SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Toppfika och vildmarksvandring

Publicerad 2020-08-21 / Uppdaterad 2022-03-18
Strax utanför Örebro finns fina sevärdheter och lokala matupplevelser, perfekta att upptäcka på en dagsutflykt från stan. Här är några förslag på turer med både mat och besöksmål.

Sugen på en utflykt i Örebro med god mat, fin konst och lite mjölksyra? Då är det här tipset för dig!

Börja turen vid Kvarntorpshögen, den märkliga slagghögen som idag är ett unikt industriminne med utomhuskonst. Bestig den berömda trappan och njut av utsikten från toppen av högen, innan du slår dig ner på en fin plats och njuter av det medhavda fikat. Trappan består av 427 steg – vi lovar att det kommer att kännas i benen! Passa på att vila lite medan du åker till nästa stopp på turen…

…som är Dovrasjödalen, ett vildmarksliknande naturreservat med tre långsmala sjöar. Här kan du välja att gå runt en, två eller tre sjöar. Runt alla tre sjöarna är det 6,5 kilometer och du passerar Dovra kyrka, det mytomspunna berget som har fått sitt namn efter den sorgsna frun till jätten som sägs ha härskat här.

Ett konstverk som liknar en kyrka med torn, tillverkad av ett halvtransparent material. Står på en gräsbeklädd mark och himlen bakom är blå.
Konst på hög höjd.

Fler tips strax utanför Örebro

Dagsutflykt till Elvis era

Från 1500-tal till 50-tal: strax norr om Örebro finns den perfekta dagsutflykten för nostalgifantaster.

En dag i Bergslagen

Strax norr om Örebro kan du besöka landets äldsta tågstation, ett kulturreservat från järnbrukets guldålder och en bergsmansgård från 1700-talet som var så stor att den kallades ”slottet” i folkmun.

Inspiration till Örebro

Natur

Cykla i Örebro

Natur

Sörbybacken

Utflykter

Örebroregionens okända slott