Paddla

Kanot på Svartån 010.jpg

Från vilda forsar och mystisk natur till lugnt vatten utanför Slottet

Örebroregionens kanotleder tar dig ut i Bergslagens djupa skogar, sträcker sig in i Värmland, utmanar dig med vilda teknikkrävande forsar eller låter dig sakta glida fram genom skogssjöar, magiska landskap och förbi vårt magnifika Slott i Örebro.

Närmare 50 mil kanotled finns i och runt Örebro där du kan paddla kortare utflykt eller flera dagar med övernattning.

.................................................................................................................................................................................................................

   

Kanotuthyrning i Örebro
Kanotcentralen i Hästhagen (Karlslund)
Kanotklubben Örebro (Vid Slussen)

Kanotuthyrning utanför Örebro
Kanotleder och Kanotuthyrare

.................................................................................................................................................................................................................
8 mil kanotled med paddling rakt genom centrala Örebro.
Svartån är en 8 mil lång kanotled från sjön Ölen i Värmland till Örebro. Leden startar sin sträckning i en av Kilsbergens karga skogssjöar. Den passerar de fisk- och fågelrika sjöarna Toften och Teen på väg mot de vildmarkspräglade sumpbarrskogarna norr om Skagerhultsmossen. Därefter rinner ån fram genom ett omväxlande småkuperat kulturlandskap i Kilsbergskanten innan den svänger mot öster ut över den flacka Närkeslätten.

Svartån rinner till största delen fram i ett kultur- och odlingslandskap, men har också fina vildmarkspartier. Bävern trivs på många ställen. Svartån är lättpaddlad och bra för den som inte är så van. En lämplig tvådagarstur kan starta vid Stockåsbron. Därefter övernattning vid rastplatsen Lekeberga—Sälven och vidare in till Örebro. En paddeltur med två övernattningar startar lämpligen vid Svartå Herrgård.

41 mil kanotled runt knuten från Örebro.
I Bergslagen finner du flera vackra älvar och åar som lockar paddlare från när och fjärran. Svartälven är den längsta och startar i Värmland. Nittälven är smal och kringelikrokig. Vildmarken är mycket närvarande då den rinner genom väglöst land. Rastälven tar dig genom små skogssjöar och Järleån tar dig förbi Sveriges äldsta järnvägsstation. Flera av dessa kanotleder lämpar sig väl för nybörjare och familjer på äventyr.

 

Visa stor karta