Smaka på Örebro

Lokala smaker
Publicerad 2020-08-24 / Uppdaterad 2020-09-23
Sött, salt, syrligt... Hur smakar Örebro egentligen? Gör helgen till en matresa och upptäck det allra godaste med Örebro. Såhär kan du spendera en smaklig helg i stan!

Frukosten spenderar du på hotellet. Finns det något som drar upp vardagslyxen så mycket? Knappast! Favoriten är våfflan på buffén, men det bästa är nog ändå den saliga blandningen, och den rofyllda egentiden.

Frukost på hotell
Hotellfrukost i Örebro

Efter frukosten på hotellet byter du de mysiga hotelltofflorna mot sköna sneakers. Dags att se mer av staden – och framför allt smaka på den! Ta en promenad till friluftsmuseet Wadköping, där du kommer känna doften från bageriet redan där kullerstensgatan tar vid.

Nybakat från Jeremiabageriet

Jeremiabageriet ligger i ett ljust 1800-talshus i utkanten av Wadköping, med fönstren på glänt så att kardemummadoften sprider sig till fler än alla sötsugna förbipasserande.

Huset, som bageriet ligger i, var en gång i tiden bostad åt författaren Jeremias i Tröstlösa (eller Levi Rickson som han egentligen hette). Övervåningen var förr hans skrivkammare och är idag bageriets lilla kafé. Slå dig ner med en kardemummabulle och bara njut av ett hantverksbröd bakat på lokala råvaror.

Ett vitt trähus med röda spröjs. Texten Bageri står på fasaden. Jeremiabageriet.
Jeremiabageriet i Wadköping

Med nyvunnen energi i kroppen, fortsätter du promenaden tillbaka genom Stadsparkens slingrande gångvägar. I väntan på att suget efter nästa smakupplevelse ska komma, får du inte missa att besöka det 700 år gamla slottet som ståtar mitt i staden. Är du intresserad av konst? Passa på att se Örebro läns museums utställning som också finns i slottet.

Saluhallens restauranger har något för alla

Lagom till lunch, går du till Saluhallen som ligger på en av Örebros mest bubblande restauranggator. Här finns många kaféer, restauranger och barer under ett och samma tak. Alla i sällskapet kan välja vad de vill och ändå sitta och äta tillsammans.

Fisk och skaldjur och vinflaskor ligger på kylning i en disk.
Fisk i hallen hos Saluhallen

Passa på att smita in på hotellet innan kvällen tar vid. Kanske vill du byta från sneakers till finskor – eller bara hoppa i hotelltofflorna för en stund. Här är det fine dining med eller utan blankskor eller klackar och hemtrevlig husman - avsett skodon är du alltid rätt i skostaden Örebro!

Innan middagen svänger du in på Örebro Ölhall för att smaka lokalt öl från någon av Örebros mikrobryggerier. Ett par minuters promenad senare (ja, max tre – här är allt nära) har du nästan en hel världskarta representerad i matväg. Armeniskt, vietnamesiskt eller italienskt, vad är du sugen på ikväll?

En kvinna i kortärmat håller upp handen ovanför ett glas med grönsaker i.

Örebrobaserade influencern Therese Wickman tipsar om ett guldkorn bland restaurangerna i Örebro - Paolos!

https://youtu.be/b-sB3Iik_uQ

Fortfarande hungrig? Här är fler tips:

En tjej sitter på filt i bakgrunden och sippar på kaffe. I förgrunden syns en skylt med texten

Det ultimata picknickmyset

Lokala smaker
1. Picknick med fantastiska vyer Om ditt mål med picknicken är att få fina utsikten som minnen, tipsar vi om att åka till Rusakulan i hjärtat av Kilsbergen. Från utsiktsplatsen mer…
Lokal-öl-1

Smaka på ölstaden Örebro

Just nu
Örebro har fått smak för öl. Har du också det? På bara några år har Örebro blomstrat ut som en riktig ölstad. På restauranger och pubar finns ett brett utbud…