#24timmarhosgrannen: 7 upplevelser i Linköping!

#24timmarhosgrannen: 7 upplevelser i Linköping!

Kryssa på kanaler, spana in slussar eller färdas 100 år tillbaka i tiden. I Linköping finns mycket att upptäcka. Låt dig inspireras av våra 7 tips på hur du får ut det bästa av en sommar i Linköping!

Dagskryssa på någon av Linköpings kanaler

För dig som gillar kanaler är Linköping något av ett paradis. För visste du att Linköping har inte bara en, utan två kanaler? Göta kanal och Kinda kanal heter våra stoltheter. Med M/S Wasa Lejon startar färden i den imponerande slusstrappan i Berg och går vidare till pittoreska Borensberg innan båten styr hemåt igen. På Kinda kanal erbjuder Rederi AB Kind olika dags- och kvällskryssningar genom ett bedårande landskap.

Dagskryssa på kanaler i Linköping

Gamla Linköping

Gamla Linköping visar precis vad det låter som, det gamla Linköping. Här färdas du tillbaka 100 år i tiden och landar i sekelskiftet år 1900. Hela kvarteret består av charmiga hus och byggnader som bevarats från svunna tider. Sommartid vaknar kvarteren upp till liv under ”Tidernas sommar”. Gatorna fylls av tidsenliga skådespelare och du kan dessutom ta en tur med tuff-tuff-tåget och djupdyka i Linköpings landsbygdshistoria.

Gamla Linköping

Bergs slussar – Linköpings egen oas

Bara ett stenkast bort från Linköpings centrum hittar du stadens egen lilla oas – Bergs slussar. Bergs slussar är Göta kanals största attraktion och här kan du njuta av båtglada resenärer och smakrika matupplevelser i hamnlivet som myllrar sommartid. Tänk att bara med en cykeltur kunna kombinera Linköpings citypuls med den lugna hamnidyllen! Ta en båttur, vandra längs med kanalen eller cykla till vackra Borensberg och tillbaka.

Bergs slussar

Utforska Linköpings historiska kvarter

Oavsett vilket väderstreck du närmar dig Linköping ifrån har du Linköpings Domkyrka som vägvisare rätt in i det historiska kvarteret. Fasansfulla avrättningar, mäktiga härskare och en stor stadsbrand som brände ner större delen av staden gömmer sig här för den som vill grotta i det förflutna. Du som kan din historia kanske har hört talas om Heliga Birgitta och Hans Brask? Javisst, de har båda en koppling till Linköping!

Linköpings historiska kvarter

Väster om stan

Det blir en dag på landet! Väster om stan det vill säga. Strax utanför Linköping finns det som kallas ”Väster om stan” – en mysig rutt bestående av charmiga aktörer med allt från lokala växtodlingar till gårdsbutiker och gårdshotell. Vad de alla har gemensamt är att de alla faller inom ramen för en perfekt dagsutflykt med cykeln! Rutten kan nog till och med klassas som en av Linköpings mysigaste rutter! Välkommen ut på slätten.

Västra Linköping

Vandra Rängen runt

Visste du att Linköpings kommun har hela 11,5 mil av Östgötaled? Varav rutten ”Rängen runt” är en del av? Rängen är en av Linköpings många sjöar som har en 45 kilometer lång vandringsled runtom sig. Precis som namnet antyder går man runt hela sjön och vandra genom växlande natur, många badplatser och logi där du väljer mellan slott och koja.

Rängen runt

Linköpingsbor tipsar – semestra som en lokalbo

Varje stad är känd för något, Linköping för mycket! Under dina 24 timmar i Linköping ska du självklart uppleva den riktiga Linköpingsandan. Vad passar då bättre än att fråga linköpingsborna själva vad de älskar att göra på slätten? Spana in de pärlor och aktiviteter de äääälskar att fylla sina sommardagar med och kliv in i Linköpingsmentaliteten för ett dygn. Vem vet, det kanske finns en inre östgöte även i dig?

Linköping

Är du nyfiken på fler grannar? Här kommer 7 tips i...

24 timmar hos grannen är ett samarbetsprojekt mellan Visit Linköping, Visit Västerås, Karlstads kommun, Norrköpings kommun och Örebrokompaniet.