Strax utanför

Konst i naturen

Publicerad 2021-02-23 / Uppdaterad 2021-08-27
Att vara ute är inne. Semestrar kombineras med friluftsliv och i pandemins fotspår har många hittat ut i naturen. Skogen är välgörande, öppen, trendig – och nu även i fokus för ett stort konstprojekt.

”Skogen mellan oss” är ett konstprojekt som drivs av sex av Konstfrämjandets distrikt, bland annat Bergslagen där Örebro ingår. Den största delen av deras konstprogram i sommar kommer ta plats i just skogen.

”Vi funderade på vad vi, de olika distrikten, hade gemensamt och kom fram till att det är skogen. Vi har till exempel så väldigt mycket skog mellan oss. Då föddes namnet och idén till projektet – Skogen mellan oss”, säger Kerstin Wagner som är verksamhetsledare för Konstfrämjandet Bergslagen.

Konstfrämjandet har funnits sedan 1949 och arbetar för att göra konsten mer tillgänglig för alla. I Bergslagens distrikt har de, förutom utställningar på sitt galleri, även vandringsutställningar på bibliotek och konstpaket till äldreboenden.

I samma anda tar de ut konsten till skogen i sommar, mer specifikt Tiveden och Nyhyttan. Här erbjuder de besökarna att möta konsten genom olika perspektiv.

Konstnären Kristina Lindberg står i ett rum med trämöbler.
Kristina Lindberg bodde i Nyhyttan för att påbörja konstprojektet.

Skogsarbete i fokus för Konstfrämjandet Bergslagen

”Konsten ska finnas tillgänglig på platser där den inte har funnits förut. Varje distrikt har jobbat med olika ingångar och för Konstfrämjandet Bergslagens del har det handlat mycket om arbete i skogen”, berättar Kristina Lindberg som är projektledare för Skogen mellan oss och även konstnär i själva projektet.

Kristina Lindberg har bland annat utbildat sig vid Örebro Konstskola och Valands konsthögskola i Göteborg. Hon bor i Örebro, men för att förbereda sig för projektet bodde hon en månad i en stuga i Nyhyttan:

”Jag åkte runt och tittade på många arbetsplatser som har varit kopplade till skogsbruket för att känna in och påbörja den konstnärliga processen.”

För Konstfrämjandet Bergslagens del kommer Nyhyttan och Tiveden vara viktiga scener för konstaktiviteterna, men i centrala Örebro kommer man också kunna ta del av konst på temat skog. Även i höst fortsätter den skogsinspirerade konsten i Örebro. Den 16 oktober öppnar Kristina Lindbergs utställning på Konstfrämjandet Bergslagens galleri.

Konsten ska finnas tillgänglig på platser där den inte har funnits förut.

Kerstin Wagner
Konstverk av Kristina Lindberg i dova naturfärger.
Foto: Kristina Lindberg
Foto: Kristina Lindberg

Möt konsten med öppet sinne

”Det händer ganska ofta att besökare på galleriet frågar vad konsten betyder. Den frågan ställer man ju sällan om det handlar om musik, för då tar man snarare in musiken med huden”, förklarar Kerstin metaforiskt.

Det kan man göra med konsten också, menar de, och uppmuntrar besökarna att komma med ett öppet sinne.

”Det är inte så att konsten är en rebus som ska lösas”, säger Kerstin och Kristina fyller på:

”Istället för att fundera på vad du ska tänka på – tänk inte så mycket. Försök vara öppen för vad som kan hända, både känslomässigt och intellektuellt.”