Jul på Dylta Bruk

Dylta 2.jpg
9 – 10 november

Jul på Dylta Bruk

Den andra helgen i november slår Dylta Bruk upp portarna för julmässa, eller julmarknad om man så vill, i regi av Svenska Slottsmässor.

Datum: 9-10 november
Öppet: Fredag 11–19, lördag 10–18, söndag 10–17
Entré: 80:-/pers, barn under 12 år fri entré i målsmans sällskap. Parkering ingår.

 

Dylta Bruk ligger 1,5 mil norr om Örebro och hit kommer flera av landets bästa hantverkare för att ställa ut sina egentillverkade varor som säljs direkt av hantverkaren utan mellanhänder.

Julmässan innebär en god chans till att hitta en och annan julklapp samtidigt som besökarna får njuta av traditionsenliga dofter, smaker och ljud för att den rätta julkänslan ska infinna sig.

I matboden finner besökarna en uppsjö av juldelikatesser som man givetvis får provsmaka!

I år har vi öppnat upp flera lokaler och utökat antalet hantverkare och matutställare.

Dylta Bruk är en stilfull herrgård med närmast slottslikt utseende och en unik huvudbyggnad helt i trä med anor från 1740-talet, byggt på källarvalv från 1575. På 1850-talet utformade den kände arkitekten J.F. Åbom herrgården till dess nuvarande utseende. Byggnadsmiljön är klassad som historiskt riksintresse.

Dylta Bruks historik sträcker sig tillbaka ända till år 1570 då ett fynd av svavelkis gjordes på platsen vilket lade grunden till ett betydelsefullt svavelbruk och även rödfärgsbruk med alun samt vitrioltillverkning.

Tillverkningen av Dylta rödfärg började 164 år före Falu Rödfärgs tillkomst och pågick i hela 355 år fram till 1941.

Sevärt på bruket är även en klockstapel från 1714 som än idag kan frambringa klämtande klockor samt gårdsmuseet vars byggnad är från 1500-talet där gårdens ägare kommer hålla visningar under helgen för julmässan.

År 1649 gav drottning Kristina bruket i förläning till dåvarande arrendatorn Henrik Barckhusen. Sedan dess har Dylta Bruk funnits inom samma släkt och ägs idag av familjen Roos.

Visa stor karta