Sjöparkens växthus

sjoparkens_vaxthus_5.jpg

Sjöparkens växthus

Välkommen till Sjöparkens växthus, en rofylld oas i Kumla Sjöpark.

Sjöparkens växthus speglar sig i Kumla sjöparks vatten och bildar en vacker entré till Kumla Sjöpark

Växthuset och trädgården
Vinterträdgården, i form av Palmrummet, utgör entrén. Med en takhöjd på 11 meter finns här plats för stora växter och träd. Här finns även ett enklare café, där man kan koppla av med en god bok under dadelpalmerna.

Kameliarummet och Citrusrummet tar de sluttande söderväggarna till vara på ljuset och värmen. I dessa orangerier övervintras växter som inte kan stå ute på vintern. På sommaren flyttar sedan många av växterna ut på de södra terrasserna.

Du kan även besöka våra två små växthus. I Barnens växthus anordnas aktiviteter i samarbete med biblioteket. I Basilikahuset och området runtikring kommer det så småningom att odlas örter och kryddor. I den publika trädgården börjar vi under 2015 att anlägga odlingar utifrån temat "de fyra elementen".

Möjligheternas växthus - här får människor växa
I lokalerna bedriver kommunens arbetsmarknadsenhet tillsammans med andra aktörer en mängd olika arbetsmarknadsåtgärder, till exempel praktik, arbetsträning och rehabilitering i en grön miljö som får människor att växa. Åtgärderna syftar till att rusta deltagarna för ett framtida arbete på den öppna arbetsmarknaden.

De växter som odlas i växthuset planteras sedan ut i Möjligheternas trädgård. Här prunkar köksväxter, kryddor och blommor tillsammans med fruktträd och bärbuskar. Här kan också finnas inslag av växter från olika delar av världen. I trädgården finns också konstnären Gunnar Nilssons skulptur "Dig where you stand".

Restaurang & Café Goda Rum
I det västra sidoskeppet bedrivs restaurang och café "Goda Rum". I den vackra trädgårdsmiljön serveras säsongsinspirerade maträtter och hembakade läckerheter direkt ur ugnen. Färska råvaror är viktigt och grönsaker som odlats i växthuset ligger till grund för härliga årstidsinspirerade menyer. Här kan du avnjuta lunch, à la carte eller fika.


Öppettider

Måndag-söndag: kl. 10.00-16.00
Du är även välkommen till växthuset när Restaurang Goda Rum har kvällsöppet, se www.godarum.nu

Guidad visning
Sjöparkens växthus går att boka som guidad tur. Bokning sker på tel. 019-58 80 00

Besöksadress
Kyrkogatan 45
692 37 Kumla