SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

Sommar på Örebro slott

Publicerad 2022-05-01 / Uppdaterad 2022-07-05
I sommar tar mode, lek och bilderbokskonst plats på Örebro slott! I år visas utställningar av Bea Szenfeld och Stina Wirsén, med verk i gränslandet mellan konst och mode. För barn finns en interaktiv utställning att leka i och många fler aktiviteter som passar barnfamiljen. Välkomna till slottet i sommar!

Mode och lek i fokus på slottet

Utställningarna riktar sig till både vuxna och de yngsta slottsbesökarna. Den ena delen av utställningen, ”Haute Papier”, är en catwalk med Bea Szenfelds coutureplagg av papper och Stina Wirséns bildvärld i teckningar och målningar. Den andra delen, ”Päron och papiljotter”, är en interaktiv utställning för barn och vuxna med originalteckningar, måleri, lekskulpturer och tecknad film.

Bea Szenfeld
Foto: EA CZYZ

Haute Papier

Haute Papier visar Bea Szenfelds handgjorda coutureplagg av papper och Stina Wirséns eleganta och expressiva bildvärld i teckningar och målningar. Tillsammans förenas de två konstnärernas verk i gränslandet mellan konst och mode. 

En teckning av en kvinna i klänning. En stor röd fläck täcker teckningen.

Päron och Papiljotter

Päron och Papiljotter är en interaktiv utställning som passar alla åldrar. Här finns originalteckningar, måleri, lekskulpturer och tecknad film. Miljöerna är skapade för att leka i och att kunna göra sina egna historier. Utställningen fokuserar på Stina Wirséns bilderbokskonst för barn med de brokiga men precist tecknade karaktärerna som väcker både intresse och igenkänning. 

Ett barn sitter på en turkos leksaksfigur. Runt henne är det färgglada, tecknade träd

Spökvandring i sommarnatten

Örebro slott ruvar på spännande historier från det förflutna. Historier om häxor, fångar och osaliga andar. Vågar du höra den mörka sidan av slottets förflutna? I sommar anordnas visningar nattetid där guider berättar spökhistorier. Visningarna vänder sig till vuxna och rekommenderad ålder är från 13 år i sällskap med vuxen.

Aktiviteter för barn på Örebro slott

Barnen kan också lösa ”Hertigens hemlis” och hälsa på hemma hos Lilla Spöket Laban! En guidad visning och rundvandring på egen hand i slottets salar ingår även i entrébiljetten.

Öppettider

Sommarslottet är öppet mellan 17 juni och 11 september 2022 kl. 10:00-17:00. Under midsommarhelgen (fre 24/6-sön 26/6) är slottet öppet kl. 10:00-14:00. Utställningarna ingår i entrébiljetten till slottet och kan förköpas eller köpas i slottsbutiken vid ankomst.