SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Mat & dryck

Adaras matresa genom Örebro

Publicerad 2020-12-03 / Uppdaterad 2024-03-04
En höstig helg i bästa skördetid besökte influencern Ida Eriksson, som driver Adaras Blogazine, Örebro med omnejd. Här fick hon ta del av lokala smaker och matupplevelser hos områdets kreativa restauranger och duktiga matproducenter.

Både svampplockning, klassiska sevärdheter och förstås goda måltider stod på programmet när Adaras var på besök. Bland måltidsupplevelserna fanns bland annat en veganfokuserad restaurang i stan, en 11-rättersmiddag på en ekologisk bondgård och en brunch deluxe i ett före detta kapell. Ytterligare en ”matig” punkt i hennes besök var en finlunch över öppen eld med härplockade kantareller på tallriken och flera fikastopp med lokala kopplingar.

Två tallrikar med vackert upplagd mat, fotat uppifrån.
Middag på restaurang Gro. Foto: Adaras

Första stoppet var hos Egastronomi i Kumla, där Anna och Niklas Edgren driver en kreativ matstudio. I huset från 1884, som tidigare varit ett kapell, väntade dussintals tända ljus och en morgondrink med bland annat äppeljuice från Lokal Eko och kombucha från Hej Kombucha. Menyn som följde var brunchinspirerad och avslutades med en dessert med variation på äpplen.

Egastronomi anordnar bland annat middagsupplevelser och matlagningskvällar, där fokus alltid ligger på närodlade råvaror och spännande smaker.

Foto: Adaras

- Wow vilket ställe! Det här var en frukost med extra guldkant - som var väl värd sin omväg. Fantastiskt god mat levererad med känsla och kärlek i en otroligt läckert dekorerad miljö. Det här är en matupplevelse jag sent kommer glömma, säger Ida.

Med en god grund i magen fortsatte matresan till länets södra skogar – Brevens Bruk. Där väntade cateringföretaget Ströms catering på att ta med Ida på en naturnära lunch vid den sprakande brasan. Devisen ”från jord till bord” blev verklighet här, då lunchförberedelserna började med att plocka svamp i skogen. ”Skörden” var god och trattkantarellerna fräste snart i stekpannan. På det följde Hjälmaregös, fiskat av Århammars fisk, med grönsaker från Gammeldags grönt. Allt serverat på vacker dukning av Tant Julies porslin.

Lunch tillagad över öppen eld i Brevens Bruks skogar. Foto: Adaras

Med värmande eld och samtal om stort och smått, blev In da woods-lunchen en minnesvärd upplevelse för Ida:

-Det är precis det här man behöver ibland. Att koppla bort, koppla ner och bara glömma bort tid och rum. Det är också här, tillagat i skogen över en knastrande brasa, som maten smakar som allra bäst.

Sista stoppet för dagen var på pop up-restaurangen MULL på KRAV-märkta Jannelunds gård. Kvällen till ära, hade Årets Ekokock 2020, Anders Johnsson, och ekobonden Adam Arnesson ”poppat upp” restaurangen som serverade en 11-rättersmeny med enbart råvaror från gården.

Restaurang MULL som enbart serverar mat från gården.

Efter en hel dag med mat och möten, spenderade Ida natten på Lanna Lodge och efterföljt av en lång, god frukost. Dagen därpå väntade naturupplevelser i Garphyttans nationalpark följt av ett fikastopp hos lokala kafferosteriet Cozo Coffee. Oskar Cedermalm, som driver Cozo Coffee, köper in kaffebönor från utvalda odlare och rostar dem för hand i gjutjärnsrost. De färdiga kaffesorterna har Örebroklingande namn som Kilsbergen och Rynninge.

58 meter upp i luften, med svindlande utsikter, var det dags för lunch. Svampen har en unik vy över staden - snacka om lunch with a view! Eftermiddagen gav tillfället att strosa i mysiga Wadköping, något som Ida gärna gör igen:

-Jag hade kunnat spendera timmar i magiskt mysiga Wadköping och strosa runt på kullerstensgator, beundra alla vackra träfasader, botanisera bland all second hand och njuta av en fika på ett mysigt café. Wadköping är den dröm. Take me back, please!

Adaras sitter i Cozo Coffees kafédel.
Hos Cozo Coffee. Foto: Adaras
Restaurang och skybar Svampen. Foto: Adaras

I Wadköping fick hon även möjlighet att testa den lokala julmusten på Gamla Örebro, Wadköpingsmust. Det allra sista stoppet på Adaras matresa i Örebrotrakten var på restaurang Gro. En avsmakningsmeny med fem rätter och spännande alkoholfria drinkar rundade av en upplevelserik och smakfull resa genom Örebro, såväl på kartan som kulinariskt.

Jeremiabageriet i Wadköping. Foto: Adaras