Julita gård

julita2 (1).jpg

Välkommen till Julita gård

Julita gård är Nordiska museets herrgårdsanläggning vid sjön Öljaren, strax söder om Hjälmarens södra strand. Här visas hur ett storgods fungerade och såg ut i början av 1900-talt.

Julita gård ligger i vackra Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Gården är sommartid ett populärt utflyktsmål som rymmer café, restaurang, butiker, övernattnings- och festmöjligheter, barnaktiviteter samt fina miljöer och parkytor för picknickar. Här finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till. Fruktträdgården på Julita gård är väldigt speciell – som ett av de första museerna i världen arbetar Nordiska museet med att bevara levande samlingar för eftervärlden.

Den siste privata ägaren, Arthur Bäckström, bodde i Stora huset som idag är öppet för guidade visningar. Godset är 2200 hektar stort och i museiparken kan man besöka vagnshall, livstall, mejeri, tegelbruk, väderkvarn, såg, torp, statarbostäder och andra originalmiljöer. På lantbruksområdet kan man beskåda en traktorutställning och den nya stora utställningen Åker.

 Den trädgårdsintresserade kan besöka parken med frukt-, köks-, humle-, och stilträdgård. För barn finns Sven Nordqvists älskade figurer Pettson och Findus gård därman tillsammans med föräldrarna och Pettson och Findus kan gå muckelvandring, mata får och höns, och titta på Pettsons köttbullsodling.

 

https://www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard