Karlslunds herrgård och trädgårdar

DSC_0153.JPG
klund_tradgard.jpg

Herrgård med anor från 1500-talet

Karlslundsområdet är ett populärt utflyktsmål med rik natur- och kulturhistoria precis i utkanten av Örebro. Välbevarade byggnader varvas med vackra parker, trädgårdar och köksträdgårdar.

Karlslundsområdet unikt eftersom det gamla och genuina är så välbevarat. Du kan vandra på naturstigen runt herrgården och längs Svartåns slingrande strömmar och få en kulturhistorisk upplevelse i skön natur. Karlslund anlades av hertig Karl, son till Gustav Vasa. Från början var här en Kungsladugård. Stort blomstrande jordbruk ledde vidare till modernisering och utveckling av många tekniska uppfinningar. Här finns också en av Sveriges större ridskolor.

........................................................................................................................................................................................................

   
Adress
Diedens Allé 11, Örebro
     
Telefon Karlslunds Herrgård
019-270788

........................................................................................................................................................................................................

Högt upp på rullstensåsen ligger Karlslunds herrgård. En ståtlig byggnad med populärt café och ofta plats för konferenser och festligheter

Karlslunds trädgårdar är en välbevarad herrgårdsmiljö som har en 350-årig historia och är så värdefull att miljön inte går att ersätta om den går förlorad. Här kan du hitta en engelsk park, frukt- och köksträdgård och terrassträdgård samt flera tidstypiska planteringar från herrgårdsträdgårdens storhetstid. Under senare delen av 1800-talet gick det åt mängder av frukt, bär och grönsaker i herrskapets kök. Överflödet sålde man på Trädgårdstorget i Örebro. I växthuset fanns snittblommor och krukväxter.

Anckarsvärds magasin uppfördes 1834 av Carl Henric Anckarsvärd. Ytterväggarnas triangelformade luftintag i gjutjärn visar med sin form och placering att det funnits en kornskruv, troligtvis av skotsk modell, för torkning av tröskad säd i magasinet. Kornskruven har fått sitt namn efter den skruvformade rörelse som spannmålen gjorde vid urtappning. I magasinet kunde en stor mängd spannmål rymmas på en liten yta.

Den gamla kvarnen, Tekniska Kvarnen, inhyser ett experimentcentrum för alla åldrar. En mängd olika enkla tekniska experiment och aktiviteter som får dig både att förstå och förundras över krafter och vardagliga fenomen. Dessutom finns här en av Sveriges största modelljärnvägar. Här rusar sju tåg fram i ett Mälardalen i miniformat på en sammanlagd spårlängd på 120 meter.

Entré till Tekniska Kvarnen
70:-/person, barn under 5 år gratis.

     

 

 

Visa stor karta