Centralpalatset

centralpalatset.jpg

Adolf Lindgrens kronjuvel

På 1910-talet bildades ett bolag i Örebro, AB Centralpalatset under ledning av den legendariske grosshandlaren Adolf Lindgren.

Bolagets uppgift var att uppföra ett centralpalats, en typ av byggnad som började dyka upp i svenska städer runt sekelskiftet. Som framgår av namnet, handlade det om storslagna byggnader i mycket centrala lägen. De innehöll butiker, kontor för jurister, mäklare och andra verksamheter samt ståndsmässiga bostäder för den växande gruppen av välbeställda företagare.

...............................................................................................................................................................................................................

   

Adress
Olaigatan

www.adolflindgren.se

...............................................................................................................................................................................................................

Jugend och nationalromantik
För ritningarna svarade Albert Jonsson och Elis Werner och den storstagna byggnad som stod klar 1913 kom att bli en syntes av jugend och nationalromantik. Invändigt fanns flera moderna finesser, bland annat centralvärme, vattentoaletter och centraldammsugare(!)

Park med storstilade planer
Utanför centralpalatser anlades en park, Centralparken, som numera går under namnet  Henry Allards park. I parken ville Adolf Lindgren placera Nastastenen, Närkes största runsten. Riksantikvarieämbetet sade dock bestämt nej till en flytt och i stället beställdes skulpturen "Befriaren" som kom på plats 1914.

Bland de byggnader som revs för att ge plats för parken fanns det gamla kronobränneriet, som bland annat fungerade som riddarhus för adeln vid tronförljarvalet 1810. Det gamla mälteriet bevarades däremot och pryder ännu sin plats i parkens östra del.

Centralpalatset kom även att inrymma Örebros äldsta ännu bevarade biograf Roxy (t.o.m 1928 Röda Kvarn), vars vackra neonskylt glatt många förbipasserande genom åren. I Centralpalatset kan du dessutom besöka Örebro Konsthall, inrymd i en vacker före detta banklokal.

Visa stor karta