Staden

Örebroarnas Örebro

Publicerad 2020-09-11 / Uppdaterad 2022-01-14
Örebroare är inte alls så gnälliga som man kanske kan tro på dialekten. Tvärtom faktiskt. Örebroarna är stolta över sin stad och vill gärna dela med sig av sina Örebroiga tips och smultronställen.

Romantik

Omgivningarna runt Karlslunds herrgård och upp till fallen. Ljudet av vatten, vacker natur och historia!

Örebroare

Jag gillar natur och tycker därför att en plats utomhus passar bäst för ett romantiskt möte. En promenad längs med ån mot stadsparken där man dukar upp picknick i rosenträdgården vid stadsträdgården passar bra tycker jag. Att sedan promenera vidare tillsammans genom parken i ljumna vindar en sensommarkväll, följa ån och titta på solnedgången. Romantiskt!

Örebroare

Utkikstornet längs med promenadstråket som löper ut från Rävgången passar perfekt för ett romantiskt möte!

Örebroare
En blommande park med röda rosor.
Rosengården Stadsparken

Ut i naturen

Det finns så många fina leder att promenera på Bergslagsleden. Korta, långa med eller utan övernattning. Miljön är magisk på flera ställen. Sen får vi inte glömma alla fantastiska svampskogar! Läget gör att vi har en stor artrikedom!

Örebroare

Vår familj med barn på ett och fem år brukar åka till Rusakulan och Skrikarboda. Det är mysigt och kul för både barn och vuxna. Det finns även vindskydd med grillplats på båda ställena så vädret blir aldrig ett hinder.

Örebroare

Det finns många favoriter runt och i närheten av Örebro. Oset, Rynningeviken och Venan är lagom promenadavstånd från centrum. Men en riktig favorit är Bergslagsleden. De kortare sträckorna tex Ånnaboda-Suttarboda är ett bra alternativ till promenader mot Hjälmaren.

Örebroare
Utsiktsplats Rusakulan

Vid vatten

Solnedgången är magisk att titta på vid Hjälmarbadens badplats!

Örebroare

En gång varje sommar brukar vi åka över till Vinön, ta en glass och strosa runt lite. Det är ett fint ställe och nästa gång ska vi ta med cyklar tänkte vi. Räkbåten är också en återkommande sommaraktivitet på Hjälmaren liksom ett besök på Katrinelunds gästgiveri - godare mat finns inte och utsikten är fantastisk!

Örebroare

När jag flyttade till Örebro för några år sedan saknade jag vattnet. Det dröjde ett tag tills jag insåg att Svartån flöt ut i Hjälmaren, men sedan jag upptäckte det har jag promenerat till sjön otaliga gånger för att samla kraft, titta på vackra solnedgångar och njuta av vattnet. Mitt finaste minne är när jag var på fest i Naturens hus den varma sommaren 2018 och vi efter festen gick ner till glashuset i Oset och satte oss vid vattnet och spelade gitarr och grillade korv. Det var en sådan där ljummen kväll som aldrig tog slut och det var definitivt placeringen vid strandkanten som gjorde känslan på kvällen sådär perfekt. Tack Hjälmaren för det!

Örebroare
Solnedgång över en sjö. Till vänster skymtar en terrass med människor sittandes vid bord.
Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog

Wow-faktor

Stadskärnan! Slottet! Ån! Wadköping! Naturens Hus!

Örebroare

Jag skulle starta vid slottet o sedan promenera genom slottsparken ner till Stadsträdgården där vi äter lunch. Vidare längst ån ner till slussen, Oset och Rynningeviken. Vi tar en fika vid Naturens Hus och går sedan tillbaka fast på andra sidan ån. Stannar till i Wadköping o äter glass gör vi naturligtvis. Ojojoj vilken höjdardag. Tror inte att jag väntar på att få besök utan gör detta ändå.

Örebroare

Slottet, lunch i Wadköping, Gustavsvik samt en sommarkväll i city med alla trevliga uteserveringar!

Örebroare
Trädecket med utsikt över Örebro slott

Njuta av solen

På någon uteservering med ett glas bubbel, i soligt läge såklart!

Örebroare

Allra helst sitter jag vid vattnet och njuter av solen. En promenad från Wadköping ut mot Oset där man kan hitta en tom parkbänk med utsikt mot vattnet, alternativt följa Svartån åt andra hållet ut mot Hästhagen och Karlslunds herrgård där det finns massor av fina platser utmed ån.

Örebroare

Det finns inget vackrare än att se naturen vakna till liv, visa sin skira vårskrud i de vackraste gröna färger som finns och det gör man allra bäst i stadsparken! Vandra genom kryddträdgården, fortsätta till rosorna som vaknar till liv och strosa längs med Svartån. Självklart avslutar man vandringen på en rutig filt med medhavd kaffe!

Örebroare
En å med grönskande träd på vardera sida.
Längs Svartån

På utflykt

Jag rekommenderar alla att ta en utflykt till Krogensomintefinns, för att få en matupplevelse utöver det vanliga. Så fantastisk mat och dryck, i spännande miljö!

Örebroare

Vi var och campade i Ånnaboda för första gången i helgen. Vi tog cyklarna och cyklade längs en av mountainbikelederna runt sjön. Det var mysigt att sitta längs vattnet och inta medhavd matsäck.

Örebroare

Vintertid med härlig skridskoåkning från Rynningeviken till Lindholmen och så hemfärden i stark motvind. Puh. Sommartid på Vinön med hyrd cykel på upptäcksfärd runt ön och ett härligt bad vid norra delen av ön.

Örebroare
Två personer cyklar MTB i skogen.
Mountainbike-leder i Ånnaboda

Örebroarnas ord från den närkinska ordlistan

  • Kasse - Kasche
  • Tråkig - trälig
  • Ta en genväg - gina
  • Kasta - sutta
  • Häftigt - fränt
  • Kanske - ver sa
  • Väldigt - ujujuj
  • Småskräp - bös
  • Behrn Arena - Eyravallen
  • Den här - hänna

Fler tips från örebroarna

En tjej med krona i tyg står framför Örebro slott.
Staden

Selfieguide till Örebro

1. Kunglig selfie vid slottet En selfie med slottet i bakgrunden är en självklarhet i Örebro! För den bästa bilden finns olika alternativ. Trädäcket på Storgatan är en klassiker, här…
En person i vit tröja och beige byxor går i en blommande park.
Staden

Hemmaturista i Örebro

Här är listar vi Örebros klassiska sevärdheter som du absolut inte får missa. 1. Örebro slott Ett besök i Örebro är inte komplett utan ett besök på slottet! Mitt i…

Inspiration från andra kategorier

Lokala smaker

Det ultimata picknickmyset

Strax utanför

Örebroregionens okända slott

Natur och äventyr

3 (lite okända) naturreservat i Örebro