fbpx

Cykla Hemfjärden runt

Natur och äventyr
Publicerad 2020-07-16 / Uppdaterad 2020-10-29
Vilken är Örebros populäraste cykelled? De flesta skulle nog svara ”Hemfjärden runt”. Den 42 kilometer långa leden runt Hjälmarens västra del bjuder på bland annat bad, glass och en cykelfärja.
Taggar:
#cykla #utflykt

Vilken är Örebros populäraste cykelled? De flesta skulle nog svara ”Hemfjärden runt”. Den 42 kilometer långa leden runt Hjälmarens västra del har i över trettio års tid bjudit örebroare och besökare på härliga upplevelser i omväxlande natur.

Leden börjar vid Slussen i Örebro och följer norra sidan av Svartåns nedre del till vattenparken och caféet och restaurangen Naturens hus. Fortsätt över Lillån och vidare till Rynningeviken (länka internt). Stanna gärna till och njut av den vackra utsikten över Hemfjärden innan turen går vidare via Rinkaby kyrka till Glanshammar. Passa på att titta in i den sevärda Glanshammars kyrka innan du fortsätter förbi det stora järnåldersgravfältet i Skävesund till Norra Ässundet och dess sommarservering.

Glanshammars kyrka utanför Örebro.
Glanshammars kyrka utanför Örebro.

Fikapaus vid Ässundets sommarkafé

Här är det dags att ta paus! Kanske provar du på Café Ässundets berömda räksmörgåsar. Eller så nöjer du dig med en glass. Njut lite extra av utsikten över sjön innan det är dags att kliva på cykelfärjan M/F Åbäket för att ta sig den korta båtresan över till Ässön.

Efter turen på Ässön och bron tillbaka till fastlandet kanske det är läge för ett dopp? Vid Hjälmarebaden finns en bra badplats, så passa på. Väl uppe ur vattnet, kan du välja mellan att fortsätta Hemfjärden runt tillbaka till Örebro eller fortsätta österut på Katrinelundsleden.

Fika på Ässundets sommarkafé
Ässundets sommarkafé är en trevlig paus på turen runt Hjälmaren.

Cykelstopp vid hamnkrog eller bageri

Om det är Örebro som hägrar, går turen tillbaka förbi vackra ekhagar i Ekeby Almby och Hjälmarsbergs gård och fågelreservatet Oset (länka internt). Den sista biten går genom småbåtshamnen, förbi Skebäcksbron och når slutligen Slussen. Kanske väljer du att avsluta några hundra meter i förtid för en skön kväll på Hamnkrogen? Eller varför inte fira dina avverkade mil med något läckert från restaurangen eller bageriet i friluftsmuseet Wadköping?

På Naturkartan kan du få Ledbeskrivning och karta