Örebro läns museum

slottet_Ove.jpg

Örebro läns museum

Örebro läns museum flyttar in på slottet.

Söndagen den 27 maj är sista dagen som Örebro läns museum har öppet i länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3. Museet stänger under mer än två och ett halvt år för en totalrenovering. Under tiden flyttar man in på Örebro slott.

ÖREBRO LÄNS MUSEUM PÅ SLOTTET

Vi har redan börjat etablera oss på slottet, fast i det tysta. Ovanför turistbyrån öppnade vi sommaren 2017 en utställning med modeller som berättar om slottets byggnadshistoria. Denna utställning ska kompletteras med en utställning som handlar om vad ett slott kan vara och betyda. I Vasasalen börjar vi med att ha flera tillfälliga utställningar. Från sommaren 2019 ska vi dock ha en långtidsutställning klar som bl.a. utgår från Jean Baptiste Bernadotte och när han kom till Sverige. Porträttet av Karl XIV Johan (som blev hans namn som kung), hänger redan på plats, en gåva från det forna fideikommisset Säbylunds ägare. 
Dessutom utställningen "Där människor finns" som invigs den 11 augusti i Vasasalen på Örebro slott, läs mer om den här.

Dessutom. I det SÖ-tornet ska Jan Håfström, en av Sveriges fem främsta nu levande konstnärer, göra en utställning speciellt för det rummet under förutsättning att allt går i lås. Det är vi stolta över. Håfström, som i breda kretsar är känd för Mr. Walker, växte delvis upp i Örebro. Det var här han började teckna serier, något som han på olika sätt återvänt till i sitt konstnärskap. Museets samling tillförs verk av Jan Håfström genom gåva av konstnären samt inköp med medel från museets fond och från flera finansiärer från länet. Gallerist Anders Fasth på Galleri Örsta är den som letat fram dessa. Länsmuseet finansierar sedan själva utställningsbygget, säkerhet, hyra, guider och pedagoger etc.

Det här innebär att vi kommer att ha ett helt våningsplan med utställningar på Örebro slott fr.o.m. november 2018!

 

TIPS!
Missa inte att göra ett besök på Siggebohyttans Bergsmansgård, en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid.

 

 

Här kan du läsa mer om flytten och renoveringen

Visa stor karta