SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Kyrkor i Örebro

Publicerad 2020-07-16 / Uppdaterad 2021-02-24
I Örebro pastorat finns över 15 kyrkor och kapell. Här berättar vi mer om S:t Nicolai kyrka, Glanshammars kyrka och Ödeby kyrka.
Taggar:
#historia #kyrka

I Örebro pastorat finns över femton kyrkor och kapell. Här berättar vi mer om några av dem.

Glanshammars kyrka

Glanshammars kyrka är en av länets mest kulturhistoriskt värdefulla kyrkor och har ovanliga valv- och väggmålningar från 1500-talet.

I kyrkorummet finns flera medeltida skulpturer, här kan du bland annat se en av den heliga Birgitta, samt en välbevarad medeltida dopfunt. Kyrkans vackra och framträdande renässansmålningar gjordes på 1580-talet av Anders Jordason Ryttare. Den vackra altaruppsatsen och den praktfulla predikstolen tillfördes kyrkan under 1600- och 1700-talen. Är du uppmärksam, kan du även se att det finns två inmurade runstenar i kyrkan.

I kulturmiljön ingår ett f.d. sockenmagasin, en byskola och en f.d. klockargård samt i anslutning en rik fornlämningsmiljö från yngre järnålder, en silvergruva och rester av Glanshammars bys äldre bebyggelse.

Glanshammars kyrka exteriör
Exteriören på Glanshammars kyrka.

S:t Nicolai kyrka

Mitt i Örebro centrum, vid Stortorget, ligger S:t Nicolai kyrka. Kyrkan är jämngammal med staden och är sedan medeltiden Örebros huvudkyrka. Här begravdes bland annat Engelbrekt år 1436 och här valdes även Jean Baptiste Bernadotte (Karl XIV Johan) till svensk tronföljare 1810.

Visste du att S:t Nicolai kyrka (i vardagligt tal Nikolaikyrkan) har byggts om flera gånger och bland annat haft fyra olika torn? Det nuvarande tornspiran kom till i samband med en omfattande restaurering i slutet på 1800-talet. De vackra portalerna i nord och syd är däremot båda av medeltida ursprung, från 1200- resp. 1300-talet.

Ödeby kyrka

Ytterligare en kyrka av stort historiskt värde i Örebro län är Ödeby kyrka, som ligger vid Kägleholms slottsruin. Ursprungligen var kyrkan troligen en gårdskyrka till Kägleholm, slottet som rustades och beboddes av bland annat rikskanslern Magnus Gabriel de la Gardie.

Ödeby kyrka vid Kägleholms slottsruin
Ödeby kyrka vid Kägleholms slottsruin.

Fler kyrkor i Örebro

Vill du läsa om alla kyrkor i Örebro, hittar du mer information på Svenska kyrkans hemsida.

Mer inspiration

Oset_Rynningeviken (3)

Kulturvägar omkring Örebro

I Örebro finns flera kulturvägar, varav några har fått nytt liv tack vare illustrerat informationsmaterial och digitala guider som berättar om dess historia. Dessa vägar är inget för dig som…
Ett vitt kyrktorn sticker upp ur en småstad. Sjö och grönskande träd framför.

Nora - småstaden i Bergslagen

Passa på att göra en dagsutflykt till Nora när du är i Örebro. Den söta lilla trästaden ligger bara 30 minuter bort och nås enkelt med både buss och bil.…
Visit_Vasteras_48timmarhosgrannen_webb_1920x1080_2

48 timmar hos grannen

Mer om kampanjen 48 timmar hos grannen är ett samarbetsprojekt mellan Visit Linköping, Visit Västerås, Visit Karlstad, Visit Norrköping och Visit Västerås. Kampanjen bygger på att de fem städerna använder sina egna kanaler till att tipsa…
En röd, stor byggnad i trä från 1700-talet som omgärdas av regnvåta buskar och gräs på taket.

Siggebohyttans bergsmansgård

Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid. Som besökare får du vandra runt i rummen och med alla sinnen uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut…
En bukett med gröna och röda blommor i en glasvas.

Smultrongården - drömmigt kafé och butik på landet

Drömmen om landet. Den har nog många av oss. Och få platser är sinnebilden såsom Smultrongården, strax norr om Örebro. Här frodas det genuint rofyllda sida vid sida med kreativ…
En elegant upplagd maträtt på en vit tallrik med svart kant.

Katrinelunds Sjökrog - lokala smaker med elegans

Förena mat i toppklass med lokalt ursprung, ett svårslaget sjönära läge och en avslappnad atmosfär för skönt häng så får du Katrinelund – Hjälmarens kanske mest påhittiga plats.