Örebroare tipsar

Olles tips på utflykter och utemat

Publicerad 2021-03-19 / Uppdaterad 2022-01-13
Olle är en hemvändande örebroare som älskar att vara ute i naturen. På sitt instagramkonto inspirerar han fler till att göra utflykter i Örebros många naturområden - gärna i kombination med en god maträtt över öppen eld. Här är Olles tips på fina utflyktsmål och bra utemat!
En våffla i gjutjärnslagg med eldslågor runt omkring.
Olle Lund

Hej Olle! Berätta lite om dig själv. Vem är du? Vad gillar du att göra på fritiden?

Jag brinner för naturen och det friluftsliv som naturen erbjuder. Det är också den underbara naturen som lockade mig tillbaka till Örebro. Jag tror inte att alla örebroare vet att det finns hela 55 naturreservat i Örebro kommun. Lägger man till mängder av andra naturområden, blir möjligheterna oändliga!

Som liten växte jag upp med lekar i skogen och dessa lekar har med åren utvecklats till ett allt större och större naturintresse. Nuförtiden delar jag äventyren med två barn och en sambo, vilket gör det hela ännu roligare.

Ditt instagramkonto heter olle_in_the_forest, där du tipsar och inspirerar till friluftsliv. Vilka är dina personliga favoriter bland Örebros alla naturområden?

För barnen är nog Skärmarbodabergen nummer 1. Stora klippblock, grottor och trollskog gör det lätt för barnen att skapa det ena äventyret efter det andra. Det enda problemet brukar vara att få dem förstå att vi faktiskt till slut måste åka hem.

En person i stövlar går på en vandringsled i skogen.

Två andra favoriter är Hjälmaren och Osets naturreservat. Det fina med Oset är hur upplevelserna skiftar beroende på årstiderna. Vintertid bjuder Hjälmaren på möjligheter till skridskoåkning, den plogade banan är flera kilometer lång. När isen smält undan, lever naturen på land och i luften upp. Strandnära hagar och flyttfågelsträck bidrar till ständiga skiftningar. Har man tur kan man få möta en nyfiken kalv!

Det handlar bara om att våga svänga av från den vanliga vägen.

Olle om att hitta nya smultronställen

Det bästa stället är dock längs den där vägen man gått så många gånger, men som nu plötsligt viker av åt höger. Där inne, där man gått förbi så många gånger, där har jag hittat flera av mina absoluta favoritställen. Det handlar bara om att våga svänga av från den vanliga vägen.

En långhårig kalv på grönbete.
En av Osets "invånare". Foto: Kenny Floren

Vilka maträtter lagar du helst ute i naturen?

När det kommer till att ordna mat i naturen finns det en liten hemlighet som många känner till - men kanske inte alla. Det är nämligen så att allt smakar mycket bättre när man äter det utomhus! Det spelar ingen roll om man grillar korv eller lagar en gedigen middag - det kommer ändå smaka godare för att du är utomhus.

Kanelbullar är superlätt att göra av färdigköpt pizzadeg. Sen är det bara att värma över öppen eld!

Mina personliga favoriter är de enkla sakerna, grillad korv, en omelett, eller varför inte våfflor. Lyxar jag till det brukar jag försöka göra någon efterrätt också. Varför inte testa att göra en kladdkaka i apelsinskal?

Vilka tips har du för att göra riktigt goda våfflor över öppen eld?

  • Gör våffelsmeten hemma och häll den i en flaska, så blir det mindre kladdigt och lättare att portionera ut i våffeljärnet.
  • Låt järnet bli riktigt varmt innan du gör den första våfflan.
  • Snåla inte med smöret, varken i smeten eller i järnet. Då slipper du våfflor som fastnar och så blir det lite extra gott också!

Sist men inte minst – bästa toppingen på våfflorna?

Grädde och drottningsylt, enligt mig finns det inget som slår den klassiska kombinationen!

Fler tips för natur och äventyr

7

Johns vintertips i Kilsbergen

Hej John! Vem är du? Hej! Jag heter John Tellestedt och är uppvuxen i Enhörna, som ligger utanför Södertälje. Efter några år i Abisko, Sälen och Falun flyttade jag till…
Utsikter_Örebro-4

5 fina utsikter utanför Örebro

Skåle klint  Utsikten över de djupa skogarna från Skåle klint är magnifik! Toppen ligger nära 200 meter över havet och 100 meter över omgivningen. Det finns flera stigar upp, den längsta är ungefär…
Två vuxna och två barn är ute och går i skogen med ryggsäckar.

Vandra i Örebro

Planerar du att vandra i Örebro? Då har du många fina upplevelser framför dig! I och omkring Örebro finns många olika vandringsleder med varierande längd.
Åkrar med högt gräs utanför ett tältdraperi.

Glamping i Örebro län

Gillar du att vara i naturen, men vill samtidigt bo lyxigt och bekvämt? Då är glamping något för dig! Här tipsar vi om var du kan glampa i Örebro län.
Blå himmel och blått vatten med tussar av vass.

Naturreservatet Björkön i Hjälmaren

Björkön tillhörde tidigare godset Göksholm. Skogen brukades och delar av ön arrenderades ut för jordbruk fram till 1950- och 60-talet. Idag syns spår av tiden då arrendegården varit i drift…
Tre bouleklot i sanden intill en röd, liten boll

Här kan du spela boule i Örebro

Boule - den ultimata sommaraktiviteten! Här tipsar vi om bra ställen för att spela boule utomhus och gratis i Örebro.

Ormarna på Öby kulle

Det är inte bara vi människor som försiktigt söker oss ut i den friska luften när den tidiga vårsolen äntligen börjar värma på allvar. Många djur vaknar också upp ur…
Blå, små blommor bland gröna blad.

4 naturområden att möta våren på

Sörön I naturreservatet Sörön möter du både återvändande fåglar och yrvakna vårblommor. På våren och försommaren hittar du till exempel vårärt och vätteros här - för att inte tala om…