För Eva Eriksson började det just så, den där dagen för 17 år sedan. Drömmen om landet hade börjat gro. Fröet blev till ett besök på 1700-talsgården sisådär två mil norr om Örebro.
– Jag föll direkt. Charmen med den lummiga trädgården, den omgivande naturen och ladorna stod ut. Att det tidigare drivits handel, om än för länge sen, gjorde också att historiens vingslag kändes gott i magen. Det var egentligen inte så mycket att tveka på.
Sagt och gjort. Eva, som då drev en inredningsbutik i centrala Örebro, öppnade också en gårdsbutik – som kom att kallas Smultrongården. Och snabbt blev lantstället mångas smultronställe.
– Redan första sommaren hade vi väldigt många besökare. Det kändes snabbt inspirerande att utveckla konceptet.
Populär räkmacka med det lilla extra
Konceptet, ja. I Smultrongårdens fall är konceptet inte ett, här bär flera delar upp gårdens godsaker. Butiken där noga utvalt antikt blandas med designmärken, caféet med hembakat på egna recept och franska klänningar som inte hittas i den strömlinjeformade butikskedjans hyllor utgör några av ingredienserna i Smultrongårdens succérecept. Tillsammans med den unisont hyllade räkmackan.
– Hemligheten, om det nu är en hemlighet, är riktigt bra råvaror och vår egenslungade majonnäs. Sedan brukar vi få höra att gästerna, liksom vi, uppskattar detaljerna. Silverlöken och Västerbottensosten på toppen tillför det lilla extra, säger Adam Eriksson, som driver kaféet på Smultrongården och som också gett upphov till rättens namn, Adams lyxiga räkmacka.
Slow travel-ställe
Det ätbara är en sak. Helheten och upplevelsen gör att många besökare stannar betydligt längre än bara över en räkmacka i farten. Till familjeägda Smultrongården, som Adam (son) och Eva (mor) driver tillsammans, kommer många för att bara vara och skruva ner tempot en stund.
– Det är inte ovanligt att folk sitter i trädgården och fikar i timmar. Först kanske för en förmiddagskaffe, som följs av ett besök till butiken och därefter en lunch med efterföljande vila i en av våra hängmattor in på eftermiddagen. Det är precis ett sånt slow travel-utflyktsmål vi vill vara, säger Eva.
Levande butik som lyfter det unika och genuina
På nära avstånd från Smultrongårdens sötsaker finns fler upptäckter som får besökare att släppa ner axlarna. Grusvägen precis utanför gården är ett promenadstråk som doftar landsbygdsromantik och för badälskaren ligger såväl Norsebäcksbadet som sjön Lången inom räckhåll. Vandringsparadiset Mogetorp, cyklingen längs Dyltaslingan, det fascinerande Frövifors pappersbruksmuseum (missa inte tapetutställningen!) och småskaliga tillverkningen på Svalbo Kafé och keramik är också lantliga upplevelser i krokarna som står ut, och passar perfekt för den längre utflykten till trakten. Med Smultrongården som kronan på ta-det-lugnt-verket. Där gräddas också mer än bara bakverk. Nya idéer knådas och blir till verklighet, gång på gång.
…lantliga upplevelser i krokarna som står ut, och passar perfekt för den längre utflykten till trakten. Med Smultrongården som kronan på ta-det-lugnt-verket.
– Avkopplingen är superviktig. Men också att vi kan inspirera! Oavsett om du är en stammis som är hos oss varje vecka, eller besöker oss för allra första gången ska det vara spännande. Vi vill vara en levande butik där vi utöver de senaste trenderna handplockar unika och genuina produkter du inte hittar någon annanstans, säger Adam.
En sak har dock förblivit statiskt i det som ÄR Smultrongården. I alla år. Sockerdricksträdet, där barnen i familjen en gång höll till och fördelade läsk, står stadigt kvar mitt i trädgården. Och nog är det en symbol. För Smultrongården är det just det familjära, hållbart genuina och naturnära som får allt att grönska.