SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Örebroregionens okända slott

Publicerad 2020-09-03 / Uppdaterad 2022-04-11
Att gräva i historien kan vara frustrerande. Det faktum att svunna tider är just svunna tider blir ibland smärtsamt uppenbart. Kägleholm är en sådan plats. Så mycket historia som utspelats på ön i sjön Väringen. Så lite som finns kvar.
Taggar:
#historia #slott

Kägleholms ägarlängd sträcker sig ända tillbaka till 1300-talet. Här finns många kända gestalter i svensk historia, till exempel lagmannen i Närke Ulf Gudmarsson. Hans hustru Birgitta var rådgivare åt drottning Blanka – hon med ”rida, rida, ranka” – och vistades emellanåt på grannslottet i Örebro. Med tiden blev hon världsbekant i sin heliga skepnad som Sveriges första helgon.

Antik karta över Kägleholms slott
Fotokälla: Wikipedia

Kungligheter på Kägleholm

Tvåhundra år senare blev Kägleholm kungligt. Gustav Vasa övertog gården och skänkte den till sin hustru Margareta. Nästa celebritet att kliva in genom portarna var Gustav II Adolfs stora, men onåbara, kärlek Ebba Brahe. Hon testamenterade gården till sin son, Magnus Gabriel de la Gardie. Och nu började det hända saker på allvar.

Sonen var inte bara greve. Han var dessutom en av Sveriges flitigaste slottsbyggare. Med liv, lust och en rejäl plånbok tog han sig an den gamla gården. Sex år senare hade den förvandlats till ett magnifikt jaktslott med tornhuvar, flyglar och en stor terrass. Av bara farten lät han även bygga om Ödeby kyrka strax intill.

En portal till en byggnadsruin med ängsblommor och buskar som växer tätt intill.

Från slott till fängelse

Kägleholm hade säkert hört till Örebros största turistattraktioner om inte ödet haft andra planer. Redan innan allt stod klart hade Magnus Gabriels imperium börjat knaka i fogarna. Inte blev det bättre av att kung Karl XI kastade lystna blickar på adelns förmögenheter.

Greven förstod vad som var i görningen. För säkerhets skull skänkte han åtskilliga inventarier till kyrkan innan han avled 1686. Farhågorna besannades två år senare då kronan lade beslag på både slott och innehåll. Tömd på allt av värde lämnades byggnaden tillbaka till familjen de la Gardie, men återfick aldrig sin forna glans. Efter att under en kort ha använts som krigsfängelse, beseglades dess öde av en brand 1712.

Allt är nu inte bara berättelser och minnen. Källaren finns kvar, ena flygeln är privatbostad och Ödeby kyrka lever kvar som en av de rikaste landsbygdskyrkorna i trakten. Allt dessutom i en vacker och rofylld, men lite okänd del av Närke. En plats som gjord för en picknick för den som gillar att drömma sig bort. Och fantisera om livet på det som en gång var Örebros andra slott.

En portal till en byggnadsruin. Solen lyser in från höger.

Fakta om Kägleholms slottsruin

Den förste kände ägaren till gården var Gudmar Månsson. Dennes son Ulf tog sedan över gården. Ulf var lagman i Närke men är nog mest känd som make till den heliga Birgitta.

År 1541 köpte Gustav Vasa gården som då fick namnet Kägleholm.

Slottet härjades av en brand år 1712, då huvudbyggnaden med all värdefull inredning förstördes. Slottet återuppbygdes aldrig utan lämnades att förfalla.

Kägleholms slottsruin är en fornlämning och skyddas av kulturmiljölagen.

 

Källa: Länsstyrelsen Örebro län

Läs mer om historia i Örebro

Utflykter

Fler praktfulla slott i Örebro län

Två kandidater - helt olika men lika fina Den rustika medeltidsborgen Göksholm känns vid en första anblick mest som ett stort vitputsat hus. Men skenet bedrar. 800 år gammalt är…
Staden

Besök Örebro slott

Från försvarsborg till kungaslott Res tillbaka i tiden på Örebro slott! Följ med på en resa i det gamla kungaslottet bland kungligheter, krigsfångar, tjuvar och häxor. Plus ett och annat…
En Konsumbutik med flagga ute och ett träskjul med skylten ELVIS.
Utflykter

För historielovers och nostalgiker

Ödeby kyrka är en av Svenska kyrkans sommarkyrkor. I pappersbruksorten Frövi, strax norr om Örebro, tar man papperskonsten ett steg längre. Här visar Frövifors pappersbruksmuseum upp industrimiljöer, maskiner och utställningar med papper som gemensamt tema. Museets…
En röd, gammal byggnad i trä med en skolklass framför på det gröna gräset.
Utflykter

Gör en tidsresa i Bergslagen

Psst... Kolla gärna öppettiderna hos besöksmålen innan, då flera av dem enbart är öppna på helger eller sommartid. Järle station Börja turen i Järle, en liten by med mycket fint att se: Järleån som älskas av…
En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.
Boenden

Borgen - ett historiskt hotell i Örebro

Majestätisk och romantisk, som tagen ur en Disneysaga, ligger borgen granne med anrika Frimurarholmen, Länsteatern och förstås slottet. Den pampiga byggnaden med tinnar och torn förvandlades år 2016 till ett…
Järle tågstation
Utflykter

Järle station

Vid Järle station kan du göra en riktig tidsresa. Den lilla idylliska tågstationen två mil norr om Örebro är faktiskt den allra äldsta i Sverige. Byggnaden uppfördes redan 1854. Faktiskt…

Inspireras av andra kategorier

För barn

12 tips till barnens bästa Örebro

Staden

Besök Biologiska museet i Örebro

Staden

Kungen och Svampen