fbpx

Samarbeten från jord till bord i Smakrika Örebro

Lokala smaker
Publicerad 2021-07-20 / Uppdaterad 2021-07-25
Det odlas, mals, rostas och bakas som aldrig förr och ingenstans smakar Örebro som i Örebro!

Örebro län har många aktörer inom både restaurang, förädling och producenter som håller hög kvalitet. Den lokala matidentiteten stärker stoltheten hos örebroare och är ett av många skäl till att besökare väljer att turista i just vårt län. Redan nu har flera restauranger lokala råvaror på menyn, men endast ett fåtal berättar om det. Vi vill att fler restauranger använder sig av, och visar upp, Örebro läns lokala råvaror - och att såväl örebroare som besökare får chans att äta och njuta av godsakerna.

I Örebro län finns möjligtvis ingen typisk rätt som identifierar just oss, men det finns rikligt av något annat: kreativa samarbeten. Vi tror att det är det mest betydelsefulla och unika med Örebro län. Därför har vi låtit ordet "samarbete" vara den röda tråden i den lokala stoltheten och turismen kring mat och måltider. Förutsättningen att ta det lokalproducerade hela vägen från producenten till restaurangbordet beror till stor del på dessa fina samarbeten. Därför är det viktigt att hela näringskedjan är med och får berätta sin historia.

Berättelser om länets alla potatisar, gösar, ägg, rödbetor, ostar och allt annat gott som växer och gror i Örebros jordar, samlas i Smakrika Örebro. Det är ett matevenemang som lyfter det lokala och fokuserar på samarbeten mellan jord och bord. Den 14-15 augusti samarbetar över 30 restauranger i Örebro med lika många producenter från länet. I bästa Smakrika Örebro-anda tar de parvis fram varsin unik smakportion bestående av lokalt producerade råvaror.

Smakrika Örebro arrangeras av Länsstyrelsen Örebro, Örebrokompaniet, Hushållningssällskapet och Almi Mälardalen.

En galette fylld med jordgubbar
Foto: Dilyara Garifullina.