SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

5 spöken på Örebro slott

Publicerad 2020-10-25 / Uppdaterad 2023-10-30
När höstmörkret lagt sig och de kalla vindarna sveper runt Örebro slotts tornhuvar vaknar dess mest sällsamma skepnader ur sin dvala. I allhelgonatid berättas märkliga historier som ger även den mest hårdhudade kalla kårar längs ryggraden. Läs om 5 spöken på Örebro slott här! Om du törs.

1. Spöket Engelbrekt

1434 var året då den blivande riksföreståndaren från Bergslagen erövrade borgen i Örebro. Två år senare mördades han vid Göksholms slott vid Hjälmaren och begravdes i S:t Nicolai kyrka. Hans popularitet gjorde att många vallfärdade till hans grav, något som den blivande kung Karl IX såg ogillande på.

Enligt legenden ska han ha låtit gräva upp graven och mura in kvarlevorna i slottets murar. Om det är sant? Ingen vet. Men graven är försvunnen. Och många är de som vittnat om att de i slottets trapphus mött en liten man. En man som bär sitt huvud under ena armen.

En vit stenbyggnad med dimma omkring.
Gökholms slott

2. Kvinnan på vinden

Året är 1993. Ett nytt ventilationssystem har precis installerats på slottet. En sen kväll ska byggledaren göra en sista kontroll på vinden, men plötsligt stelnar han till. Känner sig iakttagen. Han fortsätter, men känslan dröjer sig kvar. Längst in på vinden vänder han sig om. Strax intill står en ung kvinna. Hon går mot honom. Han backar. Börjar springa mot utgången. Nästan framme vänder han sig om och ser hur den unga kvinnan förvandlas. På bara några sekunder åldras hon ett halvt sekel. Han störtar ut i trapphuset. Ute på borggården kan han äntligen andas ut. Men till vinden återvänder han aldrig mer ensam.

3. Busiga spöken på slottet

Många spökhistorier är dramatiska. Möten med diffusa gestalter och berättelser om ond, bråd död. Andra är små vardagliga, men oförklarliga, episoder. Som när landshövdingens blomkrukor flyttades runt på ett oförklarligt sätt. Eller när det skramlade i en godisskål utan att någon var där. Hur kan de övre fönstren i Kyrksalen öppnas och stängas utan att någon människa är inblandad?  Och varför börjar nyckelringarna i slottsbutiken plötsligt pendla fram och tillbaka? Ja, titta efter själv! Det är som om slottet vore fyllt av spöken som busar med oss. Och så kanske det är.

Ett slitet rum med en tom stol och kakelugn. Skuggor som kommer in i bilden.

4. Den okända nyckeln på slottet

Barnkalas på slottet. Skoj och stoj och stim. Och lite spänning. Barnen ska få gå upp på vinden. Spökvinden! Guiden berättar småruskiga historier inför storögda barn. I bakgrunden hör hon plötsligt hur vindsdörren låses. Utifrån. Märkligt. Vindsnyckeln är en stor, smidd nyckel som det bara finns två av. Guiden har den ena. Den andra finns i receptionen. Guiden ropar. Barnen börjar bli rädda. Till slut hör en förbipasserande ropen och springer ner till receptionen. Tack vare den andra nyckeln kan dörren öppnas. En nyckel som hela tiden hängt i tryggt förvar i nyckelskåpet. Tydligen finns en tredje nyckel. Men ingen vet var. Eller hos vem...

(Psst! Du vet väl om att snälla Spöket Laban bor på Örebro slott?)

Svarta fåglar flyger mot en grå himmel.

5. Harald Pletting går igen på slottet

Någon gång på åttiotalet utspelas en av de mest säregna berättelserna. En av residensets anställda ska just gå hem. Ute på borggården hör hon plötsligt ett underligt ljud. Ett ljud som kommer uppifrån. Hon vänder blicken mot taket, mot den gamla vinsch som en gång i tiden användes för att hissa upp spannmål på vinden. Hon skriker till. I en tjock järnkätting hänger en död man. Han bär vadmalskläder, knäbyxor och väst.

Kvinnan berättar sin historia. Ingen tror henne. Men ett par år senare händer det igen. De tunga vindsluckorna glider sakta upp med ett gnissel och den hängde mannen ser åter dagens ljus. Men denna gång är han inte ensam. Bakom honom står två män med glänsande svärd i sina händer. Kanske är det väpnaren Harald Pletting som visat sig. 1499 hängdes han på Örebro slott ”utan laga förhör med stöflar och sporrar på”.

Besök Spökstaden på Örebro slott

Under höstlovet fylls slottet med rysligheter och roligheter. Från källarvalv till toppen av torn utlovas spänning, stämning och spökerier. Kalla kårar och klurigheter. Mörka hemligheter i mörka rum. En ryslig borggård och en levande fasad.

Slott och borgar i Örebro län

En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.

Borgen - ett historiskt hotell i Örebro

”Titta, en borg!” brukar vara en vanlig replik från Storbron. Och visst är det en borg – Örebros egen riddarborg.
En portal till en byggnadsruin med ängsblommor och buskar som växer tätt intill.

Örebros okända slott - Kägleholm

Det faktum att svunna tider är just svunna tider blir ibland smärtsamt uppenbart. Så mycket historia som utspelats på ön Kägleholm. Så lite som finns kvar.
Örebro slott en solig sommardag.

Besök Örebro slott

Örebro slott är öppet dagligen på sommaren med guidade visningar och utställningar. Övriga året är slottet öppet helger och skollov.
Stjernsunds slott sett från ovan.

"Det vita slottet" - Stjernsunds slott utanför Askersund

Sångarprinsens slott Det vackra nyklassicistiska slottet på sin udde i Vättern bjuder på landets mest välbevarade inredningar från 1800-talets mitt. Slottet uppfördes av brukspatron Olof Burenstam 1798. Vid samma tid…

Inspiration från andra kategorier

Utflykter

Kyrkor i Örebro

Mat & dryck

Smaka på ölstaden Örebro

Staden

7 saker som sätter guldkant på din weekend