Tiveden

alg.jpg
tivedenbildspel10.jpg
spangen.jpg

Tiveden

Sveriges sydligaste vildmark

I hjärtat av Sverige, mitt emellan Göteborg och Stockholm ligger skogsriket Tiveden. Ett stenkast från trängsel, buller och stress breder tystnaden och lugnet ut sig i ett av Sveriges sydligaste urskogsområden. I Tiveden väntar äventyret på dig som söker förtrollad vacker natur präglad av väldiga klippblock, djupa mossbelupna dalar och branta bergsryggar med hällmarker. Vandra, cykla eller rid din egen väg, kryssa mellan de många sjöarna, sevärdheterna och smultronställena. Upptäckterna tar aldrig slut. 

Tivedens nationalpark är en av Sveriges vackraste. Till stor del stiglös och otillgänglig men också oändligt inbjudande. Här har skogen fått växa utan någon mänsklig påverkan under mycket lång tid. Mjukaste mossa, klara sjöar och hänförande utsikt omger stigar som används sedan urminnes tider. 

Laxå har, som första kommun i Sverige, utropat hela kommunen till ekoturismområde. Tivedens nationalpark, Skagerhultsmossen, Vargavidderna och sjön Unden är några exempel på sevärdheter för den naturintresserade. För turisten innebär Tiveden Ekoturismområde att man som besökare är extra aktsam om det som man har kommit för att se. 

I Tiveden hittar du också Örebros bästa sandstränder: Tivedsbadet och Vitsand. 

 

tiveden.se