När britterna blev engelska - föreläsning med Morgan Bodin

britterna.jpg
25 april

Följ med på en historisk 1000-årig resa från vår tideräknings början till år 1066.

Englands historia har påverkats starkt av invaderande folkslag och kolonisation. Romare, anglosaxare, vikingar och den hitintills sista lyckade invasionen av de brittiska öarna som gjordes av normanderna.  Med fokus på invasionerna och dess efterföljde effekter kommer Morgan Bodin målande berätta om ett England vars grunder lades till den världsmakt landet blev under den tidigmoderna tiden. Han kommer lyfta fram vad forskning och arkeologin kan visa upp på ett pedagogiskt sätt så sammanhanget blir lättförståeligt.

Arkeologiska fynd från de olika tidsperioderna kommer ge en spännande bild av makt, religion, krig och det vardagliga livet, hos de olika folkslagen. En av Englands mest historiska städer kommer hållas under lupp då den har representabel historia under hela perioden vi kommer titta på.

Frågor som kommer besvaras:

Varför heter det England fast vi ibland kallar de som bor där britter?

Var det vikingar från Sverige som kom till England?

Finns det andra kopplingar med området som är dagens Sverige?

Var ifrån kom Normanderna ifrån?

Förstod Saxare och vikingar varandra?

Efter föreläsningen kommer tid finnas för frågestund. 

Morgan Bodin

Morgan är en anglofil och grymt intresserad av historia. Han har rest i Storbritannien och har under en 25-årsperiod besökt ett stort antal historiska platser där, från bosättningar och fornborgar till slott och slagfält. När Örebro Kuriren var papperstidning hade han spalt under rubriken ”Morgan spanar efter forntiden” Han är också belönad med Bonniers Stora Journalistpriset

 

18.00-19.30

Avgift 100kr.

Vi bjuder även på enklare fika.

Varmt välkommen!