Stadsvandringar i Örebro 2019

Kopmangatan_FotoBjornFransson.jpg
8 juli – 26 augusti

Upplev Örebro ur olika perspektiv och gå med på stadsvandringarna som anordnas av Örebrokompaniet, STF och Studiefrämjandet.

Upplev Örebro ur olika perspektiv och gå med på stadsvandringarna som anordnas av Örebrokompaniet, STF och Studiefrämjandet.

8 juli: Från gammalt till nytt lasarett
En vandring mellan Storgatan och Södra Grev Rosengatan med nedslag i sjukvårdens tidiga historia i Örebro tillsammans med Inga Blomstrand, arbetsterapeut och författare. Samling utanför Olaus Petris vårdcentral Ribbingsgatan 6-8.

15 juli: Jugend och nationalromantik i centrala Örebro
Tillsammans med Björn Fransson, Örebrokompaniet, tittar vi närmare på tiden mellan 1900-1915. Samling på teaterplan vid Örebro Teater.

22 juli: Slottets byggnadshistoria med överraskning
Hur har Örebro slott förändrats genom århundraden och varför ser det ut som det gör idag? En ut- och invändig vandring i Örebro slotts byggnadshistoria tillsammans med Mia Geijer, antikvarie på länsstyrelsen Örebro.

Observera att vi på grund av begränsningar i slottets lokaler har ett maxantal på  denna vandring. Föranmälan till Monica Wahlgren på 0708 – 88 73 58 krävs för att vara garanterad en plats. Samling på bron vid huvudportalen.

29 juli: Stadsparkens och Wadköpings historia
Tillsammans med guideprofilen Runar Nyängen fokuserar vi på Stadsparkens och Wadköpings historia. Vi börjar i parken som bildades för över 150 år sedan och avslutar bland de gamla trähusen. Samling vid scenen i Stadsparken.

5 augusti: Olaus Petri kyrkans historia
Den här visningen leds av Agneta Larsson från Olaus Petri församling. Hon har mycket att berätta om OP- kyrkan. Den har kallats ett av historieromantikens främsta byggnadsverk i landet. Den stod färdig 1912, men byggnaden ger sken av att vara betydligt äldre än så. I väggar och väderstreck berättas en historia som vi i den här kyrkvandringen skall få hjälp att utläsa. Samling utanför entrén till kyrkan.

12 augusti: En vandring i skoindustrins äldsta historia
”Närkes ära är Närkes skoindustri” skrev författaren och journalisten Lubbe Nordström i Svenska Turistföreningens årsskrift 1930. I skoindustrins huvudstad, Örebro, dominerade de tegelröda skofabrikerna stadsbilden där mer än hälften av stadens industriarbetare hade sin utkomst. Nu är de flesta fabrikerna borta eller ombyggda, men ännu finns spår att följa. Thord Strömberg, historiker, tar med oss på en vandring i de kvarter där allt tog sin början för 124 år sedan. Samling vid springbrunnen på Järntorget.

19 augusti: Den andra staden – De kvinnliga författarnas Örebro
Christina Warg, Emelie Risberg, Fredrika Bremer, Margit Abenius, Berit Spong, Dagny Thorvall, Annalisa Forssberger, Irma S:t Cyr och Maria Gripe är några av de 70 kvinnliga författare som vuxit upp, verkat eller skrivit i och om Örebro. Författarna Astrid Lindén och Clas Thor guidar från Krämaren till Centralpalatset. Samling vid pumphuset eller ”Sagans brunn” på Våghustorget i Örebro.

26 augusti: Bröderna Alséns poetiska brutalitet
På denna vandring besöker vi två av stadens intressanta byggnader. Det är Medborgarhuset som visas av lokalhistorikern Per Bäckman och den andra är Krämaren som beskrivs och visas av arkitekten Anders Eijderholt. Samling utanför Medborgarhuset på Olof Palmes torg.

Stadsvandringarna beräknas ta ca 1,5 timme med start kl. 18.00
Kostnad 50 kr per person, betalas kontant på plats eller via Swish på nr. 1230795435.

Ladda ner hela programmet här.


Programansvariga är:
Monica Wahlgren 070-888 73 58
Håkan Moureau 070-725 26 22

Visa stor karta