Skoindustrimuseet

skomuseum2.jpg

Skoindustrimuseet har fått utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2017!

Under åren 1930-1950 blomstrade den svenska skoindustrin. I hela landet fanns det skofabriker som producerade skor av högsta kvalitet och Närke var Sveriges absoluta skocentrum.

I Kumla och Örebro fanns hälften av landets skofabriker. I Kumla var som mest 50 fabriker verksamma samtidigt och 70% av befolkningen arbetade inom skoindustrin. I Kumla brukar man säga att ”det finns mer skomakare än folk”, och under den här tiden var det inte någon överdrift!

1955 släpptes skoimporten fri och den svenska skotillverkningen gick allt sämre. När så skofabrik efter skofabrik lades ner började tankarna på ett Skoindustrimuseum växa fram.
När skofabriken Bengtar-Sko i Kumla slog igen portarna för sista gången och skoarbetarna gick hem lämnades allt precis som det var. När fabriken öppnade igen var det som museum med skotillverkning, det enda i sitt slag i norra Europa. Doften av läder, miljön och de gamla maskinerna minner om en svunnen tid då Kumla var Sveriges skocentrum.

På fabriken kan man följa tillverkningen från skinn till färdig sko. Skorna säljs sedan i museets butik; Skoaffären Svea. 

Kumla är fortfarande en skostad. Här har bland annat skoföretaget Kavat sitt huvudkontor samt sin fabriksförsäljning.
Läs mer här!

Öppettider
Året runt: mån-fre kl 13:00-17:00
Under maj-september dessutom lör-sön kl 13:00-16:00

Entré
Vuxna: 30 kr
Barn & Studerande: Fri entré

Guidade visningar
Bokas på tel: 019-58 81 87

Mer information
www.skoindustrimuseet.se

Besöksadress
Svevägen 19
692 30 Kumla

Telefon
019-58 81 87

E-post
skoindustrimuseet@kumla.se