SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Birgitta bor på Vinön: "Lika härligt året om"

Publicerad 2020-09-01 / Uppdaterad 2022-04-11
Etthundratio bofasta. Ytterligare ett antal sommarstugeägare. Tusen och åter tusen besökare. Alla tar de färjan till Vinön, Hjälmarens största ö. En oas som är så mycket mer än enbart en vacker sommaridyll.

Redan några minuter efter att vi lagt ut från Hampetorp känns det annorlunda. Stad, slätt och skog byts mot något som snarare för mina tankar till kust, skärgård och salta bad. Den gula färjan tuffar målmedvetet på. Förbi små öar och ut på den vidsträckta sjön. På vissa platser så stor att jag inte ens kan se land på andra sidan.

En härlig sjöbris möter oss. För alla som njuter av sjölivet går de tjugofem minuterna fort. Även för de bofasta är båtresan en stunds avkoppling.

På färjan får man tid över. Man kan inte stressa. Det är så vackert! Om man åker på kvällen kan man ha solnedgången i väster och fullmånen i öster

Birgitta Åberg Andersson
Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.

"På färjan får man tid över. Man kan inte stressa. Det är så vackert! Om man åker på kvällen kan man ha solnedgången i väster och fullmånen i öster."

Den lyriska färjepassageraren är Birgitta Åberg Andersson. Hon är ordförande i kultur- och hembygdsföreningen och en av öns entusiastiska eldsjälar. Jag träffar henne på värdshuset som hon äger tillsammans med sin make. Strax innan har hon stolt visat upp sitt bed & breakfast, ett av öns få och hett eftertraktade övernattningsställen.

Ett gult trähus intill en grusväg.
Vinöns värdshus.

Jag undrar hur det är att bo på en ö. Hon ler och säger:

"Jag flyttade hit 2009. Jag skulle nog kunna skriva en bok om mitt första år på Vinön. Men jag kände mig väldigt välkommen! Här lever man med naturen på ett helt annat sätt än i stan. Vi är alltid beroende av vädret."

Vädret, ja. Avgörande för Birgittas make som är en av öns många fiskare. Men också viktigt för öns dragningskraft som besöksmål. För de flesta är Vinön synonymt med soliga sommarutflykter. En bild som Birgitta vill bredda.

"Visst är det kul på våren när sommargästerna kommer och allt öppnar. Men ön är minst lika härlig höst, vinter och vår. Riktiga vintrar då man kan åka snöskoter på sjön och fiska ute på isen är något som fler borde få uppleva."

Träskylt till Norra badet på Vinön.
Norra badet på Vinön.

Plötsligt glimtar de pigga ögonen till ännu mer än tidigare.

"Och havsörnarna! Jag minns en dag ute på isen. Det var minus tio grader och jag kunde räkna till trettiotvå havsörnar. Vilken naturupplevelse!"

I våras sade entreprenörerna på värdshuset upp sitt kontrakt. Då hittade Birgitta en ny lösning som ger fler möjlighet att uppleva ön hela året. En entreprenör tar hand om sommarsäsongen medan en annan driver verksamheten under höst, vinter och vår.

Brödskivor på rad på en vit tallrik.
Lunch på Vinöns värdshus

Redan i februari höll värdshuset vinteröppet för första gången. Det blev succé direkt! Birgitta och entreprenören Mari Stenbom tittar nu på att utveckla värdshusets utbud till att bli en helårsupplevelse. Pubkvällar, våffelcafé och helgluncher kompletteras med bland annat konferenser och lägerverksamhet.

Men oavsett årstid finns en sak som är viktigare än allt annat.

"Gösen. Det man måste ha är gösen. Många åker ut för den, det var det enda önskemålet som vi haft på entreprenörernas menyer. Där har vi varit tydliga."

Den som smakat detta Hjälmarens guld förstår varför. Och att avnjuta denna delikatess omgiven av det vatten där den lever är en speciell upplevelse. En upplevelse som gör att den som en gång satt sin fot på Vinön gärna återvänder. Gång på gång.

Fakta om Vinön

Vinön är 2,5 km lång och 3,5 km bred. Trafikverkets kostnadsfria färja trafikerar ön från Hampetorp, turerna går dagligen hela året.

Det går att ta med sig bil över till ön, men bäst är att uppleva den på cykel. Ett antal cyklar finns att hyra på ön.

Den huvudsakliga verksamheten på ön har alltid varit fiske, följt av jordbruk. I Örebro är Hjälmaregösen, Vinöpotatis och Vinögurka populära läckerheter från ön.

Förr i tiden gick ångbåtar mellan Örebro och Stockholm. De stannade då ofta till utanför Vinön för att lasta ombord kräftor och Hjälmaregös som sedan såldes i huvudstaden.

Inspiration

Sjö ovanifrån.

Upplevelser vid vatten i Örebro

1. Kryssa med räkbåten I över trettio år har M/S Gustaf Lagerbjelke kört kryssningar på Hemfjärden, Hjälmarens östra del. Under tre timmars båtresa serveras ett ymnighetshorn av räkor ackompanjerat av klassisk trubadurunderhållning.…
Två kvinnor sitter i en säng med morgonrockar på sig.

Lantlig lyx på Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog

"En sommardröm vid vattnet" Den sommaröppna Sjökrogen ligger precis vid vattnet med uteservering på bryggan, strax intill ligger det helårsöppna gästgiveriet. Båda har snabbt blivit favoriter hos både örebroarna, men…
Hjälmaren-SUP-ny

Paddla SUP på Hjälmaren

SUP står för Stand Up Paddling och är en surfingbräda i större storlek. Den har mer flytkraft och stabilitet än en vanlig surfingbräda, vilket gör det relativt lätt att stå…
Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.

Hjälmaren

Öster om Örebro breder Hjälmaren, Sveriges fjärde största insjö, ut sig. Sjön har 357 km strand och 1283 öar. Den sträcker sig genom tre olika landskap och bjuder på såväl…
Bjorkons-naturreservat-05

Naturreservatet Björkön i Hjälmaren

Björkön tillhörde tidigare godset Göksholm. Skogen brukades och delar av ön arrenderades ut för jordbruk fram till 1950- och 60-talet. Idag syns spår av tiden då arrendegården varit i drift…

Inspireras av reportage från andra kategorier

Mat & dryck

Mikes foodtruck

Staden

Kungen och Svampen

Mat & dryck

Hemligheten bakom kardemummabullarna