Vegetariskt möter kultur på Rosengrens skafferi

Lokala smaker
Publicerad 2020-10-20 / Uppdaterad 2020-10-28
Rosengrens skafferi har under många år bidragit med en grönare meny i Örebros restaurangutbud och fått fler att upptäcka vegetarisk mat.

Tänk vegetarisk restaurang i Örebro, så kommer svaret nästan per automatik: Rosengrens skafferi. Restaurangen har nästan blivit synonym med grön mat i staden, men är nu mycket mer än så: en given mötesplats för mat och kultur i staden.

I samband med flytten till Örebro Teaters sidobyggnad 2019 tog Holly Linton och Åsa Sandholm över Rosengrens skafferi. Holly har erfarenhet från teater och Åsa har arbetat med kost inom Örebro kommun i många år, så deras bakgrund är till stor nytta för mötet mellan mat och kultur:

- Vi är mer än bara en restaurang, vi jobbar också med kultur och fortbildning, säger Holly.

Holly och Åsa på Rosengrens skafferi.
Holly Linton och Åsa Sandholm

Paint and sip, hälsoveckor, musikkvällar och yogabruncher är bara några av aktiviteterna som de anordnar på restaurangen. Även kurserna som Holly och Åsa planerar att hålla framöver är kopplade till Rosengrens inriktning: hälsosam mat och hållbar livsstil.

- Vi fokuserar såklart på maten men ser det som en helhet. Mat, miljö och människa – allt hänger ihop, fortsätter Holly.

"Mat, miljö och människa - allt hänger ihop."

Holly Linton
En papperskylt med information om mat och teater.

Vegetarisk restaurang med något för alla

Den röda, eller i det här fallet gröna, tråden i Rosengrens skafferi är just hållbarhet. Ett led i den riktningen är att laga mat av närodlade råvaror.

- Vi samarbetar mest med Granelunds odlingar och mjölet som vi bakar med kommer från Råberga Ekoprodukter i Glanshammar. I dryckesmenyn finns lokala Hej Kombucha, Örebro Brygghus och även Närke kulturbryggeri.

Åsa och Holly märker att intresset för vegetarisk mat ökar och tror att fler vågar testa helgröna menyer eller köttfria dagar ibland. Trenden att äta mer medvetet och närodlade råvaror tror de bidrar till det. Givetvis kan hållbar mat också betyda kött, vilket går att beställa till på Rosengrens middagsbuffé. Lax och älgkött är tillval, men de flesta av gästerna vill ha helgrönt på tallriken.

- När vi öppnade var nästan alla våra besökare kvinnor i övre medelåldern. Nu har målgruppen breddats och vi har gäster i nästan alla åldrar. Några av våra stammisar är till exempel spelare i Örebro Black Knights, det amerikanska fotbollslaget, berättar Holly.

Några av våra stammisar är till exempel spelare i Örebro Black Knights, det amerikanska fotbollslaget.

En färgstark maträtt på en gul tallrik.

Broccolibiffar och mustiga grytor

Alla gäster är dock inte uttalade vegetarianer, utan gillar helt enkelt grön och god mat. På Rosengrens är de noga med att maten är vällagad. De använder till exempel inte köttsubstitut produkter eller ”fejkprodukter” utan vanliga råvaror. Den mest populära rätten är broccolibiffarna, som många frågar efter recept på.

- Broccolibiffarna är helt veganska och vi använder inte ens mjöl för att forma dem. Många frågar efter receptet på dem, säger Åsa.

Trots frånvaron av både ägg eller annat bindemedel blir biffarna både krispiga på ytan och saftiga inuti. Hemligheten? Den är väl bevarad i Rosengrens kök…

När årstiderna förändras, gör även Rosengrens meny det. Rotfrukter, svamp och andra säsongsbetonade råvaror kommer dukas fram på luncherna och middagsbuffén.

- Nu kommer säsongen för rödbetsbourgogne, pumpagrytor, salvia, svamp och mustigare rätter, beskriver Holly så målande att doften av en höstig gryta nästan går att ta på.

Läs mer om Rosengrens skafferi

Tips på fler vegetariska restauranger i Örebro

Vill du äta mer grönt i Örebro? Här är tre tips på restauranger som fokuserar lite extra på det vegetariska utbudet.

Stadsträdgården

Stadsträdgården ligger i Stadsparken och har såväl grönt inomhus som på tallriken. Här kan du äta dagens lunch, frossa i gofika eller lyxa till det med en stenugnsbakad pizza.

Gro

Restaurang Gro hittar du på mysiga Stallbacken. Deras meny är nästintill helt vegetarisk och fokuserar på närodlade, ekologiska råvaror.