Kumla sjöpark

kumla_sjopark_7.jpg
kumla-sjopark-kvall.jpg
kumla_sjopark_6.jpg

Kumla sjöpark

Kumla sjöpark, med 30 000 kvm vattenyta, bryggor och stränder utgör den nyare delen av Kumla stadspark.

 

Denna moderna del av parken ligger i dalgången mellan staden på åsen och jord­brukslandskapet. Den konstgjorda sjön på 3,2 hektar med sin vattenspegel bidrar till känslan av att himlen är lite högre och marken lite ljusare just här.

Bryggor, en mäktig amfiteater, omfattande perennplanteringar och breda promenad­stråk skapar grunden. Parken inbjuder till avkoppling, umgänge, motion och lek.

Vid stranden, likt en galjonsfigur, står skulpturen ”The Beauty” av konstnären Richard Brixel. Mitt i sjön ligger den båtformade ön med planteringar och konst­verket ”Lilla Björn” av Anna Molander.

I parken eftersträvas lekfullhet. Stränderna passar bra för volleybollspel och sand­lek, gångvägarna kan användas för att promenera runt för att sedan slå sig ner på någon av de vackra bryggorna och njuta av det glittriga vattnet. Runt sjön finns även grillplatser. Har man mer bråttom går det också bra att använda vägarna som motionsspår.

I parken finns det något för alla och parken är också till för alla. Därför är hela parken handikappanpassad. Det är endast en liten del på den lilla ön som delar sjön som är inte tillgänglig för rullstolar.

Parken är fortfarande under utveckling, med planer på olika typer av tematrädgårdar och vattentrappa.

Guidad visning

Kumla sjöpark med växthuset går att boka som guidad tur. Boka hos Servicecenter.

Besöksadress

Kyrkogatan 45 
692 37 Kumla

Telefon

Servicecenter 019-58 80 00