SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

Örebro Teater och Örebro Konserthus

Publicerad 2020-08-17 / Uppdaterad 2022-03-18
Ett modernt konserthus och en klassisk teater för teatrar, konserter och föreställningar i Örebro.
Taggar:
#konsert #teater

Örebro Konserthus

Längs med Svartån på Fabriksgatan, mitt i stan, ligger Örebro Konserthus. Här har besökare kunnat njuta av musik och konst sedan 1932. Efter ombyggnationen har husets en ny konsertsal med rymd och förstklassig akustik. I konserthuset finns även restaurang och särskilda rum för barn- och ungdomsverksamhet.

Svenska Kammarorkestern bildades 1995 i Örebro och är en internationellt efterfrågad symfonisk orkester. Ett par år senare blev Thomas Dausgaard chefsdirigent och hade om en ambitiös målsättning: att spela in alla Beethovens orkesterverk.

Det var under de inspelningarna som orkestern hittade sitt unika tonspråk och ”sound” – det är många som blir överraskade av att en så pass liten ensemble (39 personer) kan spela så att det låter som en hel symfoniorkester.

orebrokonserthus.com
Örebro Konserthus, en gul stenbyggnad som ligger intill Svartån. Himlen skimrar i rosa och många människor står framför husets entré.
Örebro Konserthus ligger intill Svartån i centrala Örebro.

Örebro Teater

Ett par hundra meter nedströms, granne med Örebro Slott, hittar du anrika och utomordentligt vackra Örebro Teater, med en nyligen renoverad och ständigt slutsåld huvudscen. I samma byggnad ligger teaterns restaurang, Rosengrens skafferi där mat, musik och konst förenas i en skön stämning.

Ett stenkast bort ligger Örebro Teaters andra hemvist, Nya China, som är en scen för gästspel, performances och barn- och ungdomsföreställningar.

Örebro Teater, en gul, palatsliknande stenbyggnad.
Örebro Teater ligger intill Örebro slott.

Du kanske också gillar...

Uppstoppad älg och hjort på museum.

Besök Biologiska museet i Örebro

Biologiska museet Strutsar, bältdjur och en och annan älg på Biologiska museet Älgen. Det är svårt att missa den. Från sin lätt upphöjda plats i rummets mitt, omgiven av ett…
Fyra lokala ölflaskor och ett glas med öl i.

Smaka på ölstaden Örebro

Örebro har fått smak för öl. Har du också det? På bara några år har Örebro blomstrat ut som en riktig ölstad.
En suddig byst av Alfred Nobel i förgrunden och Björkborns herrgård i bakgrunden.

Nobelmuseet i Karlskoga

Det var även här den store uppfinnaren spenderade sina sista somrar. Herrgården hade han fått på köpet då han köpte AB Bofors Gullspång några år tidigare. I närheten lät Nobel…

Inspiration från andra kategorier

Mat & dryck

Det ultimata picknickmyset

Utflykter

Den unika skulpturparken Konst på hög

Utflykter

Trästaden Askersund vid Vätterns skärgård