Ut och njut!

Outdooräventyr för frilufsare, fikafrälsta och fjällrävar.

Berg, sjö, skog och skärgård – inom en timmes biltur från Örebro kan du uppleva många olika naturtyper och miljöer.

Med Örebro som utgångspunkt finns Kilsbergens blånande berg, Hjälmarens stilla vatten, Tivedens trolska skogar och Bergslagens kulturhistoriska hyttor nära till hands. Bergslagsleden slingrar sig som en pulsåder genom hela Örebro län och är populärt för vandrare. För cyklister finns turer för både downhill, MTB och landsväg. Gillar du att paddla, kan du ta vattenvägen både in i stan och ut på sjön.

Här är några guldkorn för dig som vill ut och njuta i och omkring Örebro:

Vandra runt Amboberget

9 kilometer vacker vandring med mystiska grottor och tappa-hakan-fina utsiktspunkter längs turen. Grottan Frihetsportalen har en spricka som du till och med kan gå igenom – väldigt instagramvänligt ställe! Start och slut för rundslingan är Mogetorp, dit du enkelt tar dig med buss från centrala Örebro på 30 minuter.

Läs mer om rundslingan runt Amboberget på Bergslagsledens hemsida.

Skylt med texten Blockgrotta 500 meter.

Hitta ditt perfekta picknickställe nära stan

Köp med dig fika från Lill-Annas butik och kafé och ta cykeln ut i naturen. Naturreservaten Oset och Rynningeviken ligger bara ett stenkast från centrala Örebro – men efter den knappa kvarten som det tar att cykla hit, känns stadens brus och ljus långt borta.

Det som en gång var Örebros baksida med soptippar, industrier och militärt övningsområde har förvandlats till ett härligt landskap för utflykter. Det finns gott och grillplatser och fikabord längs promenadslingorna – och får du feeling kanske du hittar din egen perfekta picknickplats här.

Läs mer om Oset och Rynningeviken på Örebro kommuns hemsida.

Testa öliv utanför Örebro

Hjälmarens största ö heter Vinön och är en fin dagsutflykt från Örebro. Åk till Hampetorp där den kostnadsfria färjan går över till Vinön. Ett tips är att ställa bilen på land och hyra cykel ute på ön. Här finns en fin vandringsled, bad, café, restaurang – och lugn och ro.

Tips! Dubbelkolla färjans tidtabell innan och läs mer om Vinön.

Cykla på Vinön

 

Paddla kanot mitt i city

Genom centrala Örebro rinner Svartån som så småningom mynnar ut i Hemfjärden. Att ljudlöst och stillsamt glida fram på ån, under broar och förbi promenadstråk, är en fin naturupplevelse som passar hela familjen. Fortsätt sedan att paddla ut på Hemfjärden så har ni en hel sjö som väntar på er! 

Tips! Friluftsarrangören Experitur erbjuder utrustning för äventyr både på land och vatten. Läs mer om uthyrning av kanot, kajak eller packraft på Experiturs hemsida.

Paddla kajak på Hemfjärden.

Fler tips på utflykter i naturen

Allt fler upptäcker den nära naturen och i vissa områden kan det bli många besökare på liten yta. Med restriktionerna att hålla avstånd till varandra, tipsar Länsstyrelsen Örebro tipsar om naturreservat där du inte behöver oroa dig för trängsel. 

  • Segersjös ekhagar grönskar vackert om våren och rymmer spår från forntida förfäder.
  • Ullavi klint erbjuder en fin vandring upp till den gamla fornborgen med utsikt över Närkeslätten.
  • Ånnarote saknar led men det är ändå lätt att ta sig fram i gammelskogen. Möjlighet att rasta vid Bocksbosjön.

Fler utflyktstips till naturreservat i Örebro län hittar du på Länsstyrelsens hemsida.

Fler outdoorguider om Örebro

Ladda ner Örebros outdoorguide som pdf eller besök kartan outdoorregionen.se som ger tips i hela länet. Gemensamt för hela Örebroområdet är att det bjuder på mil efter mil av spännande cykel- och mountainbikeleder, omväxlande vandringsleder, fina kanotleder och oändligt vacker natur.

Missa heller inte Naturhuben som kommer äga rum i slottsparken i sommar. Där har du chans att inspireras och testa på olika outdooraktiviteter!