Strax utanför

Naturnära upplevelser vid Kilsbergens fot

Publicerad 2020-07-13 / Uppdaterad 2021-10-28
För den som vill uppleva något nytt, naturnära och småskaligt är Blåbergen en oas med få jämförelser. Här staplas unika satsningar på hög som toppar det mesta – beeryoga, rogivande glamping, mikrobryggeri och länets enda hamam – redo att färga resan till blånande Kilsbergen.

Det kan låta som ett jättelikt komplex, sett till hur mycket spännande som finns att upptäcka. Men Blåbergen Spa-Bryggeri-Event är så långt ifrån just det. Men ändå: ett innehåll som är så mångfacetterat. Så annorlunda. Hur är det möjligt? Svaren stavas Annika och Robert Hübbinette Sundström. Sedan 2004 har de tagit emot besökare på gården. Först med en uppskattad spaverksamhet. Men allt eftersom med så mycket mer. De senaste åren har exempelvis en sommarpub, autentiska konserter med bland annat idolvinnaren Martin Almgren och ett allt större sortiment av egenbryggd öl varit en del av det som är Annika och Roberts vardag.

Två personer, ägarna till blå Bergen.
Annika och Robert Hübbinette Sundström, Blå Bergen

– Ja, vi gillar att ha saker att göra, haha. Och att utveckla nytt och våga prova är kul, konstaterar Annika, apropå det ständiga flödet av nya idéer som blir till verklighet på gården.

De nya koncepten har inte sällan dundrat över Kilsbergen. Som i fjol. Då, mitt under osäker pandemitid, fick Annika en tanke om något nytt.

– Glamping kanske vore något för oss, tänkte jag. Med vårt naturnära läge, med bergen och vidderna som fond, kände jag att det kunde passa. Så vi bestämde oss för att köpa in ett tält. Som snabbt blev två. Och nu är fem! Det är extra roligt att många väljer att kombinera övernattning med ölprovning av våra egna ölsorter, frukostkorg att äta på ängen och trerättersmiddag med ekologiskt fokus. Jag tror det höjer helhetsupplevelsen.

Åkrar med högt gräs utanför ett tältdraperi.
Foto: Pia Gyllin

Oförutsägbara boenden i naturnära miljö

Att bo över på Blåbergen har varit möjligt även tidigare. Sedan flera år finns två åretruntbehagliga och genuint träsnickrade lappkåtor på gården.

– Vi vill stå för något annat än det förutsägbara hotellrummet eller stugan. Och ge en kombination av bekvämlighet och närhet till den vilda naturen. Du ska kunna krypa ner i en skön säng på kvällen och säga god morgon till ett rådjur när du öppnar tältet på morgonen, vilket jag vet att gäster fått uppleva.

Blåbergen som namn är också ett resultat av en kontrast. En lokal färgkontrast. Medan Annika och Robert slog in spikarna på spa-altanen före öppningen 2004 sken Kilsbergen upp i blått. Som det så ofta gör. Det är inte för inte Kilsbergen kallas just “Blå bergen”. Namnet på Annika och Roberts besöksverksamhet var därför inte särskilt svårt att spika.

– Vid vissa väder och solnedgångar kan det verkligen bli magiskt blått över bergen, konstaterar Robert.

Foto: Pia Gyllin

Nytt hamamspa och beeryoga-premiär

Kilsbergens alla mountainbikeleder och vandringen på Bergslagsleden med bland annat Amboberget runt är också något som skiner upp vistelsen till trakten. Sedan var det där med att hitta på nya saker som livar upp. Den senaste tiden är inget undantag i Blåbergens ständiga, småskaliga, nyhetsflöde. Vad sägs om att stilla sinne och kropp i det sprillans nya hamamspat? Prova någon av de åtta egenproducerade ölsorterna? Eller varför välja! Beeryoga – jo du läste rätt – är det senaste tillskottet på Blåbergens banbrytande meny.

– Det känns som en kul grej och aktivitet. Förhoppningsvis kan det också få ännu fler att upptäcka och våga testa yoga, under lite mer avdramatiserade former, säger Robert.

Han och Annika, om några, borde veta effekten av våga-vägen. Blåbergen, det lilla stället med de stora idéerna, verkar nämligen aldrig sluta att överraska.

En man i ljusblå skjorta håller ett ölglas i handen.
Foto: Pia Gyllin

Inspireras av andra kategorier

Strax utanför

Gösses så påhittigt hos Katrinelund!

Strax utanför

Örebroregionens okända slott

Fokus på

Tips på utflykter och utemat

Strax utanför

Vinön - ett utflyktsmål i Hjälmaren