Cykelleder runt Örebro

cykel_carina_remrod.jpg

På tur bland fågelsjöar, kohagar, landsbygd och berg

Våra cykelslingor tar dig ut i stadsnära natur på vackra grusvägar blandat med både en och annan stig men även mindre bilvägar. På några av dem finner du en gårdsbutik eller ett trevlig fik som lockar till ett stopp för en god räkmacka eller en fika.

Från Örebro slott tar du dig enkelt ut på någon av våra cykelslingor som tar dig ut på landsbygden där du når både kulturlandskap, gastronomisk restaurang (Katrinelund) eller SM området i Ånnaboda. Flera cykelslingor är just nu på väg att skapas så fråga oss gärna om nya sträckningar. För dig som önskar lite kortare, citynära cykelturer, klicka här.

.................................................................................................................................................................................................................

    Lången runt 30 km
Packa picknick-korgen för en härlig tur.
  Tysslingen runt 41 km
Upplev fantastiskt fågelliv.
  Kilsbergsrundan 54 km
Detta är en av tuffingarna.
  Hemfjärden runt 40 km
Vår klassiker.
 

Nyheter 2018: Katrinelundsleden, Vinöleden, Brevensleden och Kvismareleden.

 

..................................................................................................................................................................................................................

Lången runt 30 km
Lången runt tar dig förbi Svampen i riktning mot Nora. Lången runt ger dig flera möjligheter då du kan gena på slingan. Picknick korg rekommenderas. Under sommaren kan du med fördel fika på Kårsta golfklubb som ligger vackert placerad utmed vägen.

Tysslingen runt 41 km
Från Örebro slott tar du dig uppströms Svartån till Karlslund och följer sedan cykelvägen mot Garphyttan. Tysslingen är en av våra fågelsjöar och det är här som flera tusen sångsvanar kommer med våren tidigt i mars. Tag gärna med dig kikare. Området bjuder på både fåglar och gott om vilt. Vid Rånnesta finns ett café men tag gärna med dig fika för vid Norra svalnäs finns en mycket vacker rastplats nere vid sjön.

Kilsbergsrundan 54 km
Detta är en av tuffingarna. Från Karlslund följer du cykelvägen mot Garphyttan. Följ vägen mot Vintrosa (ta gärna en fika på gårdsbutiken Tant Grön i Vintrosa). I Garphyttan kan du välja att cykla backen upp till Ånnaboda för en Lunch och här kommer det tuffa. 4 km i en seg backe men det är värt det när du kommer upp. Ånnaboda är en pärla. Här både vandrar, cyklar, badar äter och sover vi gott. Är backe skrämmande kan du hoppa den och fortsätta mot vackra Frösvidal för att ta dig utmed Tysslingen och hem igen.

Hemfjärden runt 40 km
Vår klassiker. Från Örebro slott tar dig dig nedströms Svartån till Naturens hus för att där gå på den markerade leden. Hjälmarens vattenlandskap blandas med jordbruks och landsbygdslandskap. En hel del grusvägar blandas med mindre landsvägar. Vid Ässundet är det dags för den obligatoriska räkmackan och en båt tar dig över sundet till Ön Ässön. En bro tar dig sedan över på fastlandet igen. I Ekeby Almby är det värt att ta en avstickare ner till Vårt lilla torp. En mysig gårdsbutik som inbjuder till gofika.

OBS! Som rundslinga endast sommartid då cykelfärja krävs vid Ässundet.

Färjan har slutat gå för i år (2017)

 M/F Åbäket cykelfärja

Turen går varje hel timma. Rekommenderad avgift 20 kr.
16 maj—31 augusti
Dagligen kl. 11—19 Midsommarafton kl. 11—16.
1—15 maj och 1—14 september
Helger kl. 12—18. Vardagar efter gruppbokning.
           
Korpens sommarcafé vid Ässundet

Öppettider: 16 maj—31 augusti
Dagligen kl. 10.30—19 Midsommarafton kl. 11—16.
1—15 maj och 1—14 september
Helger kl. 12—17 Vardagar efter gruppbokning
Ässundet sommarcafé 019-46 50 64 Korpen Örebro 019-17 55 55

Fler cykelleder hittar du här

Visa stor karta