusiastiska eldsjälar. Jag träffar henne på värdshuset som hon äger tillsammans med sin make. Strax innan har hon stolt visat upp sitt bed & breakfast, ett av öns få och hett eftertraktade övernattningsställen.

Jag undrar hur det är att bo på en ö. Hon ler och säger:
"Jag flyttade hit 2009. Jag skulle nog kunna skriva en bok om mitt första år på Vinön. Men jag kände mig väldigt välkommen! Här lever man med naturen på ett helt annat sätt än i stan. Vi är alltid beroende av vädret."
Vädret, ja. Avgörande för Birgittas make som är en av öns många fiskare. Men också viktigt för öns dragningskraft som besöksmål. För de flesta är Vinön synonymt med soliga sommarutflykter. En bild som Birgitta vill bredda.
"Visst är det kul på våren när sommargästerna kommer och allt öppnar. Men ön är minst lika härlig höst, vinter och vår. Riktiga vintrar då man kan åka snöskoter på sjön och fiska ute på isen är något som fler borde få uppleva."

Plötsligt glimtar de pigga ögonen till ännu mer än tidigare.
"Och havsörnarna! Jag minns en dag ute på isen. Det var minus tio grader och jag kunde räkna till trettiotvå havsörnar. Vilken naturupplevelse!"
I våras sade entreprenörerna på värdshuset upp sitt kontrakt. Då hittade Birgitta en ny lösning som ger fler möjlighet att uppleva ön hela året. En entreprenör tar hand om sommarsäsongen medan en annan driver verksamheten under höst, vinter och vår.

Redan i februari höll värdshuset vinteröppet för första gången. Det blev succé direkt! Birgitta och entreprenören Mari Stenbom tittar nu på att utveckla värdshusets utbud till att bli en helårsupplevelse. Pubkvällar, våffelcafé och helgluncher kompletteras med bland annat konferenser och lägerverksamhet.
Men oavsett årstid finns en sak som är viktigare än allt annat.
"Gösen. Det man måste ha är gösen. Många åker ut för den, det var det enda önskemålet som vi haft på entreprenörernas menyer. Där har vi varit tydliga."
Den som smakat detta Hjälmarens guld förstår varför. Och att avnjuta denna delikatess omgiven av det vatten där den lever är en speciell upplevelse. En upplevelse som gör att den som en gång satt sin fot på Vinön gärna återvänder. Gång på gång.
Fakta om Vinön
Vinön är 2,5 km lång och 3,5 km bred. Trafikverkets kostnadsfria färja trafikerar ön från Hampetorp, turerna går dagligen hela året.
Det går att ta med sig bil över till ön, men bäst är att uppleva den på cykel. Ett antal cyklar finns att hyra på ön.
Den huvudsakliga verksamheten på ön har alltid varit fiske, följt av jordbruk. I Örebro är Hjälmaregösen, Vinöpotatis och Vinögurka populära läckerheter från ön.
Förr i tiden gick ångbåtar mellan Örebro och Stockholm. De stannade då ofta till utanför Vinön för att lasta ombord kräftor och Hjälmaregös som sedan såldes i huvudstaden.