fbpx

Örebro bucketlist

Staden
Publicerad 2021-06-18 / Uppdaterad 2021-07-28
Äntligen sommar! Här är en lista på roliga, knasiga, härliga, äventyrliga och mysiga saker att göra i sommar i Örebro. Hur många punkter på Örebro bucketlist prickar du av?

1. Åka på flamingofärd

Hur drömmigt låter det inte att åka på flamingofärd i sommar? Det enda du behöver är en uppblåsbar flamingo, någon som sällskap och en lämplig sträcka att flyta på. Kanske Hästhagens friluftsbad eller i Svartån vid Frimis? Här finns massor av tips på badplatser! Sedan är det bara att glida fram och njuta av sommaren! 

Ännu lyxigare blir det om du tar med en miniflamigo som du ställer en svalkande dryck i. Ett tips är att fästa den i ett snöre så den inte riskerar att flyta bort! En paddel kan också vara ett plus om du vill kunna styra din färd. 

Ett äldre par som sitter på varsin uppblåsbar badleksak i en sjö

2. Plocka jordgubbar

Slipp kön till jordgubbskiosken på midsommarafton, runt Örebro finns flera platser där du kan plocka dina egna jordgubbar! Vad sägs om en gräddig jordgubbstårta, en svalkande jordgubbslemonad eller en saftig jordgubbspaj? Mums säger vi! Du kan läsa mer om var du kan plocka jordgubbar här.

3. Glampa

Gillar du att vara i naturen, men vill samtidigt bo lyxigt och bekvämt? Då är glamping något som borde stå på din bucketlist i sommar! Bo naturnära och njut av allt vad naturen har att erbjuda under dagen, för att sedan mot kvällen krypa ned i en skön och nybäddad säng.

Är du sugen på att glampa i Örebro, så tipsar vi om att kika in hos:

Åkrar med högt gräs utanför ett tältdraperi.
Utsikten från Blåbergens glampingtält. Foto: Pia Gyllin

4. Åka på solnedgångssafari

Det är något speciellt med solnedgångar, eller hur? Extra speciella blir de om du njuter av dem från väl utvalda platser. Sena sommarkvällar med vackert väder är som gjorda för att åka på solnedgångssafari! Packa bilen eller cykeln med mysig filt och några kuddar för att sedan ta sikte på fina utsiktsplatser och vida vyer. Hur många "solnedgångsspots" hinner du med på kvällens safari?

5. Topptura i tre trappor

Trappa upp din träning tills du når toppen! Ja, i dubbel bemärkelse. Börja lite lätt med de 136 stegen i trappan uppför Vivallakullen. För nästa nivå, passar den lite längre motionstrappan i Sörbybacken bra att träna flåset i. Därefter stundar de utmanande 427 trappstegen uppför Kvarntorpshögen i Kumla!

Bonustips: Hälsotrappan i Rävåsens naturreservat i Karlskoga

6. Ha en loungepicknick

Picknickar i all ära - i år vill vi ha loungepicknick! Första steget är att hitta en fin plats, det kan vara en park eller kanske en av dessa badplatser i Örebro. Ta med dig några beachstolar, kuddar, en högtalare, ett parasoll och köp med något gott att dricka och äta. Vill du ha något gott utan att behöva krångla, så köp med mat från din favoritrestaurang. Varför inte en pizza? Tips på Örebros bästa pizzor hittar du här.

En grupp människor sitter på en filt på en gräsmatta med picknick och gitarr.

7. Sova under stjärnorna

Allt du behöver är liggunderlag, sovsäck eller en filt samt en dos upptäckarlust för att sova ute. Vill du uppgradera utomhusnatten några snäpp, kan du ta med ficklampa, kudde och kikare. Hitta en fin plats där det är tillåtet att övernatta och njut av att sova med himlen som tak. På Naturkartan finns tips på naturområden. Psst! Läs föreskrifterna för det område du ska till, så du vet vad som gäller.

8. Gå på skattjakt

Ge dig ut på skattjakt i sommar! Utforska Örebro och dess natur genom geocaching. Geocaching går ut på att hitta ett gömt föremål, en så kallad cache, innehållande en loggbok och penna. När du hittat en cache loggar du det, och ger dig sedan vidare mot nästa. Du får koordinater eller en ledtråd genom att registrera ett konto på Geocaching.com, sedan är det bara att ge sig ut och leta! Vem vet vad för okända skatter som gömmer sig därute. 

Tips! Längs Bergslagsleden finns flera cachar utplacerade. Varför inte förena nöje med nöje genom att geocacha samtidigt som du njuter av den vackra leden? Läs mer på Bergslagsledens hemsida

9. Åka zipline

Känn adrenalinet pumpa när du susar fram bland trädtopparna. Ziplinen på Sörbybacken tar dig den 300 meter långa linfärden i en hastighet av hela 50 km/h. Inget att rekommendera för den höjdrädde! Men en magisk utsikt över Örebro utlovas. Läs mer om öppettider och hur du bokar zipline på Sörbybackens hemsida.  

Foto: Stefan Källström

10. Kora bästa burgaren

De senaste åren har Örebro fyllts av hamburgerrestauranger, men vilken är egentligen den allra bästa? Och vilken är den ultimata burgaren? Passa på att i sommar ge dig ut på jakt efter den godaste burgaren! Här hittar du en massa tips på hamburgare i Örebro som du kan börja med i ditt sökande. 

Tre hamburgare.

11. Testa skogsbad

För många är sommaren tid för semester, men det är inte alltid så lätt att koppla av och stressa ned. Ett tips för att lindra bot på detta är att skogsbada! Vetenskapliga studier om skogsbad pekar på allt från färre stresshormoner, sänkt blodtryck, stärkt immunförsvar, djupare andning och lugnare hjärtslag. Det låter ju inte så dumt? Här kan du läsa mer om skogsbad. 

12. Gasa i gokart

Den före detta Formel 1-föraren och örebroaren Marcus Ericsson blev upptäckt och startade sin karriär på en gokartbana här i Örebro. Kanske är det din tur i sommar? På med handskarna och hjälmen, nu kör vi! Du kan axla din inre racingförare hos Örebro motorstadio och Gelleråsen arena.

13. Åka på kanotäventyr

Välj mellan att susa fram i de vildaste forsarna eller att långsamt glida över de lugnaste vatten. Örebros fantastiska läge vid Hjälmaren gör att möjligheterna till att paddla kanot är många! Här kan du läsa mer om var du kan paddla och hyra kanoter i Örebro.

Två kanotister i en silverfärgad kanot-
Foto: Ove Lundqvist

14. Äta vego i en vecka

Är du en inbiten köttätare som vill testa något nytt? Eller vill du bara få mer inspiration till matlagningen? Då har du tur, för Örebro är fylld av högklassig vegetarisk och vegansk mat! I stan går att hitta alltifrån vegansk fine dining till vegansk fika och glass. Du hittar våra bästa tips på restauranger som serverar vegetarisk och vegansk mat här

15. Bli minigolfmästare

Minst en minigolfrunda måste man hinna med under en sommar. Så plocka fram golfklubban och träna på din allra bästa golfsving, hur många hole-in-ones kan du göra på en runda? I Örebro finns alltifrån traditionell minigolf till äventyrsgolf för den som känner för något lite annorlunda. Här tipsar vi om minigolfbanor i och runt Örebro. 

Minigolfbanan vid Svampen

16. Göra en cykelutflykt

Det är inte för inte som Örebro kallas för cykelstaden. Här finns nämligen gott om cykelmöjligheter för den som vill! Här kan du läsa mer om perfekta cykelutflykter runt staden.

Psst! Ingen cykeltur är komplett utan ett fikastopp! Här tipsar vi om härliga cykelturer som både innehåller mysiga fikapauser, vackra vyer och badmöjligheter.

Ett cykelstyre i motljus på en asfaltsväg.

17. Bada naken

I Örebro län finns 1640 sjöar, så det finns många chanser att hitta just din avskilda skogssjö för ett litet nakendopp. Kom ihåg att visa hänsyn, om du mot förmodan delar sjön med andra. Sjövett och etikett gäller även här!

18. Göra en pizzaturné

Tunn eller tjock botten? Med eller utan tomatsås? Mycket eller lite kant? Det finns lika många åsikter kring hur en pizza ska vara som det finns människor på denna jord. Då är det tur att det finns så många olika pizza-ställen att välja på! Gör en pizzaturné i sommar för att uppleva dem alla.

19. Göra Bergslagsleden hardcore

Gillar du att springa stig och vill ha det lite hardcore? Då har vi tipset för dig! Spring hela Bergslagsleden (etapper 1-17) i sträck. Då kammar du inte bara hem det ärofyllda Orange Bandet, utan får också massvis med fina naturvyer på köpet! Karta över Bergslagsleden hittar du här.

Psst! Den 28 - 29 augusti anordnas Bergslagsledens hike. Följ med på en vandring med start i Mogetorp och med övernattning vid Blankhults gård. Passar perfekt för dig som vill vandra med andra eller dig som kanske är ovan vid att sova ute och vill få lite tips! Mer information om Bergslagsledens hike.

20. Ta selfie i ett popcorn

Sommarens coolaste selfie tar du självklart i - ett popcorn! Efter Open Arts konstutställning 2015 tog örebroarna Anton Hjärtmyrs popcornsstatyer till sina hjärtan. De har sedan dess flyttat runt på olika platser i staden, men har nu poppat upp i Sveaparken.

21. Hitta ett hemligt hångelställe

Hitta ditt eget favoritställe för rosor och romantik, nu när staden är som vackrast! Kanske en kulle med bländande utsikt, en oas i parken eller en mysig glänta?

22. Besöka 5 gårdsbutiker

Runt om i Örebro län finns flera gårdsbutiker som säljer allt möjligt! Du kan hitta allt ifrån mjöl och grönsaker till kombucha, praliner och kaffe. Varför inte ta en runda i flera av Örebro läns gårdsbutiker och sedan laga en helt lokalproducerad middag? En garanterad succé! Du hittar en lista på gårdsbutiker med försäljning här.

En man med blå T-shirt står i ett växthus och håller i en grön planta.
Karintorps tomater i Åsbro

23. Göra en krumelurtur

Vem var Lydbjörn? Varför reste hans mor Tored en sten till hans minne? Den tusenåriga Nastastenen väcker många frågor med sin runskrift, men ger få svar. Stenen är en fornlämning och står vid vägkanten i Nasta, ungefär 3 kilometer nordväst om Glanshammar utanför Örebro. Åk dit och kika på stenens krumelurer, kanske löser du gåtan om Lydbjörn och hans mamma.

24. Paddla SUP

Är du inte rädd för att bli lite blöt så är Stand Up Padel något för dig! Ta dig ut på ett alldeles eget SUP-äventyr, utforska nya platser eller bara kom bort från trängsel och brus. Kanske hittar du ditt alldeles egna smultronställe? Här tipsar vi olika möjligheter för att paddla SUP i Örebro. 

Två personer paddlar SUP-brädor bland tät skog med grenar.
Foto: Paddla SUP

25. Träffa en drottning

I sommar kryllar det av drottningar på Örebro slott! Inte nog med att du i sommar kommer kunna se kläder från tv-serien "Drottningarna", så kan du även stöta på drottning Margareta när hon vandrar runt bland slottets salar. När levde hon? Vem var hon? Och vad är hennes koppling till Örebro slott? I sommar har du chansen att ställa henne frågan! Läs mer om Sommarslottet och sommarens utställning "Drottningarna" på Örebro slotts hemsida.

26. Spela glowball

Du har kanske spelat volleyball, men har du testa glowball? På en varm och härlig sommarkväll så leta upp en volleybollplan, köp eller ta med en självlysande boll och när det börjar skymma är det bara att sätta igång. Skratt och en härlig kväll utlovas!

Tips! Du hittar flera volleybollplaner i Alnägnarna.

27. Gå på kaffeprovning

Undersökningar har visat att svenskar dricker mer kaffe än vatten. Därför finns det ju en stor anledning till att att hitta det kaffe vi gillar allra allra mest! Ge dina smaklökar en resa och orientera dig i kaffedjungeln genom att boka en kaffeprovning. Du hittar det hos Cozo coffee, Kaffemästaren och Oliv & Te.

En svartvit meny med kaffedrinkar.
Cozo Coffee erbjuder både kaffeprovningar och fikastunder med kaffe och annat gott.

28. Uppleva naturen från hästryggen

Mellan Nora och Örebro ligger Ramshyttans Hästgård. De erbjuder turridningar i Kilsbergens vackra natur, hur härligt låter inte det? Turerna passar såväl för nybörjaren som den erfarna.

Psst! Passa på att ta med badkläder och en picknickorg! Det finns nämligen goda möjligheter att stanna på vägen för en traditionell fika eller ett dopp i sjön! Läs mer om Ramshyttans Hästgård på Bergslagsledens hemsida eller kika in deras Facebook.

29. Lösa kluriga grottmysterier

I varje grotta ruvar hemligheter - som är mer eller mindre sanningsenliga. Oavsett om de är kryddade med en dos fantasi eller tagna rakt ur historieboken, är grottor spännande utflyktsmål. Runt om Örebro finns flera fina grottor som får fantasin att skena:

  • Skärmarbodabergen mellan Örebro och Nora
  • Ugglehöjden i Fasaskogen
  • Limstensgruvorna i Tryggeboda

30. Göra Bergslagen back in the days

Lediga dagar är som gjorda för att åka på upptäcktsfärd och hitta nya smultronställen. Strax utanför Örebro finns många natursköna platser, mysiga kaféer och fina kulturskatter. Gillar du gamla tågstationer, järnbrukets guldålder och bergsmansgårdar från 1700-talet - då har vi den perfekta utflykten för dig! Läs om Bergslagen back in the days här.

31. Fånga en firre

Gös, gädda, abborre eller lax - vad lyckas du få på kroken i sommar? I Örebro finns gott om möjligheter till fiske. Läs mer om vad som gäller för fiske i centrala Örebro på Örebro kommuns hemsida. Är du sugen på att ta dig ut till Hjälmaren, så kan du läsa mer om vad som gäller där hos Länsstyrelsen Örebro.

32. Bli skateproffs

Bli ett skateproffs i sommar! En skateboard, hjälm och en plan yta är allt du behöver (och kanske ett par knäskydd till en början). Vill du utmana dig själv, så ta dig till Örebro skatepark! Där hittar du flera street-ytor och bowls i olika storlekar och för alla nivåer. När kiosken är öppen finns även skateboards att låna för den som vill. Testa också Brädcentralen, en 650 kvm stor skatehall på CV-området, de har allt du kan tänkas behöva! Läs mer om skateboard i Örebro.

En ung kille skejtar på en ramp.

33. Lattja i Örebros lekplatser

I Örebro kommun finns 170 lekplatser, hur många hinner du testa i sommar? På Örebro kommuns hemsida hittar du en guide till Örebros lekplatser. Vilken blir din favorit?

34. Hitta Örebros bästa bulle

En sommar utan bullar är ingen riktig sommar. Men vilken är den bästa bullen i stan? Ge dig ut på bulljakt för att kora länets allra bästa bulle! Om du behöver inspiration till var den kan gömma sig, har vi tips på kaféer och fik i Örebro.

Närbild på en kardemummabulle med pärlsocker på.

35. Bemästra en höghöjdsbana

Ta dig fram bland trädens toppar i någon av länets höghöjdsbanor! Gå på hängbroar, hoppa mellan träd och klättra på stockar som lutar och gungar. Banornas höjd varierar från allt mellan 1 till 17 meter över marken. Ingenting för den som är höjdrädd med andra ord! Du hittar höghöjdsbanor hos Sörbybacken i Örebro och Ösjönäs i Tiveden.

Psst! Vill du inte klättra bland trädtopparna? Kolla då in punkt 49!

Sörbybacken i bokstäver mellan två tallar.

36. Bygga en lådbil

Ska den ha en bakvinge? Kanske några lampor? Eller varför inte en mugghållare? Du bestämmer! Tävla om vem som kan bygga den bästa (och snyggaste!) lådbilen i sommar. Leta sedan upp en lämplig kulle och testa vem som lyckats bäst!

37. Bestiga en fornborg

Varför bestiga berg när man kan bestiga en borg? I Örebro län finns hela 34 stycken fornborgar! De fungerade som skydd för människorna i området när fiender hotade, men kan också ha varit symboler för makt eller heliga platser för att utöva kult. Oavsett vad de användes till förr, är de oftast fina platser att vandra till och njuta av utsikten från idag. Fyra tips på fornborgar i närheten av Örebro:

38. Konstspana i stan

Ute är det nya inne – i alla fall när det gäller hur vi umgås i år! Gå på en konstrunda i stan och njut av målningar, skulpturer och installationer på Örebros gator och torg. Här finns tre smakprov på färgstark konst i city.

39. Göra ett loppisfynd

Gammalt är det nya nya! Gå på loppissafari i sommar och jaga efter fina loppisfynd. Psst! Den 17-18 juli är det Bergslagens Loppishelg.

Ska du anordna en loppis i sommar? Glöm då inte att kika in de allmänna råden hos Länsstyrelsen i Örebro län för att försäkra dig om att din loppis är smittsäker.

40. Äta glass en masse

Glass och sommar hör ihop, det är sedan gammalt. För den som vill frossa i glass i sommar finns det många ställen att välja på (och har man svårt att välja kan man ju alltid testa alla!) I Örebro hittar du allt ifrån glass gjord på fårmjölk till glass som har serverats till Nobelvinnare.

Två strutar med glasskulor, choklad och kola, toppade med varsitt drinkparaply.
Glass i Stadsparken

41. Yoga i soluppgången

Är du en morgonpigg person, eller om du någon gång vaknar tidigt och inte kan somna om, testa då att köra ett yogapass i soluppgången. Ta dig till en park eller fin plats i närheten, sätt på lite mysig musik och se solen fridfullt dyka upp över horisonten. Bättre start på morgonen går nog inte att få! 

Psst! Den 26 juli kommer Yogagames att köra yoga på terassen på Örebro slott.

42. Ordna egen ölprovning med lokal öl

Örebro är kanske mest känt för kex och champis, men visste du att Örebro också kryllar av riktigt bra, lokalproducerad öl? Bland annat så har Närke Kulturbryggeris Stormaktsporter blivit utsedd till Sveriges bästa öl, och är dessutom med på en lista över världens 100 bästa öl. Det är inte dåligt! Du kan läsa mer om Örebros lokala öl här.

Fyra lokala ölflaskor och ett glas med öl i.

43. Burpea i Örebros utegym

Hur många klarar du? Utmana varandra med att göra burpees i olika utegym! Det finns flera välutrustade utegym i Örebro kommun. Kanske hittar du en ny träningsfavorit?

44. Spela discgolf

För den som hellre kastar en frisbee istället för att svinga en golfklubba så finns discgolf! I och runt Örebro finns flera banor att spela på. Kanske ska du utmana någon på en discgolfturnering i sommar? Sök upp lite tips på tekniker (som du såklart inte delar med dig av till din motståndare) och kör igång! 

Tips på banor i Örebro:

Ett ytterligare tips är att testa fotbollsgolf! Passar för både stora som små. Du hittar det bland annat hos Sörbybacken.

45. Bruncha och boula

Vem gillar inte boule och vem gillar inte brunch? Nej, precis. Därför borde ju en kombination av de två vara den ultimata sommaraktiviteten! Börja med ett parti boule och slå er nedan ned för en härlig brunch i det gröna. Givetvis har vi tips på var du kan bruncha och boula.

Äldre man som kastar ett bouleklot medan en annan äldre man kollar på

46. Besöka ett naturreservat

I Örebro finns hela 55 naturreservat. Packa med en god matsäck och ta dig ut till några (eller varför inte alla?) i sommar! Du kan läsa mer om naturreservat i Örebro på Örebro kommuns hemsida eller söka runt bland Örebros alla naturreservat på Naturkartan.

47. Leva en dag som förr i tiden

Allt var bättre förr - eller? Testa det gamla talesättet genom att besöka Nostalgibyn i Fellingsbro! Den som vill fortsätta nostalgitrippen, kan sedan ta en tur förbi Sanna nostalgimack och café utanför Vintrosa och sedan avsluta dagen med en tur på Nora Bergslags Veteran-Jernväg. Vilken heldag!

48. Fika bland betor och blad

Det finns trädgårdscaféer och så finns det trädgårdscaféer - hos Granelunds odlingar i Östansjö kan du fika mitt bland rödbetor, spetskål och mangold! Hur härligt låter inte det? Njut av en bulle medan du blickar ut över den vackra odlingen. När du fikat klart, passa då på att besöka deras självplock så får du med dig närodlade och ekologiska grönsaker hem! 

49. Bemästra en låghöjdsbana

Vill du inte klättra bland trädtopparna, kan du istället bemästra en låghöjdsbana! Du hittar låghöjdbanor i VOX-parken och i Brickeskogen.

50. Gå på vatten

Japp, det är sant! I sommar kan du gå på Svartån om du vill, det enda du behöver göra är att ta dig till Hästhagen och testa en av deras vattenbollar! Gratis för barn under 18 år. Du hittar mer information på Hästhagens hemsida.

Två barn i varsinvattenboll
Vattenbollarna vid Hästhagen. Foto: Hästhagen

51. Plocka en stor sommarbukett

Finns det något härligare än blommor på sommaren? Ge dig ut till en odling och plocka dig en riktigt fin sommarbukett! Ge bort den till någon du tycker om, ställ den på middagsbordet eller varför inte bara plocka för att det är kul och för att blommor är så himla fina att ha hemma! I denna artikel hittar du information om vilka gårdar i närheten som erbjuder självplock av sommarblommor. 

52. Ha en bakluckebio

Kör ut till en fin plats, fäll baksätet och fyll med filtar och kuddar. Ta med en dator, snacks och välj en film du länge velat se och vips så har du en bakluckebio! 

Psst! Letar du upp en fin plats där du kan se solnedgången samtidigt kan du dessutom bocka av punkt nummer 4 på Örebro Bucketlist! Och köper du med hamburgare så är du på god väg att klara av nummer 10 också! En win-win-win!

53. Bada i turkost vatten

Att man behöver resa utomlands för att kunna bada i turkost vatten är en myt - iallafall om du bor i Örebro län! I Kvinnersta kalkbrott, en bit utanför Örebro, och i Uskavi kalkbrott i Nora hittar du kristallklart, turkost vatten att bada i. De båda kalkbrotten har till och med blivit utsedda som några av de finaste i hela Sverige, det är inte illa!

54. Luncha lokalt till sjöss

Den 4 och 5 september kan du följa med båten M/F Sirena på en härlig tur till sjöss! Båten avgår från Hamnplan och tar dig sedan ut på en härlig tur på Hjälmaren! Under dagen gör ni flera stopp och på ett av stoppen bjuds du på en härlig, lokalproducerad lunch! Du kan läsa mer om båtturen på Matresan Örebro läns hemsida.

En vit båt som åker ute på öppet vatten
Följ med på en tur med M/F Sirena i sommar.

55. Kvällsbada

På en varm och härlig sommarkväll, leta upp en mysig badplats och ta ett kvällsdopp i solnedgången! Vill du sätta ännu mer guldkant på kvällen, så välj en badplats som också har en grillplats. Då kan ni ta med er marshmallows som ni grillar efter doppet. Hur mysigt låter inte det?

56. Besöka en bokloppis

Visste du att Skandinaviens största bokloppis finns i Örebro län i sommar? Den 2 juli slår Bergslagens bokloppis upp sina dörrar och då kan du besöka dem för att fynda böcker. Förutom att det är mysigt att strosa runt och kika bland mängder av böcker, så är det en perfekt plats för att fixa årets sommarläsning!

57. Åka på slottssafari

I vårt fina län hittar du flera, vackra och praktfulla slott. Gör en utflykt för att besöka några (eller varför inte alla?) av dessa slott! Börja i centrala Örebro med ett besök på Örebro slott, och ta dig sedan vidare ut i länet. Varför inte styra turen mot Stjernsunds slott i Askersund eller ruinerna av Kägleholm slott i Väringen? Fler tips på vackra slott i Örebro län.

Stjernsunds slott sett från ovan.
Stjernsunds slott. Foto: Per-Åke Söderwall

58. Bli peppad av en Örebroprofil

Kommer du ihåg att hålla avstånd i sommar? Runt om i Örebro finns QR-koder du kan skanna. Bakom dem gömmer sig en sommarhälsning från olika Örebroprofiler som peppar dig att hålla avstånd lite till! Hur många hälsningar hittar du?

59. Lyssna på livemusik

Varma sommarkvällar med bra musik - finns det något härligare? Vi kan inte komma på något iallafall! Ta med en gitarr till en park och spela, eller lyssna till någon av de utomhuskonserter som kommer hållas i Örebro i sommar. Vill du veta vilka som kommer att spela, vart och när? Kika in denna artikel som listar några av konserterna i Örebro i sommar.

60. Fika på ett gårdskafé

Att fika på ett gårdskafé är mer än bara kaffe, te och kaka. Strax utanför Örebro finns flera gårdskaféer för dig som gillar att fika gott och länge. Varför inte åka till ett gårdskafé som en dagsutflykt? Läs artikeln om gårdsbutiker utanför Örebro för att få tips!

En gul cheesecake med gul blomma på toppen.

61. Åka häst och vagn

Varje onsdag i juli mellan kl. 11-13 kan du ta en tur med häst och vagn runt Wadköping. En mysig aktivitet för både stora och små, som dessutom ger en inblick i hur det var att leva förr i tiden! Läs mer om att åka häst och vagn.

62. Testa tango

I sommar bjuder tangoföreningen Tango Rio Negro in till sommartango i Teaterladan/Spelgården! Allt du behöver är en danspartner, så varför inte plocka fram din inre tangodansare och testa på den ikoniska dansen? Läs mer om sommartango.

63. Myskväll på en brygga

Sommarkvällar är till för att njutas av, och hur gör man det bättre än vid vattnet? Hitta en mysig brygga (här hittar du en lista på badplatser i Örebro, kanske kan någon av dem passa?), ta med filtar, några kuddar och lite gott plock. En ask med jordgubbar, någon god ost och lite kex kan vara en bra start. Och vips, så har du ordnat en supermysig sommarkväll! 

64. Äta på White Guide-restaurang

Att bli omnämnd av White Guide är en ära. I Örebro län finns flera restauranger, barer, caféer och hotell som lyckats kvalat in på den välansedda listan över Sveriges allra bästa. Vill du ha en upplevelse utöver det vanliga, varför inte besöka någon av dem i sommar? Läs mer om Örebros pärlor i White Guide. 

Ett rött hus med vita detaljer som ligger intill vattnet.
Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog är en av dem som lyckats kvala in på White Guides lista.

65. Cykla mountainbike

För den som vill åka mountainbike finns det gott om möjligheter i och runt Örebro! Du hittar en karta över regionens många leder hos Bergslagen Cycling. Behöver du hyra mountainbikes, så kan du kolla med Experitur eller Bergslagen Cycling.

66. Göra en kyrkturné

Kyrkor är ofta både pampiga och vilar på en lång historia. Gör en kyrkturné i sommar och besök några av länets kyrkor. Här listar vi några kyrkor du kan börja din turné med. Vissa kyrkor erbjuder dessutom guidade turer för den som vill veta ännu mer.

67. Möta ett spöke

Tanken på att spöken kan finnas kan vara skrämmande eller fascinerande - eller kanske både och. En bra plats att vara på om man vill träffa på ett spöke är såklart Örebro slott. Där finns flera vittnesmål om spöklika upplevelser. Du kan du läsa om spöken på Örebro slott här.

Sedan en tid tillbaka finns det dessutom ännu fler spöken på Örebro slott, nu har nämligen Spöket Laban och hela hans familj flyttat in! Passa på att besöka Laban och hans familj i sommar. Läs mer om Spöket Laban på Örebro slott.

En blond flicka kramar en figur som är utklädd till spöke. De står framför en port till slottet med stora kolonner på vardera sida.
Spöket Laban och hans familj bor sedan en tid tillbaka på Örebro slott.

68. Testa glow up SUP

Har du hört talas om glow up SUP? Det är precis som att paddla vanlig SUP, med skillnaden att det sitter LED-lampor under brädan som ger ett glödande sken i vattnet runt om dig. En otroligt häftig upplevelse när det sommarkvällen börjar skymma! Du hittar glow up SUP hos Pop Up SUP.

69. Smaka lokalt kaffe

Vi svenskar dricker näst mest kaffe i hela världen, endast slagna av våra grannar i Finland. Och det är ju inte så konstigt att vi dricker stora mängder kaffe, när det finns så mycket gott kaffe här! Varför inte testa lokalt kaffe i sommar? I Örebro finns flera kafferosterier, två tips att testa är Pennybridge rosters och CozoCoffee.

70. Äta en lokalproducerad middag

I och runt Örebro finns många gårdsbutiker och producenter. Ta en runda bland dem och försöka få ihop till en helt lokalproducerad middag! Ett förslag på förrätt kan vara en bruschetta gjord på Karintorps tomater och på bröd från exempelvis Lokal eller Jeremiabageriet. Till efterrätt kanske någon av länets goda glassar kan passa?

Psst! Gillar du lokalproducerad mat, missa då inte Smakrika Örebro den 14 - 15 augusti! Under helgen kommer du kunna smaka på unika rätter, skapade av lokala producenter i samarbete med Örebros restauranger.

Lokal i Kumla

71. Besöka en ö i Hjälmaren

Vi i Örebro är så lyckligt lottade som har så nära till vattnet. Det gör att vi enkelt kan ta oss ut och upptäcka ölivet! Varför inte ta en tur till någon av Hjälmarens öar i sommar? Två förslag är Vinön och Björkön. Vill du hellre upptäcka något eget, kan du använda Naturkartan för att hitta ditt egna lilla smultronställe!

72. Göra egen saft

Att göra egen saft är både billigt, gott och dessutom väldigt kul! Ge dig ut i skogen och plocka blåbär eller besök några av länets gårdar som har självplock för att få ihop dina råvaror. Kanske blir det en god blåbärssaft, en läskande rabarberdryck eller varför inte en ljuvlig hallonsaft?

73. Äta med utsikt

Örebro län erbjuder många vackra utkiksplatser, varför inte kombinera den vackra utsikten med en god måltid? Du kan exempelvis äta lunch på Svampens topp, där du har utsikt över hela Örebro eller ta en glass på nyöppnade La Collina som ligger på toppen av Kvarntorpshögen.

Du kan också packa en matsäck och ge dig ut till en plats i länet som bjuder på en vacker utsikt, exempelvis någon av dessa platser som får oss att tappa hakan.

Utsikten från Rusakulan

74. Rida Islandshäst

Att rida Islandshäst är både roligt och rofyllt. Några tips på ställen där du kan rida Islandshäst i Örebro län är:

75. Anordna en beachbrunch

Ta med en filt, många kuddar och en massa, massa god brunchmat och slå dig ned på en strand för en beachbrunch! Tips på stränder hittar du i denna artikeln där vi listar 7 badplatser i Örebro. Vill du istället hitta ditt egna smultronställe, kan ett tips vara att kika in Naturkartan.

76. Plocka solrosor

Det är något alldeles speciellt med solrosor. Man kan inte motstå blomman och dess underbart gula och somriga färg! I länet finns det några gårdar där du både kan plocka och köpa solrosor, bland annat hos Åmmebergs grönsaker utanför Askersund och Granelunds odlingar i Östansjö.

77. Äta street food från en food truck

I Örebro kryllar det att food trucks! Här hittar du exempelvis Mike’s Food truck som lagar grymma hamburgare och Pinklish Food Truck som serverar både grön och god street food! Har du tur kan du dessutom lyckas hitta popup-foodtrucken som drivs Krogensomintefinns.

En man med keps och glasögon ser glad ut och står framför en foodtruck.
Mike's Food Truck

78. Bo borta hemma

Man måste inte alltid resa för att få uppleva lyxen av att bo på hotell, checka in på ett av Örebros hotell och unna dig en avkopplade minisemester i Örebro. Gör så lite som möjligt, njut så mycket som möjligt! Här hittar du en lista på hotell i centrala Örebro.

79. Strosa runt på en plantmarknad

Botanisera bland pelargoner, rosor, lavendel och mycket, mycket mer. Oavsett om du är ute efter saker till trädgården, vill pigga upp inomhus eller bara få inspiration, är det mysigt att strosa runt bland alla vackra blommor som finns på en plantmarknad.

80. Besök en skulpturpark

Runt Örebro finns flera skulpturparker som är väl värda ett besök. Några exempel på skulpturparken i närheten är:

Hur många punkter bockar du av i sommar? Tagga dina bilder på sociala medier med #örebrobucketlist för att synas och inspirera fler!

Psst! Listan kommer att uppdateras under sommaren med ännu fler saker att göra, så håll utkik! Du hittar ännu mer inspiration till hur du bockar av sommarens bucketlist på vår Facebook och Instagram.