Sannahed militär- och friluftsmuseum

Sannahed_Militärmuseet.jpg

Gör ett besök på regementet i Sannahed!

Idag råder lugnet i det lilla samhället mellan Hallsberg och Kumla. Men för 100 år sedan var Sannahed ett av Sveriges största militära övnings- och lägerområden.

I Sannahed fanns under större delen av 1800-talet två regementen förlagda. Det var Närkes regemente, ett infanteriförband, och Livregementets Husarkår, ett beridet regemente. Mot slutet av 1800-talet förlades ytterligare ett regemente hit för att sammanslås med Närke regemente. Sannahed blev därmed ett av Sveriges största militära övnings- och lägerområden. Här samlades, levde, övade och festade mer än 2 000 man varje sommar. Sannahed blev en betydande plats för omgivningen. Många var de bönder och företagare som levererade mat, foder och förnödenheter.

Officersmäss och bostad finns bevarade

Ett tiotal byggnader från militärtiden finns bevarade. Främst den pietetsfullt renoverade Officersmässen. Byggnaden uppfördes på 1830-talet som en enkel timmerbyggnad och har sedan dess genomgått flera om- och tillbyggnader. Vidare finns här en ståtlig mässal och ett vackert renoverat kafferum. Omedelbart söder om Officersmässen finner du Husarofficersstugan, som visar hur en officer i Husarkåren bodde på 1800-talet under övningarna i Sannahed.

Persedelförrådet - ett 1900-talsmuseum

Persedelförrådet är en byggnad som uppfördes i början på 1800-talet för militärt ändamål samt en handelsbod. År 1912 flyttade militären ut, affären blev kvar till 1944. I dag har Kumla -Sannahed hembygdsförening flyttat in och byggt upp ett 1900-talsmuseum med den gamla handelsboden så som den såg ut 1930. På den lilla affärsgatan kan man också besöka en musikaffär, en fotoaffär med ateljé och en damfrisering.

Kuriosa – Ettöres-Hallgren

Först på plats till mötena var alltid Ettöres-Hallgren. En luffare, tiggare, en person som levde sitt liv i här. Snälla goa stilige herrn skänk en peng till den goda saken, tilltalade Ett- öres-Hallgren mannarna på Hea och på det försörjde han sig. En ettöring från var och en av 2500 man blev säkert en hel del pengar på en sommar.

Regementsmarschen, en kulturhistorisk vandringsled i Sannahed

Många minnen finns kvar från denna betydelsefulla epok som du kan upptäcka när du följer den skyltade leden.

Vandringsleden är 3,6 km. Den är uppdelad i två delar, grenadjärområdet och husarområdet. Du kan välja att gå hela rundan eller bara den ena.

Första etappen går genom det så kallade grenadjärområdet där du bland annat kan se underofficersmässen, musikpaviljongen, persedelförrådet och arresten.  Efter halva promenaden kommer du fram till platsen där de båda regementena gemensamma sjukhus låg. Där kan du fortsätta mot husarområdet eller vika av och avsluta rundan. Väljer du husarområdets runda får du bland annat se sjukstallet, officerstugorna och husarernas övningsområde.

Öppna visningar 2017

Under sommaren arrangeras öppna visningar av Hembygdsgården, Officersmässen och Persedelförrådet under åtta söndagar klockan 14.00-17.00. Dessa datum är:

2 juli
9 juli
16 juli
23 juli
30 juli
6 augusti
13 augusti
20 augusti

Då kan du också passa på att ta en fika eller köpa glass i den fina miljön vid Pukestugan.

Guidade visningar

Vill du boka en separat visning kontaktar du Kumla kommuns Servicecenter.

Besöksadress

Kungsleden
692 92 Kumla

Telefon

Servicecenter 019-58 80 00

E-post

servicecenter@kumla.se