Allan Svensson hyllar julshowen

Allan Svensson hyllar julshowen: ”Jag bara måste se den live”

Den kände och folkkäre skådespelaren Allan Svensson, 66 år, och en gång i tiden utsedd till årets örebroare, utgör berättarrösten till Örebros nya publika julshow ”Den magiska maskinen”. Han kommer själv finnas på plats i Örebro på premiären för att se slottet förvandlas på många spektakulära sätt. - Jag måste bara se showen live. Det kommer bli en imponerande tillställning, säger Allan Svensson.

När Örebro slott förvandlas till en fantastisk julshow är det en meriterad skådespelare som sätter sin röst till berättelsen. Allan Svensson, kanske mest känd för sin roll som pappa Gustav i TV-serien ”Svensson Svensson” samt TV-aktuella ”Gåsmamman”, kommer bland annat att läsa delar av Viktor Rydbergs klassiska juldikt ”Tomten”.

  • Utan att avslöja för mycket om berättelsen kan jag säga att jag kommer att vara en jätte som tittar in i slottet, och frågar några små figurer: ”Vad är det som händer här?”. Kort efteråt leds berättandet över till att jätten läser delar av Viktor Rydbergs ”Tomten”.

Vilka förväntningar har du själv på showen, som du kommer se live på plats i Örebro nu på lördag?

  • Jag vill hemskt gärna se slutresultatet! Den här showen måste jag bara se. Sammanhanget känns totalt exklusivt. Jag står i Örebro och hör min röst dåna ut över staden. Samtidigt som jag på slottet ser mitt öga i ett jätteformat. Det kommer att bli väldigt roligt och jag är övertygad om att det kommer bli en imponerande tillställning. Som besökare ska man inte underskatta storleken på slottet, som i det här fallet blir som en gigantisk bioduk. Bara det fenomenet kommer att vara en häftig upplevelse.

Vad kan du säga om den här typen av ny berättarform? En fantastisk projektionsshow där ljus och ljud integrerar och spelar upp en animerad berättelse på slottets fasad?

  • Jag har aldrig varit med om något liknande jobbuppdrag. Det är något helt annat än att dubba Disney-filmer. Det här är mer som radioteater sett till hur jag får jobba. Bildbeskrivningarna som jag har tagit del av är helt fantastiska och jag tror verkligen att det kommer att bli ännu mer flashigt och häftigt i verkligheten. Den här showen kanske kan bli någon form av landmärke för den här sortens berättande. Teamet runt evenemanget jobbar stenhårt och jag är imponerad över hur de får ihop allt.

Du har en tydlig koppling till Örebro genom Vivalla, som bostadsområdet i TV-serien ”Svensson Svensson” också heter.

  • Ja, precis.  Jag har även invigt julbelysningen i Örebro en gång i tiden. Självklart eftersom TV-seriens koppling var så given. ”Svensson Svensson” visas varje julafton så man glömmer liksom aldrig bort Svensson i den svenska folksjälen. När vi spelade in originalet av TV-serien trodde jag att Vivalla var ett påhittat namn, det låter lite så. Sedan körde jag och min tjej förbi Örebro en sommar när det plötsligt stod en skylt med Vivalla och kilometerangivelser. Då tänkte jag: ”Så Vivalla finns! Det är inget påhitt”. Sedan pratade jag med en av författarna, Tomas Tivemark, som sade att han hade tagit sin hemort med in i serien. Det var först då jag förstod sambandet mellan Vivalla i Örebro och Vivalla i ”Svensson Svensson”.

Författare: Johan Arvidsson