I medeltidens Bergslagen fanns malmen i berget, skogen som kunde bli till ved och kol, och vattnet som tämdes så att det kunde driva vattenhjul och bälgar. Kunskap och tekniska uppfinningar spreds, hyttor och gruvor anlades och en ny grupp av människor – bergsmännen - fick makt och privilegier.
Järnet fraktades på vattenvägar och vintervägar ner till slättlandets städer för vidare transport över sjöar och hav ut i världen. Järnet blev Sveriges viktigaste exportprodukt. Den stora efterfrågan på järn under medeltiden startade en riktig Boom i Bergslagen! I utställningen berättar vi om järnframställningen, innovationerna, expansionen och begäret efter järn.
Det här var en tid då den svenska kungamakten stabiliserades och lagar skrevs. Flera städer, till exempel Örebro grundades. Och här byggdes Örebro slott där kungens fogde satt och tog in skatt på järn och jordbruk.
I utställningen finns en modell över järnbrukarland. Besökaren får själv agera och hantera olika moment för att få maskineriet att fungera. Det finns också fler interaktiva inslag i utställningen så att du på ett spännande och roligt sätt får lära dig massor om det viktiga järnet.
Läs mer om utställningen på Örebro läns museums webbplats.