fbpx

Upplev Örebro online

Fokus på
Publicerad 2020-11-16 / Uppdaterad 2021-03-03
När du inte kan resa till Örebro, tar vi Örebro till dig. Här är tips på upplevelser från Örebro som du kan njuta av hemifrån!
Taggar:
#kultur #online

Just nu är det inte rätt tid att resa. Men till den dagen vi ses här i Örebro igen, kan du istället fylla på med stämningsfull, härlig, vacker, störtskön och nervkittlande Örebroinspiration! Du vet väl att det går att uppleva godbitar från Örebro hemifrån soffan? Allt du behöver är internetuppkoppling - och några bra tips på sidor att surfa in på.

Streama konserter från Örebro Konserthus

Att njuta av ett musikaliskt framträdande live smäller givetvis högst, men även i pandemitider kan du lyssna på Svenska Kammarorkesterns finstämda toner. De erbjuder livestreamade konserter direkt från deras egen webbplats (där du även kan ställa in påminnelser för att inte missa dem).

En orkester står på en bro.
Svenska Kammarorkestern framför Konserthuset.

Gå guidad tur med Örebro läns museum

Missade du att besöka säsongsöppna Siggebohyttans bergsmansgård i somras? Ingen fara, du kan följa med på en guidad tur i den historiska vackra byggnaden via museets korta film på Youtube. Bergsmansgården visar inte bara hur en förmögen familj i trakten levde på 1800-talet, utan även vilken betydelse skogen och gruvorna har haft för Bergslagen.

En röd, stor byggnad i trä från 1700-talet som omgärdas av regnvåta buskar och gräs på taket.
Siggebohyttans bergsmansgård är en del av Örebro läns museum.

Se pjäs online med Örebro Teater play

Vi playtjänsten VOYD kan du se Örebro Teaters pjäs "Ravinen" online. Pjäsen beskrivs som "Ett romantiskt drama och en moralfilosofisk thriller" och är skriven och regisserad av Amir Nizar Zuabi, en av världens mest hyllade och eftertraktade dramatiker och regissörer.

Lisa Werlinder och Linus Lindman i Ravinen, foto: Markus Gårder

Njut av offentlig konst hemifrån

Konsthallens webbsida kan du se en karta över offentliga konstverk i Örebro och läsa lite om varje verk. Får du mersmak, kan du hämta en broschyr i postlådan utanför Konsthallen i Örebro och gå en självguidad tur bland skulpturer, målningar, installationer och andra verk. För barn finns en särskild broschyr för konstäventyr i stan. Du kan även ladda ner båda broschyrerna som pdf på webbsidan.

Örebro i filmernas värld

I filmvärlden är Nya Zeeland lika med Sagan om ringen och Mamma Mia är synonymt med den grekiska övärlden. Örebro är kanske inte riktigt lika känt på filmkartan, men dessa filmer har koppling till Örebro med omnejd. Luta dig tillbaka och njut av Örebroiga scener!

En kvinna halvligger och äter popcorn och har en TV-kontroll i handen.
Foto: Jan Vašek (Pixabay)

Jalla Jalla

Filmen Jalla Jalla av Örebrofödde filmregissören Josef Fares är delvis inspelad i Örebro. I slutscenerna kan du bland annat se Brunnsparken och det finns även klipp som är inspelade på Österplans loppmarknad.

Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla

Och Piccadilly Circus... bygger på Kumlaförfattaren Håkan Nessers roman med samma namn. Den utspelar sig i Kumla, Örebros grannkommun, sommaren 1967 och kretsar kring 17-årige Mauritz som längtar ut i världen. Under sommaren inleder han en kärleksrelation och lilla Kumla skakas av en chockerande händelse. Det är sommaren då allt förändras.

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö baseras också på en av Nessers romaner och har delvis spelats in i Askersund. Den handlar om 14-åringarna Erik och Edmund som spenderar sommaren på familjens lantställe Genesaret, där också deras lärarvikarie är. Det som verkar bli en riktig höjdarsommar, blir inte riktigt så...

Kråkguldet

För den nostalgiske hittas mycket sevärt i SVT:s Öppna arkiv. Här finns bland annat ungdomsserien Kråkguldet från 70-talet, som delvis spelades in i Grythyttan strax norr om Örebro. I serien heter byn "Granhyttan", där en mystisk guldklimp hittas och leder till oväntade händelser...

Serien sändes också i Tyskland under namnet Das Gold am Krähenberg.