SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Mat & dryck

Smaka på Örebro - tips på en helg för foodies

Publicerad 2020-08-24 / Uppdaterad 2024-03-04
Sött, salt, syrligt... Hur smakar Örebro egentligen? Gör helgen till en matresa och upptäck det allra godaste med Örebro. Såhär kan du spendera en smaklig helg i stan!

Frukosten spenderar du på hotellet. Finns det något som drar upp vardagslyxen så mycket? Knappast! Favoriten är våfflan på buffén, men det bästa är nog ändå den saliga blandningen, och den rofyllda egentiden.

Efter frukosten på hotellet byter du de mysiga hotelltofflorna mot sköna sneakers. Dags att se mer av staden – och framför allt smaka på den! Ta en promenad till friluftsmuseet Wadköping, där du kommer känna doften från bageriet redan där kullerstensgatan tar vid.

Frukost på hotell
Hotellfrukost i Örebro

Nybakat från Jeremiabageriet

Jeremiabageriet ligger i ett ljust 1800-talshus i utkanten av Wadköping, med fönstren på glänt så att kardemummadoften sprider sig till fler än alla sötsugna förbipasserande.

Huset, som bageriet ligger i, var en gång i tiden bostad åt författaren Jeremias i Tröstlösa (eller Levi Rickson som han egentligen hette). Övervåningen var förr hans skrivkammare och är idag bageriets lilla kafé. Slå dig ner med en kardemummabulle och bara njut av ett hantverksbröd bakat på lokala råvaror.

Konst och lek på Örebro slott

Med nyvunnen energi i kroppen, fortsätter du promenaden tillbaka genom Stadsparkens slingrande gångvägar. I väntan på att suget efter nästa smakupplevelse ska komma, får du inte missa att besöka det 700 år gamla slottet som ståtar mitt i staden.

Vill du se mer konst? Passa på att se Örebro läns museums utställning som också finns i slottet.

Ett vitt trähus med röda spröjs. Texten Bageri står på fasaden. Jeremiabageriet.
Jeremiabageriet i Wadköping

Saluhallens restauranger har något för alla

Lagom till lunch, går du till Saluhallen som ligger på en av Örebros mest bubblande restauranggator. Här finns många kaféer, restauranger och barer under ett och samma tak. Alla i sällskapet kan välja vad de vill och ändå sitta och äta tillsammans.

Passa på att smita in på hotellet innan kvällen tar vid. Kanske vill du byta från sneakers till finskor – eller bara hoppa i hotelltofflorna för en stund. Här är det fine dining med eller utan blankskor eller klackar och hemtrevlig husman - avsett skodon är du alltid rätt i skostaden Örebro!

Innan middagen svänger du in på Örebro Ölhall för att smaka lokalt öl från någon av Örebros mikrobryggerier. Ett par minuters promenad senare (ja, max tre – här är allt nära) har du nästan en hel världskarta representerad i matväg. Armeniskt, vietnamesiskt eller italienskt, vad är du sugen på ikväll?

Fisk och skaldjur och vinflaskor ligger på kylning i en disk.
Fisk i hallen hos Saluhallen

Fortfarande hungrig? Här är fler tips:

Ett cykelstyre med en vit kasse i korgen. Framför cykel syns en stig där två damer cyklar.
Mat & dryck

Det ultimata picknickmyset

Sugen på picknick i Örebro? Här kommer tips på hur du kan krydda picknicken i din smak: med utsikt, intressant historia eller gofika.
Mat & dryck

Smaka på ölstaden Örebro

Örebro har fått smak för öl. Har du också det? På bara några år har Örebro blomstrat ut som en riktig ölstad.

Fler smakupplevelser

Mat & dryck

Boenden

En lyxig staycation på landet

Inspiration från andra kategorier

Staden

7 saker som sätter guldkant på din weekend

Natur

7 naturupplevelser i Örebro som passar året om

För barn

24 h äventyr med barnen i Örebro